chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Procesbegeleiders

  Een procesbegeleider of facilitator orkestreert groepswerk zodat uw doelstellingen behaald worden en duurzaam zijn.

  E=K*A. De effectiviteit (E) van een verandertraject is de kwaliteit (K) maal de acceptatie (A) van een idee. Daarom kiest de Vlaamse overheid ervoor om participatief te werken. Burgers en ondernemingen; partners en middenveld; werken samen in workshops, brainstorms en focusgroepen. Medewerkers en leidinggevenden hertekenen samen interne processen en organisatievormen, geven samenwerking vorm.

  De procesbegeleiders van de Vlaamse overheid:

  • Begeleiden groepen om in trajecten van beleid tot uitvoering, interne veranderingsprojecten, participatieve projecten, evaluaties met belanghebbenden, … tot betere en gedragen resultaten te komen 
  • Adviseren Vlaamse overheidsentiteiten over welke werkvormen ze best inzetten om de doelstellingen te bereiken - Weten hoe die werkvormen ingezet moeten worden  en ontwerpen voor u een draaiboek op maat
  • Bieden een externe blik, zijn onafhankelijk maar kennen tegelijkertijd de Vlaamse overheidscontext

  De pool van procesbegeleiders van de Vlaamse overheid

  De pool bestaat uit professionals uit de hele Vlaamse overheid die buiten hun eigen entiteit faciliteeropdrachten opnemen. Ze zijn gebeten door faciliteren en willen blijven groeien in deze rol. Ze worden daarin ondersteund via een AgO-opleidingstraject van masterclasses op maat van de Vlaamse overheid en professionele begeleiding.

  De pool neemt zowel opdrachten met externe als met interne belanghebbenden op, van grote transitietrajecten tot teamdagen.

  Jaarverslag 2017

   

  Getuigenissen

  "De faciliteeropdracht was tot in de puntjes voorbereid. De Vlaamse overheidsfacilitator stemde op voorhand goed af waardoor tijdens de uitvoering alles perfect volgens de planning verliep. De brainstorm verliep erg vlot en in een goede sfeer. Op het einde van de namiddag slaagden we erin acties te formuleren voor onze toekomstige organisatie. In de toekomst zal ik zeker nog gebruik maken van de facilitatorenpool."

  Carolien Coenen
  Clusterverantwoordelijke
  Afdeling Cultuur en Media – Cultuurbeleid, CJSM

  "Voor een intervisie van leidinggevenden deden we een beroep op procesbegeleiders van de pool omwille van hun frisse aanpak, hun kennis van methodieken en om het maximum te halen uit de groepsdynamiek. We kregen hierover heel gunstige feedback van de deelnemers."

  Ann De Baerdemaeker
  Afdelingshoofd, Vlaamse Landmaatschappij

  "Samen met de Vlaamse overheidsfacilitatoren ontwikkelden we een draaiboek, we kozen de werkvorm en we formuleerden de vragen die we aan de deelnemers zouden voorleggen. Ik ben heel tevreden, over het traject én over de resultaten die het voor FIT opleverde. Moest ik het herdoen, ik zou het exact hetzelfde aanpakken."

  Steffi Van Severen
  Marketing Intelligence Manager, FIT

  Meer informatie

  Vlaamse overheidsorganisaties kunnen een beroep doen op facilitatoren uit de pool, om groepen te faciliteren bij brainstormings, bij belanghebbenden betrekken, beleidstoetsing, enz... De facilitatoren van de Vlaamse overheid volgden een opleiding in de verschillende faciliteertechnieken, ze vormen ook een netwerk dat zich continu verder bekwaamt in het faciliteren van groepen, via leren en doen.

  Meer informatie: lieven.vanlangenaeker@vlaanderen.be (Lieven Vanlangenaeker volgt Erna Avonts op medio 2020).

  • Wilt u een beroep te doen op één of meerdere procesbegeleiders van de Vlaamse overheid? Lees meer…
  • Hebt u procesbegeleidingscompetenties nodig in uw job en wil u een opleiding volgen? Vormingsweb
  • Bent u gebeten door faciliteren en proceskunde, wil u verder professionaliseren en ervaring opdoen, dan kan u de masterclasses volgen en lid worden van de procesbegeleiders van de Vlaamse overheid. Lees meer…
  • Wil u meer halen uit groepswerk door de faciliteercompetenties binnen uw entiteit te versterken? Lees meer…
  • Interesse in participatieve processen of technieken? Bekijk dan deze webpagina's over participatie.