chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Instroom van medewerkers met een arbeidshandicap

  Wil je als HR- of selectieverantwoordelijke bij de Vlaamse overheid investeren in de instroom van medewerkers met een arbeidshandicap? Op deze webpagina vind je een overzicht van maatregelen.

  Redelijke aanpassingen bij werving en selectie

  Personen met een handicap of chronische ziekte hebben recht op redelijke aanpassingen bij werving en selectie. Het gaat om faciliteiten of hulpmiddelen op hun maat, die moeten garanderen dat hun competenties op een gelijkwaardige manier gemeten kunnen worden. Want personen in een ongelijke situatie (bijvoorbeeld door handicap) op een gelijke manier behandelen, leidt tot ongelijkheid. Ook wie deelneemt aan bevorderingsexamens heeft recht op redelijke aanpassingen.

  Lees meer.

  Voorbehouden betrekkingen

  Volgens het Vlaams Personeelsstatuut kan één procent van de betrekkingen bij de Vlaamse overheid worden voorbehouden aan medewerkers met een handicap of chronische ziekte. Zij zijn vrijgesteld van een vergelijkende selectie waarbij ze tegenover kandidaten zonder handicap zouden komen te staan. Op die manier wil de Vlaamse overheid ook genoeg kansen bieden aan werkzoekenden die vanwege hun handicap of ziekte zeer zwak staan op de arbeidsmarkt.

  Lees meer.

  Financiële en inhoudelijke ondersteuning

  Entiteiten die personen met een handicap of chronische ziekte in dienst nemen en tewerkstellen, kunnen op financiële en inhoudelijke ondersteuning rekenen:

  Lees meer.

  Gespecialiseerde individuele beroepsopleiding (GIBO)

  Via een gespecialiseerde individuele beroepsopleiding (GIBO) vorm je zelf je ideale werknemer door hem gericht en op maat op te leiden. Tegelijkertijd bied je kansen aan personen met een handicap of chronische ziekte.

  Lees meer.

  Stages, vakantiewerk en startbanen

  Wil je liever eerst op een laagdrempelige manier kennis maken met de doelgroep? Dat kan bijvoorbeeld via het aanbieden van stages of vakantiewerk. Meer informatie over vormen van tijdelijke tewerkstelling vind je hier.

  Nieuwe personeelsleden met een handicap of chronische ziekte tellen niet mee in de besparingen

  De Vlaamse Regering besliste op 17 maart 2017 in het kader van de goedkeuring van het Gelijkekansen- en Diversiteitsplan 2017 om voor personen met een handicap of chronische ziekte een afwijking toe te staan op de door de Vlaamse Regering besliste besparingsmaatregel.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Dienst Diversiteitsbeleid
  Havenlaan 88, bus 33
  1000 Brussel
  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be