chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Detacheringen

  “Breng je Vlaamse expertise naar een internationaal niveau”

  Stages, werkverblijven en uitwisselingen zijn vormen van tijdelijke personeelsmobiliteit van relatief korte duur. Een detachering als personeelslid van de Vlaamse overheid naar een internationale organisatie of Europese instelling geldt meestal voor enkele jaren. Het Vlaamse personeelsstatuut voorziet dan in een ‘ambtshalve’ (lees: automatisch) ‘verlof voor opdracht’ voor de ambtenaar, zonder tijdsbeperking. De doorbetaling van zijn loon is echter een gunst, tenzij de bezoldiging van de gedetacheerde ambtenaar een reglementaire verplichting is, zoals bij de Europese Commissie.

  Bij de Europese Commissie bestaat er de mogelijkheid om zich als ambtenaar te laten detacheren als zogeheten ‘gedetacheerd nationaal deskundige’; hun rol wordt als volgt omschreven:

  “Gedetacheerde nationale deskundigen (GND's) hebben een tweeledige rol: zij komen naar de Commissie met hun ervaring op het gebied van de onderwerpen waarmee zij vertrouwd zijn, en de overheid in hun land van herkomst profiteert van hun kennis van EU-zaken die zij tijdens hun detachering opdoen.”

  In principe kan een GND gedetacheerd worden voor de duur van minstens zes maanden en ten hoogste voor vier jaar. De werkgever moet de GND wel blijven doorbetalen. De Commissie betaalt in principe een tegemoetkoming in de extra kosten van wonen en werken in het buitenland, maar dit is niet het geval voor Belgen gedetacheerd aan diensten in Brussel (maar wél voor Straatsburg en Luxemburg bijvoorbeeld).

  Martijn De Bruijn (RWO) en Marie-Anne Persoons (OV) getuigen

  Al vele collega’s uit verschillende beleidsdomeinen werden gedetacheerd bij internationale organisaties, en in het bijzonder bij de Europese Commissie. Hier kun je de getuigenissen lezen van Martijn De Bruijn (RWO) en Marie-Anne Persoons (OV) die elk twee à drie jaar bij de Commissie hebben gewerkt als nationaal expert.

  Het is heel goed om te realiseren dat overheden verschillend functioneren en dat je problemen op een andere manier kunt bekijken en oplossen
  Martijn De Bruijn, RWO
  Als je de kans krijgt, niet aarzelen maar doen!
  Marie-Anne Persoons (OV)

  Stel je kandidatuur

  Meer informatie