chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vrijwilligerswerk in kader van coronacrisis

  Wat als jij vrijwillig de handen uit de mouwen wilt steken in het kader van de coronacrisis? Wat zijn de richtlijnen en maatregelen voor personeelsleden of entiteiten binnen de Vlaamse overheid? Op deze webpagina vind je een overzicht.

  Voor wie?

  • Je werkt bij de Vlaamse overheid.
  • Je neemt in het kader van de coronacrisis tijdelijk, vrijwillig en onbezoldigd een opdracht op bij een externe organisatie. Je helpt bijvoorbeeld in een vaccinatiecentrum met een
   • medische taak (bijvoorbeeld als verpleegkundige, arts, apotheker …)
   • administratieve taak (bijvoorbeeld als onthaalmedewerker, ondersteunend bij de informatie- en reservatielijn, minder mobiel vervoer, ...)
  Wat is een externe organisatie?

  Dit is beperkt tot feitelijke verenigingen en private en publiekrechtelijke organisaties die geen winst nastreven. Vrijwilligerswerk kun je dus niet bij organisaties die winst nastreven of bij zelfstandigen.

  Bovenop je eigen functie

  Combineer je de opdrachten binnen je functie met vrijwilligerswerk? 

  • Je hoeft niets te doen.
  • Bezoldiging: je ontvangt geen salaris van de externe organisatie. De externe organisatie kan wel een (reële of forfaitaire) onkostenvergoeding uitbetalen.

  In combinatie met je eigen functie

  Ben je beschikbaar voor het werk en wil je tijdens de diensturen vrijwilligerswerk doen? 

  • Je hebt, na overleg, toestemming van je lijnmanager die zorgt voor een schriftelijk overzicht van de gemaakte afspraken, bijvoorbeeld via e-mail. Dit vervangt voor de duur van de coronacrisis de cumulatie-aanvraag.
  • Bezoldiging: je behoudt het recht op salaris en maaltijdcheques van je entiteit. Van de externe organisatie waar je als vrijwilliger werkt, ontvang je geen salaris.
  • Verplaatsingskosten voor het vrijwilligerswerk kun je indienen via een declaratie. Doe je dit, dan kun je geen (reële of forfaitaire) onkostenvergoeding ontvangen van de externe organisatie waar je vrijwilligerswerk uitvoert. Je hebt geen recht op een fietsvergoeding.

  Verzekering

  De organisatie waarvoor je als vrijwilliger werkt, heeft een wettelijke verzekeringsverplichting (burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen van de vrijwilliger). Ga in gesprek met de organisatie zodat je zeker voldoende verzekerd bent. 

  Opgelet: tijdens het vrijwilligerswerk val je niet terug op de arbeidsongevallen- en aansprakelijkheidsregeling van de Vlaamse overheid. 

  Hoe aanvragen?

  Vrijstelling in de eigen functie voor vrijwilligerswerk aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA). Ben je geen klant? Contacteer je eigen personeelsdienst.

  • 1

   Registratie als vrijwilliger

   Je registreert je als vrijwilliger via helpdehelpers.be, het platform om de zorgsector en vrijwilligers/extra werkkrachten bij elkaar te brengen. Medische en niet-medische profielen worden op basis van ervaring en beschikbaarheid onmiddellijk gematcht aan de noden van zorg- en welzijnsvoorzieningen. 

   Goed om weten: deze registratie is vrijblijvend, maar wel warm aanbevolen als je je wil engageren en nog geen specifiek vrijwilligerswerk op het oog hebt.

  • 2

   Vraag aan in Vlimpers

   Je vraagt de vrijstelling van arbeid aan in Vlimpers onder ‘Verlof en werktijd’ > 'Aanvraag'. Selecteer ‘vrijwilligerswerk corona’ bij ‘overige’. Hulp nodig? Klik in Vlimpers op de ?-knoppen en lees de invoerinstructies. Of raadpleeg de Vlimpers-instructiefilmpjes over afwezigheden via Vlimpers > tegel ‘Leren’. Noteer ‘afwezigheid’ in het zoekveld centraal bovenaan en zoek het gewenste instructiefilmpje.

   Heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je HR-verantwoordelijke.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?


  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).