chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vormingen: onbewuste vooroordelen

  Wat zijn onbewuste vooroordelen?

  Automatische denkpatronen zorgen ervoor dat we mensen graag in hokjes plaatsen. Onbekend is onbemind. Dat is omdat wij als mensen allemaal te maken hebben met onbewuste vooringenomenheden (unconscious bias).

  Unconscious bias zijn op zich niet goed of slecht, vooringenomenheden zijn nu eenmaal deel van het menselijke denken. Maar ook al zijn we ons er niet van bewust, in de praktijk handelen we vaak naar deze stereotiepe denkpatronen. En dat is wél een probleem. Want het leidt tot misverstanden en frustraties op de werkvloer die we kunnen vermijden.

  Het nut van vormingen

  Omgaan met verschil tussen jezelf en de ander, in een team of organisatie, is niet vanzelfsprekend. Het vereist specifieke kennis en vaardigheden. Maar het loont de moeite. In een open werkcultuur waar iedereen het gevoel heeft zichzelf te kunnen zijn en tegelijk volwaardig deel te zijn van het team zijn medewerkers meer tevreden. Ze denken innovatiever en nemen betere beslissingen. 

  Bovendien breng je je dienstverlening naar een hoger niveau, als je leert omgaan met onbewuste vooroordelen. Je kan immers inclusieve manieren van communicatie hanteren en menselijk potentieel objectiever inschatten.

  Als leidinggevende een divers team aansturen en meerwaarde halen uit het verschil is niet vanzelfsprekend. Het vereist specifieke kennis en vaardigheden. Vaardigheden die iedere leidinggevende zich moet eigen maken. 

  Diverse online workshops 2021

  We leven momenteel in onzekere tijden. Daarom vinden we het belangrijk hierbij even stil te staan.

  Webinar: de impact van coronatijden op vooroordelen over cultuur en afkomst - mei 2020

  Goed om te weten: wil je zelf een vorming organiseren binnen je organisatie? Neem dan contact op met de dienst Diversiteitsbeleid via diversiteitsbeleid@vlaanderen.be

  Begeleiding

  Els Compernolle - Human Insight