chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Getuigenis Lien

  Hoe kwam je bij het idee loopbaanbegeleiding te volgen?

  Ik gaf leiding aan team, maar door een reorganisatie kwam daar een einde aan. Ik had geen team meer en daarmee verdween tegelijkertijd mijn functie. Ik had geen zicht op wat de toekomst voor mij zou brengen, en zelfs geen idee van de mogelijkheden. Waaruit zou ik kunnen kiezen? En wilde ik eigenlijk zelf, ook al wist ik van meet af aan dat ik mijn huidige functie niet voor altijd wilde blijven uitoefenen?

  Waar ben je met jouw vraag gaan aankloppen?

  Ik ging mijn licht opsteken bij de HR-verantwoordelijke van ons departement. Ik herinnerde me dat er een intern aanbod bestond rond loopbaanbegeleiding voor personeelsleden van de Vlaamse overheid. Dat bleek er nu niet meer te zijn, maar ik kon extern loopbaanbegeleiding gaan volgen. Ons departement betaalde loopbaancheques terug, die je bij de VDAB kunt aankopen. Daarmee kon ik terecht bij een van de erkende loopbaancentra in Vlaanderen. Ik kon zelf een centrum kiezen, dat voor mij vlot bereikbaar was.

  Hoe verliep de begeleiding?

  Ik heb eerst een verkennend gesprek gehad, om aan te geven wat mijn vraag was. De begeleider vertelde op zijn beurt wat ik kon verwachten. De volgende sessies verliepen als normale gesprekken, zonder een vast stramien.

  Ik kreeg tussendoor geen opdrachten mee, wel wat vragen om zelf over na te denken. Zo was het voor mij een zoektocht, een denkoefening door de vragen die de begeleider stelde.

  De begeleider paste zich goed aan mij aan: ik functioneer zelf ook beter als ik wat kan en de dingen spontaan verlopen. Voor mij was die aanpak op maat belangrijk, anders was ik beslist afgehaakt. Want het was voor mij niet echt gemakkelijk om de stap te zetten.

  Wat ben je te weten gekomen?

  Ik heb uiteraard geen concreet antwoord gekregen op de vraag ‘waar kan ik naartoe binnen de Vlaamse overheid’. Die vraag kon mijn begeleider - als externe- niet beantwoorden.

  Wel kreeg ik zicht op functies of aspecten die mij zouden kunnen liggen. Die antwoorden lagen in lijn met wat ik zelf dacht, maar op dat moment misschien nog niet zo kon benoemen.

  Is er voor jou iets veranderd nadat je loopbaanbegeleiding hebt gevolg?

  Het was daarna gemakkelijker om naar mijn leidend ambtenaar te stappen met een concrete vraag naar mijn toekomst. Dat had ik voordien nog niet gedaan. Hij kon in deze context geen antwoord geven, met een fusie voor de deur die nog uitgetekend moest worden. Maar dat verwachtte ik ook niet.

  Ik weet nog steeds niet wat er met mij gaat gebeuren, maar ik heb het daar niet zo moeilijk mee.

  Ik weet iets meer over wat ik belangrijk vind, en waar ik naar zal uitkijken. Dat gaat niet alleen over mijn werk: ik heb nog meer inzicht gekregen in mijn functioneren in het algemeen. Werk is een belangrijk deel van mijn leven, maar zit verweven in een totaalplaatje.

  Vond je het dan de moeite om externe loopbaanbegeleiding te volgen?

  Zeker, ik zag mezelf nog het minst als iemand die dat zou doen, en het heeft me toch iets geleerd over mezelf. Door jouw vraag te bespreken met iemand die jou niet kent, kan het een openbaring zijn. Maar je moet er niet naartoe gaan met het idee dat die persoon voor jou een oplossing zal kunnen bieden.

  Wil je nog iets meegeven?

  Ik denk dat de klik met de begeleider belangrijk is, en je je kunt vinden in de aanpak die wordt gebruikt. Het is vaak ook best confronterend: jouw zelfbeeld wordt bijgesteld. Je moet eerlijk durven zijn tegenover jezelf.