chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Overuit: regenboognetwerk van de Vlaamse overheid

  Open zijn over je seksuele geaardheid en genderidentiteit? Dat moet ook op de werkvloer kunnen, onbeperkt. Aan die openheid kun ook jij meewerken, samen met het regenboognetwerk Overuit en de dienst Diversiteitsbeleid van de Vlaamse overheid.

  Personeelsleden die op de werkplek zichzelf kunnen zijn, functioneren en presteren beter.

  Voor wie?

  • Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je bent stagiair, jobstudent, consultant of vrijwilliger bij de diensten van de Vlaamse overheid. 
  • Je bent personeelslid van de VDAB, De Lijn of een van de extern verzelfstandigde agentschappen.
  • Je bent holebi, transgender of interseksueel.
  • Je bent een hetero of cisgender bondgenoot die mee wil werken aan een diverse en inclusieve werkvloer.

  Wat is Overuit?

  Overuit is het netwerk over seksuele en genderdiversiteit binnen de Vlaamse overheid. Het pakt vooroordelen, clichés en etiketten aan door juiste informatie te verspreiden en maakt seksuele geaardheid en genderidentiteit bespreekbaar.

  Overuit organiseert zowel activiteiten die een link hebben met de werkvloer als informele bijeenkomsten buiten het werk. In de eerste plaats netwerk je met andere collega’s. In bepaalde gevallen organiseert Overuit een activiteit met een duidelijke link met de werkvloer. In andere gevallen wissel je ervaringen uit of zijn er vormende activiteiten. Het netwerk wordt vormgegeven door vrijwilligers. Heb je een tof idee of heb je zin om mee te werken aan een activiteit? Laat het weten op overuit@vlaanderen.be.

  De kernwerkgroep schreef een visietekst 

  Visietekst Overuit

  OVERUIT

  Regenboognetwerk bij de Vlaamse overheid

  Bij de Vlaamse overheid kunnen we open zijn over seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie (SOGIE). Overuit bouwt mee aan die openheid.

  Respect: dat werkt

  Verschillen maken niets uit: wat telt is dat iedereen zich goed voelt op de werkvloer.

  Overuit zet zich in voor een open en verdraagzame werksfeer en bouwt resoluut mee aan dialoog en respect op de werkvloer. Met een open werksfeer versterkt de Vlaamse overheid namelijk haar voorbeeldrol. De bestuursleden van Overuit zijn ook aanspreekbaar voor collega’s die vragen hebben over coming-out en soortgelijke thema’s.

  Zichtbare holebi en transgender collega’s

  Het regenboognetwerk informeert over en maakt SOGIE bespreekbaar.

  Overuit zet zich actief in om clichés, vooroordelen, discriminatie en uitsluiting te signaleren en tegen te gaan. Onderzoek toont aan dat ook personeelsleden van de Vlaamse overheid soms kampen met vooroordelen en weerstand.* Overuit engageert zich ook om mee te werken aan toekomstige onderzoeken en dataverzameling voor de Vlaamse overheid.

  Ontmoetingen tussen collega’s

  Overuit brengt mensen samen. Regelmatig organiseren we buiten de werkuren bijeenkomsten met collega’s. In een losse sfeer ontmoeten holebi en transgender collega’s en bondgenoten elkaar, wisselen ervaringen uit en leren als groep vertrouwen in hun eigen kracht.

  Impact op beleid

  Het regenboognetwerk is een initiatief van de dienst Diversiteitsbeleid. Vanuit Overuit werken we mee aan beleidsveranderingen, promoten een inclusieve werkomgeving en zetten ons mee in voor andere doelgroepen.

   

  * Rapport “(On)Zichtbaar Holebi” van de dienst Emancipatiezaken (2008) en “(On)Zichtbare holebi’s en transgenders” van de dienst Diversiteitsbeleid (2014).

  Vertrouwelijk

  Wil je in vertrouwen over je ‘coming-out’ - of over hoe je openlijk over je seksuele geaardheid wilt uitkomen - praten? Neem dan contact met de Dienst Diversiteitsbeleid. Als je dat wenst, dan brengen we je in contact met een holebi- of transgendercollega of met een welzijnsdienst van de Vlaamse overheid, altijd in overleg met jou uiteraard. 

  Hoe op de hoogte blijven?

  Heb je een idee voor een activiteit? Of wil je samen met kernleden van Overuit een activiteit organiseren? Of wil je gewoon aan de evenementen van Overuit deelnemen? Laat het weten.

  Informatie voor specialisten

  Wil je als diversiteitsambtenaar, welzijnsmedeweker of leidinggevende meer weten over welke acties je kunt ondernemen om holebi- en transgenderbeleid een plek in je organisatie te geven? Zoek je extra ondersteuning? Of heb je vragen voor een personeelslid in je organisatie?

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  logo Overuit