chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Cloudtoepassingen

  Een gedeelde verantwoordelijkheid voor de vertrouwelijkheid van informatie geldt als er een contract is met de beheerders van een systeem waarop u informatie zet.

  Een contract op maat is vaak niet mogelijk bij cloudtoepassingen.

  Cloud computing is het langs het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens waardoor de hardware, software en gegevens snel aangeleverd of vrijgegeven kunnen worden.

  De cloud staat voor het internet dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort ‘wolk van computers vormt’. Bij cloud computing draaien de computerprogramma’s niet op de computer van de gebruiker, maar op (een of meer) machines in die cloud. De gebruiker is geen eigenaar van de gebruikte hardware, software en gegevens en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

  Als u informatie op een cloud platform zet (linkedIn, Facebook, Dropbox, Yammer, Google Docs, …) dan bent u onderworpen aan de voorwaarden van dat platform. Dat u bedrijfsinformatie op een cloudtoepassing zet waar ze is afgeschermd met een login en wachtwoord, betekent nog niet noodzakelijk dat die informatie daar veilig staat.

  Bij cloud-toepassingen gelden volgende afspraken: in de cloud

  • Weeg goed af of het nodig is of een meerwaarde heeft om data op te slaan op het desbetreffend cloud platform. Een applicatie van de Vlaamse overheid verdient steeds de voorkeur.
  • Sla alleen niet-vertrouwelijke en niet-kritische data voor de organisatie op in de cloudtoepassing, gelet op de beperkte zekerheid rond beveiliging.        
  • Zorg ervoor dat u het overzicht behoudt over welke informatie waar staat.
  • Vertrouw niet alleen op een cloud platform voor de beschikbaarheid van data (cloud diensten komen en gaan, passen hun voorwaarden en financiering of kostprijs aan en zijn meestal niet aansprakelijk als de dienst een paar uur of enkele dagen niet beschikbaar is).