chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Toolbox digitaal samen leren

  Ben jij op zoek naar handige tools om de samenwerking tussen jou en je collega’s naar een hoger niveau te tillen? Wil je gebruiksvriendelijke, aantrekkelijke manieren ontdekken om kennis en informatie te delen? Op deze webpagina vind je een overzicht van tools uit de digitale werkplek die je helpen om samen te leren en werken met collega’s binnen de Vlaamse overheid.

  Voor wie?

  • Je werkt binnen de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je wilt gebruikmaken van handige tools die interne samenwerking en kennisdeling vergemakkelijken en bevorderen. 

  Wat?

  In de toolbox ligt de nadruk op tools uit de Digitale werkplek van Maximaal Digitaal. Als medewerker van de Vlaamse overheid heb je immers automatisch toegang tot deze set van programma's en applicaties die:

  • je de mogelijkheid geven om je werk 'in de cloud' te bewaren
  • je samenwerking met collega’s interactiever, flexibeler en productiever maken
  • geen risico inhouden op je privacy en dus GDPR-proof zijn

  Overzicht tools

  • 1

   Plannen

   Onderstaande applicaties kun je gebruiken om je leer- en samenwerkingsmomenten efficiënt in te plannen met collega’s.

   • Microsoft Outlook: je kunt onder meer je e-mail organiseren en agenda’s beheren, delen en raadplegen. Lees meer over Outlook op Vlaanderen Intern.
   • Microsoft Planner: je kunt planningen en overzichten maken voor bijvoorbeeld projecten, teamwerking of eigen gebruik. Deze tool geeft je de ruimte om taken makkelijk in te plannen en te verdelen, en hierover verder af te stemmen met elkaar. Lees meer over Planner op Vlaanderen Intern.
  • 2

   Brainstormen, ideeën sprokkelen, in interactie gaan

   Wil je samen leren of stappen zetten tijdens een synchroon overleg? Dan helpen onderstaande applicaties je bij het delen van visies en ideeën. Alle input wordt op een centrale plek verzameld, zodat je in één oogopslag ziet hoe je collega’s over iets denken en zodat je samen tot nieuwe (leer)inzichten komt.

   • Microsoft Whiteboard: deze tool geeft een digitaal canvas weer. Je gaat aan de slag met allerlei standaard modellen, zoals bijvoorbeeld vrije-vormtekeningen, tabellen, diagrammen, mindmaps, post-its, … Zo kun je tijdens een digitaal overleg op een creatieve manier ideeën met elkaar uitwisselen. Lees meer over Whiteboard op Vlaanderen Intern.
   • Microsoft Forms: via deze tool kun je makkelijk resultaten en ideeën verzamelen aan de hand van een bevraging, quiz of vragenlijsten. Op deze manier zorg je voor interactie met je collega’s of publiek. Goed om weten: tijdens een Teamsvergadering kun je als organisator een Microsoft Forms implementeren in het overleg.  Lees meer over Forms op de website van Microsoft.  
  • 3

   Rechtenvrije beelden gebruiken

   Wanneer je een presentatie wilt opfleuren, kun je gebruikmaken van iconen in de huisstijl van de Vlaamse overheid die auteursrechtelijk beschermd zijn. Ga naar de iconenbibliotheek.

  • 4

   Kennis beheren en bewerken

   Het is belangrijk dat je bestanden met bruikbare informatie (zoals werkdocumenten, afbeeldingen, video’s, …) opslaat op een tool in de cloud die je vanop elk toestel kunt raadplegen. Wanneer je dit niet doet en je computer crasht, ben je alles kwijt. Door bestanden op een van onderstaande applicaties te bewaren, kun je ze ook delen en bewerken met collega’s. 

   • Microsoft OneDrive: via deze tool kun je bestanden online opslaan, bewerken en delen met collega’s. Je kunt ook samen met anderen aan hetzelfde document werken. Je kunt je collega’s makkelijk toegang geven tot jouw documenten via Microsoft Outlook of Teams. Lees meer over OneDrive op Vlaanderen Intern.
   • Microsoft SharePoint: SharePoint is een online samenwerkingsplatform dat je kunt gebruiken voor het beheren van documenten, processen, samenwerkingen, … Lees meer over SharePoint op Vlaanderen intern.
   • Microsoft Stream: via deze tool kun je video’s, zoals bijvoorbeeld opnames van vergaderingen, presentaties en trainingssessies, opslaan. Daarnaast kun je ze ook delen met collega’s en groeperen aan de hand van kanalen. Leer meer over Stream op Oase
  • 5

   Presenteren

   Aan de hand van een aantrekkelijke presentatie zorg je ervoor dat je publiek geboeid blijft en dat het de inhoud beter onthoudt. Behoud de aandacht van je publiek aan de hand van een sterke presentatie. 

   • Microsoft PowerPoint: via deze tool kun je eenvoudig presentaties maken door teksten, afbeeldingen, filmpjes, muziek, symbolen, … toe te voegen aan slides. Op die manier creëer je een visuele leidraad voor je publiek. Lees meer over PowerPoint op Vlaanderen Intern.
  • 6

   Sociaal leren bevorderen

   Wanneer je vaak telewerkt, is het belangrijk om ook vanop afstand je netwerk te onderhouden en uit te breiden. Hoe groter je netwerk, hoe meer mensen jou iets kunnen bijleren, en andersom. Je kunt onderstaande tools inzetten om samen te leren, je netwerk uit te breiden en contact te houden met anderen.

   • Microsoft Teams: Teams is prima inzetbaar voor een digitale vergadering, maar ook voor digitale interactieve sessies en grotere live evenementen. Daarnaast kun je de tool inschakelen om een aparte omgeving te creëren waarin collega’s kennis uitwisselen en in dialoog gaan over een bepaald onderwerp of in het kader van een project. Lees meer over Teams op Vlaanderen Intern.
   • Yammer: via deze tool kun je sociale netwerken uitbouwen, en op een open manier mensen uit een organisatie met elkaar in verbinding brengen. Yammer is vergelijkbaar met Facebook: je kunt allerlei zaken posten, liken, een poll uitsturen, … Lees meer over Yammer op Vlaanderen Intern.
  • 7

   Notities nemen

   Wil je tijdens een overlegmoment een verslag maken of notities bijhouden voor jezelf? Dan kun je naast pen en papier, ook gebruikmaken van een digitale tool. Op die manier kun je na een overleg ook notities delen met collega’s, of op voorhand samen overlegmomenten voorbereiden.

   • Microsoft OneNote: met dit digitaal notitieblok worden je notities automatisch gesynchroniseerd zodat je ze altijd, op elk toestel, bij je hebt. Je kunt je notities makkelijk delen met collega’s. De gegevens worden ook offline bewaard. Lees meer over OneNote op Vlaanderen Intern.

  Nog andere interessante tools ontdekt? Deel ze met je collega’s in de community ‘leren en ontwikkelen’ op Yammer

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Stel je vraag in de community ‘leren en ontwikkelen’ op Yammer of neem contact op.

  Agentschap Overheidspersoneel – team Leren en Ontwikkelen  
  Havenlaan 88 bus 31
  1000 Brussel
  vorming@vlaanderen.be