chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Nederlands leren dicht bij huis of het werk

  Als werknemers hun Nederlands willen verbeteren dicht bij huis of bij het werk, bespreek dan als personeelsmedewerker of leidinggevende eerst een aantal belangrijke zaken met hen door. Wie betaalt de cursus? Waar kan de werknemer best een opleiding volgen, dicht bij huis of het werk? Hoeveel vormingsverlof is er voorzien?

  Laat de medewerker vervolgens zelf contact opnemen met het Huis van het Nederlands in de buurt waar ze wonen of werken. Dit in overleg met de personeelsmedewerker en/of leidinggevende en op basis van de gemaakte afspraken. Het Huis van het Nederlands is gespecialiseerd in het zoeken naar een geschikte cursus of oefenmogelijkheid voor volwassenen die hun Nederlands willen verbeteren.

  Je kan eventueel zelf contact opnemen met het Huis van het Nederlands om te vragen dat het Huis je op de hoogte houdt van de resultaten van het gesprek en eventuele vervolgacties.

  In het Huis van het Nederlands zullen medewerkers een test moeten afleggen. De test bestaat uit 3 delen en duurt ongeveer 90 minuten. Er wordt gekeken naar de mondelinge en de schriftelijke kennis van het Nederlands en naar de leersnelheid en het leervermogen van de kandidaat. Dat is nodig om coherente lesgroepen te kunnen vormen en om juist in te schatten welke cursus op welk niveau de medewerker best volgt.

  Daarna zoeken de consulenten van het Huis naar de meest gepaste cursus binnen het volwassenenonderwijs. Ze houden daarbij rekening met:

  • het moment waarop de cursist kan starten,
  • de frequentie waarmee hij/zij les wil volgen,
  • wanneer hij/zij naar de lessen kan komen,
  • zijn/haar leersnelheid en taalniveau,
  • de leslocatie,
  • de lesuren,
  • de leermethode.

  Er wordt hierbij steeds gezocht naar een consensus. Zorg er dus voor dat je op voorhand een aantal zaken hebt doorgesproken met de medewerker.

  Belangrijk om weten is dat de lessen zowel overdag als ’s avonds worden gegeven. Lessen volgen in het volwassenenonderwijs kan dus zowel tijdens de werkuren als erbuiten.

  Wat zijn de mogelijkheden?

  Verschillende instanties organiseren lessen Nederlands voor anderstaligen. Medewerkers die baat hebben bij een algemene talencursus kunnen het best terecht in het volwassenenonderwijs. Daar leren ze Nederlands dat hen in staat stelt om alledaagse dingen te doen.

  Cursisten met een lagere scholingsgraad (< 8 jaar) komen terecht in een Centrum voor Basiseducatie (de benaming kan per regio verschillen: in Brussel bv. heet het Centrum voor Basiseducatie Brusselleer, in Antwerpen Open School). Cursisten met een hogere scholingsgraad (> 8 jaar) volgen les bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of aan een Universitair Talencentrum.

  Medewerkers die hun kennis van het Nederlands alleen op enkele heel specifieke punten moeten bijschaven, kunnen een beroep doen op een privétalenschool.

  Nederlands leren: overzicht van de mogelijkheden