chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Afdelingshoofd worden?

  Bij de Vlaamse overheid werken er bijna evenveel vrouwen als mannen. Het middenmanagement telt 34,9% vrouwen (cijfers 2016). De dienst Diversiteitsbeleid wil vrouwelijk talent stimuleren en ondersteunen.

  Wat doet een afdelingshoofd? Eva en Hilde vertellen

  Maar misschien heb je nog geen goed beeld van wat het middenmanagement precies inhoudt? Bekijk dan onze filmpjes met Hilde Lesage van het departement Onderwijs en Vorming en Eva Van den Bossche van het Agentschap Wegen en Verkeer. Zij geven je een uitgebreide inkijk op wat een afdelingshoofd precies doet. Beiden zijn ook mentoren bij Wo_Mentoring.

  Nuttige links en documenten

  Heb je de smaak te pakken? Om afdelingshoofd te worden en je voor te bereiden, zijn er ondertussen al heel wat initiatieven bij de Vlaamse overheid.

  Welke mogelijkheden er zijn om je te ontwikkelen en te groeien naar de functie van afdelingshoofd vind je hieronder. 

  Ook vind je hieronder 3 voorbeelden van managementvisies. Handig als inspiratie voor je eigen managementvisie.

  Selectieprocedure

  Middenmanagement

  Vorming en ontwikkeling

  Tips & tricks van ervaringsdeskundigen

  Denk je klaar te zijn voor de stap? Ben jij een geboren coördinator? Heb je een helikopterzicht op wat er binnen een entiteit beweegt? Teken jij graag samen met een team het beleid uit? Maar je weet niet precies hoe je dit moet aanpakken? Goed nieuws: je kan je grondig voorbereiden voor je de stap zet om te solliciteren.

  • Ambitie om afdelingshoofd te worden? Bekijk het filmpje of lees het transcript .

  Claire Tillekaerts, CEO Flanders Investment & Trade: “Je moet jezelf zijn tijdens de selectieprocedure. Een rookgordijn ophangen heeft geen enkele zin. Bovendien ga je jezelf ongelukkig maken omdat je dan zo’n ganse cinema gaat moeten blijven spelen. En de proefperiode is nog altijd een jaar. Dus je valt zeker uit je rol.”

  Griet Celen, afdelingshoofd Vlaamse Landmaatschappij: “Wat de managementvisie betreft, er is niks verkeerd aan om een IAVA-leidraad te gebruiken of een managementhandboek. Maar schrijf geen theorie, dat is echt niet nodig. Adapteer dat helemaal en maak er je eigen verhaal van onder die kapstokken.”

  Karin Voet, SD Worx: “Het is vooral belangrijk dat je tijdens het assessment duidelijk kan aantonen: ik weet waarom ik kies voor zwart of wit. Ik kan ook duidelijk uitleggen wat eventuele alternatieven zijn op dat moment, wat de consequenties zijn van de keuzes die ik maak. En waarom ik dan voor dat antwoord kies.”