chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Nederlands leren: overzicht van de mogelijkheden

  Dicht bij huis of het werk

  Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO)

  Er zijn in Vlaanderen meer dan 100 scholen waar medewerkers terecht kunnen voor lessen Nederlands. De lessen worden tijdens de week op vaste lesuren gegeven (overdag of ’s avonds). Er zijn lessen op 10 niveaus, variërend van absolute beginner tot hoog niveau.  Je kan zelf de intensiteit van de opleiding bepalen (1, 2 of 4 keer per week). Wanneer de werknemer kiest voor een intensieve cursus Nederlands (4x per week), heeft hij/zij al na twee maanden (ca. 10 weken) één module afgelegd. Wanneer de werknemer slechts één keer per week les kan volgen, duurt het een volledig schooljaar voordat hij/zij een module heeft afgewerkt. Een les duurt ongeveer 3 en een half uur.

  De meeste CVO-cursussen sluiten aan bij het klassieke schoolparcours en starten daarom in september of februari. Op deze momenten is er ook de grootste keuze uit lesmomenten, lesplaatsen en frequentie. Voor cursussen in het volwassenenonderwijs gaat de werknemer dus best in augustus of januari naar een Huis van het Nederlands.

  Centrum voor Basiseducatie (CBE)

  Cursisten die doorverwezen worden naar een Centrum voor Basiseducatie krijgen een aangepast traject waarin rekening gehouden wordt met hun specifieke noden (aangepast lestempo en lesmateriaal voor bv. analfabeten, anders-gealfabetiseerden etc.). Het lesaanbod is vergelijkbaar met dat van de Centra voor Volwassenenonderwijs maar de modules duren langer en bestaan alleen voor de laagste taalniveaus.

  Universitaire talencentra (UTC)

  In Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent bieden de Universitaire Talencentra Nederlandse taaltrajecten aan voor snel lerende volwassenen, op alle taalniveaus, t.e.m. academisch Nederlands. Deze cursussen zijn vaak heel intensief.

   

  Op het werk

  VDAB

  Bij een opleiding Nederlands op de werkvloer (NodW) leren werknemers Nederlands terwijl ze aan het werk zijn in hun bedrijf. Terwijl de werknemers hun job uitvoeren, worden ze individueel of in kleine groepjes gecoacht door een lesgever van VDAB. Zo wordt de leerstof afgestemd op de job en blijft het productieverlies beperkt. De opleiding vindt plaats tijdens de werkuren in het bedrijf en wordt op maat gemaakt en geïntegreerd in het werk.

  Meer informatie

  Privétalenschool

  Als je voor één of meerdere werknemers lessen Nederlands ter plaatse wilt organiseren, dan is een privétalenschool een optie. Er kunnen individuele of groepslessen gegeven worden.

  Taalcoaching op de werkvloer

  Nieuwe anderstalige werknemers en hun werkgevers kunnen gebruik maken van individuele taalcoaching op de werkvloer. Meer informatie over het aanbod vind je hier.

  Hoeveel moet dat kosten?

  • Lessen volgen bij een CVO is goedkoop. Voor een module (120u) betaalt de Vlaamse overheid of uw medewerker maximum € 100  (cursusmateriaal inbegrepen).
  • Lessen bij een Centrum voor Basiseducatie zijn gratis.
  • Een module aan de universiteit kost circa 230 euro.
  • Lessen Nederlands op de Werkvloer door VDAB kosten € 75/uur/lesgroep maar zijn inclusief voor­bereidingen/vooronderzoek.
  • Lessen door een privétalenschool variëren in prijs maar zijn aan de dure kant: € 60-75/uur/lesgroep.