chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Onderzoek beleidsinstrumenten

  De Vlaamse overheid zet verschillende instrumenten in om personen met een handicap of chronische ziekte aan te trekken en te ondersteunen op de werkvloer. Dat helpt hen om hun job in de best mogelijke omstandigheden uit te voeren. Voorbeelden zijn arbeidspostaanpassingen, rendementsondersteuning, redelijke aanpassingen bij werving en selectie en voorbehouden betrekkingen.

  Op vraag van de dienst Diversiteitsbeleid heeft het Instituut voor de Overheid (KU Leuven) een analyse gemaakt van de bestaande beleidsinstrumenten en aanbevelingen geformuleerd. Het onderzoeksrapport 'Een optimale inzet van instrumenten voor de tewerkstelling van personen met een handicap en chronische ziekte in de Vlaamse overheid' vind je hier terug. De onderzoekers baseerden zich onder meer op interviews, focusgroepen en binnen- en buitenlandse goede praktijken

  Conclusies onderzoek

  Volgens het rapport heeft het diversiteitsbeleid binnen de Vlaamse overheid een positief effect op de tewerkstelling van personen met een handicap of chronische ziekte. Dat geldt vooral voor specifieke ondersteuning zoals de werkplek aanpassen en jobcoaching. De onderzoekers zien ook gunstige trends zoals de aandacht voor sociaal werkgeverschap, de focus op inclusie en het stijgende opleidingsniveau van de doelgroep.

  Tegelijkertijd zijn er belangrijke structurele nadelen, zoals de perceptie dat de vaak hooggeschoolde functies bij de Vlaamse overheid niet matchen met de profielen van mensen met een handicap of chronische ziekte. Maar ook de strikte diplomavoorwaarden, de vergelijkende selecties en de tewerkstelling in Brussel maken dat deze groep vandaag nog veel te weinig de weg naar de Vlaamse overheid vindt. Zonder inspanningen zullen de besparingen op het personeel, het verder verdwijnen van eenvoudige jobs en de groeiende vraag naar multi-inzetbare werknemers, nefaste effecten hebben voor hun tewerkstelling.

  Er is dus nog veel ruimte voor verbetering, op het vlak van beleid én mentaliteit. De dienst Diversiteitsbeleid zal het rapport gebruiken om instrumenten te hervormen waar nodig. De evolutie van het aantal personeelsleden met een handicap of chronische ziekte bij de Vlaamse overheid kan je hier terugvinden.