chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Aan de slag bij langdurige gezondheidsproblemen

  Een derde van de zieke medewerkers, of 1,5% van de personeelsleden bij de Vlaamse overheid, is meer dan drie maanden afwezig (cijfers Vlimpersentiteiten). Hoe langer het ziekteverlof, hoe moeilijker de terugkeer naar de werkvloer.

  De Vlaamse overheid wil dat medewerkers met een ernstig gezondheidsprobleem of handicap in de beste omstandigheden kunnen werken. Ook wie na langdurige afwezigheid opnieuw aan de slag gaat, kan rekenen op begeleiding.

  Wat kan je doen als medewerker met een ernstig gezondheidsprobleem?

  Tijdelijk niet kunnen werken door een ziekte, een arbeidsongeval of een handicap, het kan iedereen overkomen. Wat als je niet goed weet hoe je aan je terugkeer moet beginnen? Je bent ook niet van de ene dag op de andere genezen: aangepast werk is misschien nodig.

  • Spreek je leidinggevende aan.
  • Bespreek je dit liever met iemand die wat verder van de werkvloer staat? Contacteer de arbeidsarts of de re-integratieadviseur van je entiteit.
  • Maak een afspraak met het Team Mobiliteit.

   Wat kan je doen als entiteit?

   De Vlaamse overheid verwacht dat leidinggevenden en HR-medewerkers een eigen aanwezigheidsbeleid en re-integratiebeleid uitbouwen voor mensen met een langdurig gezondheidsprobleem in hun entiteit.

   Het is belangrijk om contact te houden met langdurig afwezigen tijdens de ziekte. Nog voor de medewerker opnieuw aan de slag gaat, bespreek je hoe de terugkeer zal verlopen. Als medewerker en leidinggevende zoek je samen naar oplossingen. Dat geldt ook voor medewerkers die een arbeidspostaanpassing nodig hebben of extra ondersteuning omwille van een handicap.

   Vind je als leidinggevende of HR-medewerker niet onmiddellijk een oplossing? Wil je een beroep doen op de expertise van specialisten?

   • Contacteer de arbeidsarts of de re-integratieadviseur van je entiteit.
   • Als dat niet voldoende is, maak dan een afspraak met het Team Mobiliteit.

   Het Team Mobiliteit

   Wie zijn we?

   Het Team Mobiliteit van de Dienst Rekrutering en Selectie verzorgt trajectbegeleidingen in het kader van re-integratie of herplaatsing. De trajectbegeleiders werken in nauw overleg samen met de expert handicap en chronische ziekte van dienst Diversiteitsbeleid.

   Voor wie?

   Personeelsleden met een ernstig gezondheidsprobleem, hun leidinggevenden en HR-medewerkers met vragen over het re-integratiebeleid, handicap of chronische ziekte.

   Wat doen we?

   We luisteren naar je verhaal en beslissen dan wie het best geplaatst is om je vragen te beantwoorden.We behandelen alle informatie vertrouwelijk.

   We werken op maat, want terugkeren na een burn-out, kanker of na een arbeidsongeval, aan de slag met een chronische ziekte of een depressie – het vraagt allemaal een andere aanpak. We kijken naar de globale situatie: wat zijn jouw mogelijkheden, noden en wensen? Is het takenpakket nog haalbaar? Is de werkcontext aangepast? Wat is mogelijk binnen het team? Hoe staat jee leidinggevende er tegenover? Op die manier ondersteunen we je om duurzaam terug aan de slag te gaan.

   Als dat nodig is, dan verwijzen we je gericht door. Maar we engageren ons om doorverwijzingen tot een minimum te beperken.

   Hoe contacteer je ons?

   Met alle vragen kan je terecht bij Personeelsmobiliteit@vlaanderen.be tel. 0491/86 82 15.

   De Vlaamse overheid wil haar medewerkers met langdurige gezondheidsproblemen alle kansen geven om in goede omstandigheden te werken en om zich succesvol te re-integreren na hun afwezigheid. Daarnaast voert de Vlaamse overheid ook een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid dat ondersteuning biedt voor personeelsleden met een handicap of chronische ziekte. Het Team Mobiliteit en de dienst Diversiteitsbeleid organiseren de individuele dienstverlening die dit beleid in de praktijk brengt.