chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vrijwilligerswerk in kader van coronacrisis

  Onderstaande maatregelen voor vrijwilligerswerk in kader van de coronacrisis worden op 1 augustus 2020 stopgezet.

  Wat als jij vrijwillig de handen uit de mouwen wilt steken in het kader van de coronacrisis? Wat zijn de richtlijnen en maatregelen voor personeelsleden of entiteiten binnen de Vlaamse overheid? Op deze webpagina vind je een overzicht.

  Voor wie?

  • Je werkt bij de Vlaamse overheid.
  • Je neemt in het kader van de coronacrisis tijdelijk, vrijwillig en onbezoldigd een opdracht op bij een externe organisatie.
  Wat is een externe organisatie?

  Dit is beperkt tot feitelijke verenigingen en private en publiekrechtelijke organisaties die geen winst nastreven. Vrijwilligerswerk kun je dus niet bij organisaties die winst nastreven of bij zelfstandigen.

  Bovenop je eigen functie

  Combineer je de opdrachten binnen je functie met vrijwilligerswerk? 

  • Je hoeft niets te doen.
  • Bezoldiging: je ontvangt geen salaris van de externe organisatie. De externe organisatie kan wel een (reële of forfaitaire) onkostenvergoeding uitbetalen.

  In combinatie met je eigen functie

  Ben je beschikbaar voor het werk en wil je tijdens de diensturen vrijwilligerswerk doen? 

  • Je hebt, na overleg, toestemming van je leidinggevende die zorgt voor een schriftelijk overzicht van de gemaakte afspraken, bijvoorbeeld via e-mail. Dit vervangt voor de duur van de coronacrisis de cumulatie-aanvraag.
  • Bezoldiging: je behoudt het recht op salaris en maaltijdcheques van je entiteit. Van de externe organisatie waar je als vrijwilliger werkt, ontvang je geen salaris.
  • Verplaatsingskosten voor het vrijwilligerswerk kun je indienen via een declaratie. Doe je dit, dan kun je geen (reële of forfaitaire) onkostenvergoeding ontvangen van de externe organisatie waar je vrijwilligerswerk uitvoert. Je hebt geen recht op een fietsvergoeding.

  Verzekering

  Dit is afhankelijk van je vrijwilligerswerk:

  • Via een organisatie: de organisatie waarvoor je als vrijwilliger werkt, heeft een wettelijke verzekeringsverplichting (burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen van de vrijwilliger). Ga in gesprek met de organisatie. Als deze onvoldoende verzekerd is, sluit je best zelf een verzekering af. Dit kun je via vlaanderenvrijwilligt.be, de gratis verzekering van de Vlaamse overheid.
  • Individueel initiatief: je staat zelf in voor een verzekering. Je kunt je gratis aansluiten bij de verzekering van de Vlaamse overheid via vlaanderenvrijwilligt.be.

  Opgelet:

  • Tijdens het vrijwilligerswerk val je niet terug op de arbeidsongevallen- en aansprakelijkheidsregeling van de Vlaamse overheid.
  • De gratis verzekering op vlaanderenvrijwilligt.be verzekert de aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen van een vrijwilliger. De verzekering dekt de medische aansprakelijkheid van een vrijwilliger niet. Deze verzekering is enkel van toepassing in het Vlaamse Gewest en op Nederlandstalige organisaties in Brussel.

  Hoe aanvragen?

  Vrijstelling in de eigen functie voor vrijwilligerswerk aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA). Ben je geen klant? Contacteer je eigen personeelsdienst.

  • 1

   Vraag aan in Vlimpers

   Je vraagt de vrijstelling van arbeid aan in Vlimpers onder ‘Verlof en werktijd’ > 'Aanvraag'. Selecteer ‘vrijwilligerswerk corona’ bij ‘overige’. Hulp nodig? Klik in Vlimpers op de ?-knoppen en lees de invoerinstructies. Of raadpleeg de Vlimpers-instructiefilmpjes over afwezigheden via Vlimpers > tegel ‘Leren’. Noteer ‘afwezigheid’ in het zoekveld centraal bovenaan en zoek het gewenste instructiefilmpje.

   Opgelet: deze is vanaf dinsdag 7 april beschikbaar.

   Heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je HR-verantwoordelijke.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?


  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).