chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Nederlands leren en oefenen

  Er bestaan heel veel mogelijkheden om het Nederlands van anderstalige medewerkers te verbeteren. Zoveel dat het vaak niet gemakkelijk is om door de bomen het bos te zien.

  Als je iets wil doen aan de Nederlandse taalkennis van (één van) jouw medewerkers, contacteer dan één van de Huizen van het Nederlands. Dat zijn er acht voor heel Vlaanderen en Brussel, met antennes in de belangrijkste steden. Zij weten alles over het aanbod in hun regio.

  • Medewerkers kunnen dicht bij huis of het werk aan hun Nederlands werken. Dat kan zowel overdag (tijdens de werkuren) als ’s avonds. Het Huis van het Nederlands van hun woon- of werkplaats kan helpen om de geschikte opleiding te vinden.
  • Je kan ook binnen je eigen entiteit leer- en oefenkansen Nederlands aanbieden. In dat geval neem je best contact op met het Huis van het Nederlands waar je entiteit gevestigd is.
  • Een laatste mogelijkheid is zelfstudie. Medewerkers die hiervoor kiezen, kunnen terecht in de Taalgarage van ofwel het Huis van het Nederlands Brussel of het Huis van het Nederlands Antwerpen.

  Naast lessen Nederlands, zijn momenten waarop men kan oefenen wat men in de lessen leert minstens even belangrijk. Het is een grote hulp als leidinggevenden en collega’s consequent en duidelijk Nederlands spreken met de anderstalige medewerkers die Nederlands leren. Of creëer bewust oefenkansen, in de vorm van conversatietafels of taalpeter-/meterschap. Ook hierbij kan het Huis van het Nederlands je helpen met concrete tips voor op de werkvloer.

  Taalbeleid: wat moet ik me daar bij voorstellen?

  Taalbeleid is een voortdurend en systematisch proces waarbij een bedrijf of organisatie structureel en strategisch reageert op diverse situaties waarin taal een struikelblok vormt. Met een totaalpakket aan taalbeleidsacties op verschillende niveaus verbeter je de communicatie in heel het bedrijf.

  Het organiseren van taallessen voor anderstalige collega’s is één van de vele stappen die een bedrijf kan ondernemen. Ook andere kleine acties op de werkvloer kunnen helpen.

  Meer info over taalbeleid en concrete tips vind je op de volgende site van het Huis van het Nederlands in Antwerpen: http://www.klaretaalrendeert.be/op_het_werk/.