chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    In 2019 organiseerde het Agentschap Overheidspersoneel een seminarie middenkader. Alle afdelingshoofden en projectleiders N-1 van de Vlaamse overheid konden deelnemen. Op deze webpagina kun je de beleidsinzichten uit de workshops en inspiratiesessies ontdekken. De datum van de volgende editie ligt nog niet vast.

    Terugblik

    Aan de hand van workshops en inspiratiesessies konden de deelnemers 2 dagen lang nieuwe inzichten verwerven waarmee ze binnen hun eigen organisatie aan de slag kunnen. Het seminarie focuste op het beleid aan de hand van 4 beleidssporen.

    Wat zijn de 4 beleidssporen?
    • Spoor 1: innovatief/toekomstig beleid
      Hoe neem je vandaag de juiste beslissing terwijl je de toekomst nog niet kent?
    • Spoor 2: politiek-ambtelijke samenwerking
      Hoe kun je vanuit inhoudelijke expertise een goed advies geven aan een kabinet, dat op zijn beurt met heel veel aspecten rekening moet houden?
    • Spoor 3: meerwaarde creëren in beleid door participatie
      Hoe breng je de juiste mensen/organisaties samen om complexe problemen op te lossen?
    • Spoor 4: onderbouwd beleid
      Hoe zorg je voor een onderbouwd beleid zodat interventies meer kans op slagen hebben?

    Herbeluister de inspiratiesessies

    Inspiratiesessie 1: engage today to shape tomorrow

    We leven in een wereld die constant verandert. Goederen, kapitaal, jobs, kennis en data bewegen sneller dan ooit. Deze inspiratiesessie zet aan om proactief te kijken naar verandering en geeft inzichten in verschillende praktijken om dit te doen.

    Welke sprekers hoor je?

    Fabiana Scapolo

    Fabiana Scapolo

    Fabiana Scapolo is Deputy Head of Unit at Joint Research Centre (JRC) - European Commission's Science Service. Fabiana has 15-year experience of working on foresight, but her main interest is on the advancement on the application of Foresight as an instrument for policy-making formulation. Her main task is to strengthen the Joint Research Centre (EC) function on Foresight and Horizon scanning and to explore how foresight can be used as a tool for policy innovation. She has been involved on several foresight projects aiming at reinforcing the position of the JRC as a centre for Foresight at European and international level. Fabiana has a Master in Political Sciences awarded from the University of Milan and a PhD on foresight methodologies awarded from the University of Manchester.

    Peter De Smedt

    Peter De Smedt

    Peter werkt samen met experts en belanghebbenden om vanuit een systeemanalyse van niet-duurzame trends te kijken naar toekomstscenario’s en geïntegreerde oplossingen voor beleidsmakers. In zijn vorige opdracht werkte hij als senior scientist bij het EU Policy Lab van het Joint Research Centre van de Europese Commissie. Vandaag is Peter adviseur Visie 2050 en gedragsinzichten bij het Departement Kanselarij en Bestuur. Peter heeft een academische achtergrond in systeemanalyse (Katholieke Universiteit Leuven) en is gastdocent in toekomstverkenningen en gedragsinzichten.

    Inspiratiesessie 2: politiek-ambtelijke samenwerking 2.0

    'Een samenleving met complexe maatschappelijke uitdagingen vraagt een overheid die verbindend samenwerkt. De Vlaamse administratie reikt de Vlaamse Regering haar engagement en expertise aan.' In deze inspiratiesessie horen we hoe vanuit politieke invalshoek wordt gekeken naar een ‘politiek-ambtelijke samenwerking 2.0'.

    Welke sprekers hoor je?

    Victor Dries

    Victor Dries

    Victor Dries, burgerlijk ingenieur van opleiding, is raadgever Omgeving bij het kabinet van de Viceminister-president van de Vlaamse Regering. Als raadgever 'omgeving' werkt hij voornamelijk rond de diverse beleidsthema's binnen Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Klimaat. Daarnaast wil hij ook zijn steentje bijdragen om als overheid zo effectief mogelijk de verschillende behoeften binnen de maatschappij te helpen realiseren. Voorheen werkte hij gedurende meer dan 20 jaar bij de OVAM, aanvankelijk als hoofd voor de Dienst Beleidsondersteuning Bodem, vervolgens was hij coördinator bij het strategisch team van de administrateur-generaal van de OVAM.

    Karolien Van Dorpe

    Karolien Van Dorpe

    Karolien Van Dorpe is raadgever voor bestuurszaken bij het kabinet Bestuurszaken van de Vlaamse Regering. Zij is master in de politieke wetenschappen. Als raadgever Bestuurszaken werkt ze voornamelijk rond de organisatie van de Vlaamse overheid, vastgoed en facility. Na haar wetenschappelijk onderzoek rond het mandaatsysteem bij federale topambtenaren werkte zij als beleidsmedewerker bij de Vlaamse overheid rond diverse HR-thema’s en de overheid van de toekomst.

    Inspiratiesessie 3: interactieve beleidsvoering en het belang van conflict

    De manier van beleid maken en uitvoeren is sterk aan het veranderen. Verschillende soorten belanghebbenden vragen meer betrokkenheid, (jonge) burgerbewegingen rijzen als paddenstoelen uit de grond en dagen de overheid uit. In deze inspiratiesessie krijg je een overzicht van hoe interactieve beleidsvoering vorm kan krijgen.

    Welke spreker hoor je?

    Eva Wolf

    Eva Wolf

    Eva Wolf is onderzoeker en momenteel verbonden aan de Tilburg Institute of Governance van Tilburg University. Ze deed uitgebreid onderzoek naar het beleid rondom de omstreden Oosterweelverbinding in Antwerpen en richtte zich op de vraag hoe conflict een rol speelt in beleidsvormingsprocessen. Eva analyseerde media en beleidsteksten en heeft de kernactoren in het planningsproces geïnterviewd. Daaronder bevonden zich zowel politici en beleidmakers, als leden van actiegroepen. Eva Wolf is onder andere auteur van ‘De waarde van weerstand. Wat Oosterweel ons leert over besluitvorming'.

    Inspiratiesessie 4: het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in de overheid

    AI is erg populair anno 2019. De verleiding is groot om deze nieuwe technologie te gebruiken om ons beleid mee richting te geven. Toch rijst de vraag of we nu al de opportuniteiten en beperkingen, voor het gebruik van AI binnen de overheid, voldoende kennen.

    Welke spreker hoor je?

    Elke Van Hoof

    Elke Van Hoof

    Elke Van Hoof (Vrije Universiteit Brussel) is gespecialiseerd in gezondheidspsychologie en klinische psychologie. Elke maakt in haar onderzoek gebruik van artificiële intelligentie om welzijnsmodellen op te zetten voor bedrijven en organisaties. Zij is betrokken in beleidsvoorbereidend werk op Vlaams en Federaal niveau rond gezondheidszorg. Elke is de bezieler en oprichter van het Huis voor de Veerkracht, het expertisecentrum voor stress, burn-out, bore-out en veerkracht. Omwille van haar ervaring in onderzoek, beleidsvoorbereidend werk en advies wordt zij in vele Europese landen uitgenodigd als gastspreker.

    Volgende editie

    Het seminarie middenkader 2019 had het maximaal aantal deelnmers bereikt. De datum van de volgende editie ligt nog niet vast. Deze zal worden bekendgemaakt via de gebruikelijke HR-kanalen van de Vlaamse overheid en op de webpagina 'leiderschap'.

    Contact

    Meer informatie of een vraag?


    Suggesties?

    Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).