chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Het verhaal van Amina

  Foto_Amina"Een job hebben is zo belangrijk: het verandert iemands leven, soms zelfs dat van een heel gezin."

  Op een dag ziet Amina heel wat mensen. Ze helpt klanten, spreekt af met onthaalbureaus en het Huis van het Nederlands, belt werkgevers. Zo begeleidt Amina anderstaligen die op zoek zijn naar werk.

  “Ik werk nu bijna een jaar bij VDAB en ik heb nog geen dag spijt gehad van die beslissing. Ik vind het super om een klant aan een afspraak met een werkgever te kunnen helpen. Iemand een stapje dichter bij een job brengen geeft een bijzonder goed gevoel. Want een job hebben is zo belangrijk: het verandert iemands leven, soms zelfs dat van een heel gezin.”

  Een verhaal van kansen

  Amina zet zich met veel enthousiasme in. Maar ze nuanceert ook. “Natuurlijk lukt het niet altijd. Af en toe zijn er mindere momenten, en niet alle klanten zijn even makkelijk. Maar dat weegt niet op tegen de positieve aspecten. Als ik een succes kan boeken, ben ik fier. Ik haal daar ook veel energie uit.”

  Ze windt er geen doekjes om. “Voor mij is dit een droomjob. Eerder werkte ik al bij een onthaalbureau, en ook bij een partner van VDAB. Collega’s merkten er op dat ik veel geduld had met anderstaligen. Ik realiseerde me toen dat het een groep is waar ik heel graag mee werk. Bij VDAB kreeg ik de kans om dit verder te doen én de ervaring uit mijn twee vorige jobs te combineren. Zo een kans laat je natuurlijk niet liggen!”

  Wanneer er een klant langskomt, houdt Amina een korte screening. Wil de klant werken of een opleiding volgen? Heeft hij al een duidelijk idee of heeft hij meer informatie nodig? “Ik geef de klant advies en zorg voor begeleiding. Dat is telkens verschillend. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe de arbeidsmarkt hier werkt, welke opleidingsmogelijkheden er zijn, ik help bij het schrijven van een sollicitatiebrief, leg contacten met werkgevers… Heel afwisselend allemaal.”

  Een team dat er staat

  De laatste maanden is het team waarin Amina werkt stevig gegroeid. “Intussen werken we hier al met twintig collega’s, een hechte groep. Velen onder ons zijn op hetzelfde moment gestart. Dat zorgt voor een band. Er is onderling respect en we hebben veel aan elkaar. We kunnen echt op elkaar rekenen, de sfeer zit goed.”

  Het is ook een heel divers team, merkt Amina op. Dat vindt ze logisch voor een werkgever als VDAB. “Eigenlijk kan je toch niet anders verwachten van een instelling met zo een voorbeeldfunctie? Ik vind dat zeer goed, want in feite zou elke werkvloer een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij.”

  Competenties, daar draait het om

  Voor haar is het de belangrijkste reden om voor deze werkgever te kiezen. “Ik vind het cruciaal dat een werkgever iemand een kans geeft op basis van competenties. Zeker aan mensen die beperkingen ondervinden wanneer ze een job zoeken. Dat is lang niet overal zo.”

  Amina spreekt uit ervaring. “Zelf draag ik een hoofddoek. In het verleden heb ik al ondervonden dat werkgevers dat soms verbieden. Ik voelde me daar echt niet goed bij. Bij VDAB kan ik mijn hoofddoek dragen, daar is dat geen punt. Dat ik mijn werk goed doe, dat is het punt.”