chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Voornaamwoorden in je e-mailhandtekening

  Waarom voornaamwoorden opnemen in de e-mailhandtekening?

  Afbeelding met gender symbolen voor man/vrouw/non-binair

  We gebruiken allemaal voortdurend voornaamwoorden om naar mensen te verwijzen, vaak zonder erover na te denken. De meest gebruikte voornaamwoorden zijn: ‘hij/hem/zijn’ en ‘zij/haar/haar’. Wist je dat dit niet in alle talen zo is? Het Fins, bijvoorbeeld, maakt bij persoonlijke voornaamwoorden geen onderscheid tussen hij of zij.

  Bij e-mails naar personen die je niet kent, beslis je zelf welke voornaamwoorden en aanspreking je gebruikt. Vaak is dat gebaseerd op de naam. Soms kan er verwarring ontstaan bij bepaalde voornamen, zoals bij namen uit een andere taal. Om die verwarring te vermijden, is het aangewezen dat we allemaal onze eigen voornaamwoorden in onze e-mailhandtekening opnemen. Bovendien bevordert dat de inclusie van non-binaire en transgender personen.

  De voornaamwoorden ‘hij/hem/zijn’ en ‘zij/haar/haar’ geven aan dat er nog vaak in de tweedeling man/vrouw wordt gedacht, terwijl gender breder opgevat kan worden en eigenlijk een spectrum is. Veel non-binaire personen - dat zijn mensen die zich niet herkennen in die tweedeling - gebruiken andere voornaamwoorden, zoals ‘die/hen/hun’ of 'die/die/hun'. Dat zijn namelijk genderneutrale opties. Voor hen worden vaak de verkeerde voornaamwoorden gebruikt. Ook binaire transgender personen worden hiermee geconfronteerd. Zo worden transgender vrouwen soms aangesproken als man of omgekeerd.

  Waarom iedereen en niet enkel non-binaire en transgender personen?

  Als alle medewerkers hun voornaamwoorden opnemen in hun e-mailhandtekening, ook personen die vinden dat het heel duidelijk is welke voornaamwoorden ze verkiezen, komt dit minder stigmatiserend over. Bovendien geef je zo aan dat je rekening houdt met de geprefereerde voornaamwoorden van andere mensen. Het creëert openheid en inclusie voor non-binaire personen. Zo kan je ook de dialoog aangaan binnen je organisatie.

  Hoe voornaamwoorden in je e-mailhandtekening gebruiken?

  Voorbeelden:

  • Fourat (hij/hem/zijn)
  • Ellen (zij/haar/haar)
  • Micah (die/hen/hun)

  Voorbeeld e-mailhandtekening Fourat Bakkal (hij/hem), functieomschrijving    Voorbeeld e-mailhandtekening Ellen Smets (zij/haar), functieomschrijving    Voorbeeld e-mailhandtekening Micah Peeters (die/hun), functieomschrijving

  Hoe spreek je non-binaire personen aan?

  Foto van hand met kleine sterretjes in regenboogkleuren

  Bij aansprekingen in e-mails hebben we de neiging om te beginnen met bijvoorbeeld ‘beste meneer’ of ‘beste mevrouw’. Ook dat houdt echter geen rekening met non-binaire personen. Non-binaire personen die genderneutrale voornaamwoorden gebruiken, kan je aanspreken met ‘beste’ gevolgd door de volledige naam. Dat doe je best ook wanneer je iemands voornaamwoorden niet kent. In dat geval is het namelijk ook aan te raden om de genderneutrale ‘die/hen/hun’ of 'die/die/hun' te gebruiken.

  Wat kan je concreet doen?

  Deel deze tekst op je intranet site, in een nieuwsbrief of via de kanalen van je entiteit. Spoor zo je collega’s aan om voornaamwoorden op te nemen in hun e-mailhandtekening. Doe dit niet enkel tijdens de IDAHOT-week, maar ook op alle andere dagen. En geef ook zelf het goede voorbeeld!