chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Ik start als jobstudent bij de Vlaamse overheid

  Maatregelen coronavirus

  De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft beslist dat de uren waarin je als jobstudent hebt gewerkt in het 2de kwartaal van 2020 niet worden aangerekend op je contingent van 475 uren. Dit geldt dus ook voor je tewerkstelling als jobstudent bij de Vlaamse overheid tijdens april, mei en juni 2020. Lees meer op de webpagina ‘Student@Work’Een overzicht van alle maatregelen vind je op de webpagina 'coronavirus: informatie voor personeel'.

  Wat te doen als je start bij de Vlaamse overheid? Als jobstudent vind je hier alle informatie voor een vlotte start. Veel succes in je studentenjob!

  Voor wie?

  Wat is het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA)?

  Het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) is een soort ‘overkoepelende personeelsdienst’ binnen de Vlaamse overheid.

  Als je departement of agentschap klant is van het DCPA, kun je er terecht voor al je vragen over je personeelsdossier en je personeelsadministratie.

  Wat te doen vóór je start...

  • 1

   Bezorg de nodige documenten aan de personeelsdienst

   Je ontvangt voor je opstart een e-mail van het DCPA met de vraag om een aantal praktische zaken door te sturen. Hierbij ontvang je ook een link naar een online formulier waarmee je dit kunt doen. 

   Bezorg de documenten op tijd want die gegevens zijn noodzakelijk voor de opmaak van je contract. Zonder contract kun je niet starten met je vakantiejob. Het gaat over:

   • schoolattest van het huidig schooljaar
   • digitale (pas)foto
   • uittreksel uit het strafregister
   • attest student@work
  • 2

   Ondertekening van je contract

   Als jobstudent teken je samen met de werkgever ten laatste op je 1ste werkdag schriftelijk een studentenovereenkomst voor de duur van je tewerkstelling (contract). Je ontvangt een ondertekend exemplaar zodra ook de werkgever ondertekend heeft. Dit gebeurt niet altijd op hetzelfde moment.

   Ben je 18 jaar of ouder? Dan teken je je contract digitaal met behulp van je e-ID. Hiervoor heb je de pincode van je e-ID nodig.

  • 3

   Ondertekening van je arbeidsreglement

   Je ontvangt het arbeidsreglement van het departement of agentschap waar je aan de slag gaat. Raadpleeg het arbeidsreglement voor alle details over je rechten en plichten, en die van je werkgever, die je moet kennen en volgen. Je tekent voor ontvangst en verklaart hiermee dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten.

  • 4

   Ga naar het medisch onderzoek

   (enkel voor sommige functies)

   Voor sommige functies ben je verplicht om op medisch onderzoek te gaan bij het controleorgaan van de Vlaamse overheid voor de opstart van je vakantiejob. Als je op medisch onderzoek moet gaan, dan krijg je vooraf een afspraak.

  • 5

   Ontvangst van je toegangsbadge

   Afhankelijk van de plaats waar je aan de slag gaat, krijg je een badge die je toegang verleent tot je gebouw. De badge is strikt persoonlijk. Draag ze altijd zichtbaar in alle grote kantoorgebouwen. In sommige gevallen moet je de gewerkte uren ook registreren met deze badge.

   Je ontvangt je badge 10 dagen voor de start van je vakantiejob per post op je thuisadres. In uitzonderlijke gevallen ontvang je de badge op je 1ste werkdag. 

   Lees meer:

  • 6

   Breng je abonnement openbaar vervoer in orde

   Als je met de trein, tram, metro of bus naar je werk gaat, koop je zelf een abonnement. Na je vakantiejob krijg je het bedrag van het abonnement openbaar vervoer terugbetaald.

   Tip: Neem je de trein, ben je jonger dan 26 jaar en ga je een maand aan de slag? Dan is de 'Go Unlimited'-formule best interessant. Voor 25 euro per maand kun je onbeperkt reizen in België tijdens de schoolvakanties.

   Lees meer:

  Wat te doen op je 1ste werkdag(en)...

  • 1

   Onthaalmoment

   Je ontvangt op je werkplek informatie over je werken wat er precies van je verwacht wordt. Je krijgt ook een begeleider als aanspreekpunt tijdens je studentenjob.

   Tip: weet je niet wie je begeleider is? Vraag er dan zelf naar bij een collega of leidinggevende.

  Wat te doen tijdens je studentenjob...

  • 1

   Raadpleeg je werkrooster

   Je vindt je persoonlijk uurrooster in je contract. In principe werk je binnen de Vlaamse overheid volgens een voltijds uurrooster van 38 uur per week, ofwel 7 uur 36 minuten per dag. In sommige gevallen registreer je je uren via een prikklok of op papier.

   Als je tijdens het weekend of ’s nachts werkt, ontvang je een toelage of kun je de gewerkte tijd terugwinnen met inhaalrust.

   Tip: informeer bij je begeleider voor alle afspraken.

  • 2

   Vraag je verlofdag(en) op tijd aan

   Verlof

   Je krijgt 3 verlofdagen per maand als je voltijds werkt. Werk je niet voltijds? Dan vermindert het aantal verlofdagen in gelijke verhouding met het tewerkstellingspercentage van je contract. Je kunt ze opnemen in halve of hele dagen. Als je ze opneemt ontvang je geen maaltijdcheques.

   Feestdagen

   Je bent vrij en hoeft niet te werken op een feestdag. Werk je in een continudienst, dan bestaat de kans dat je wel op feestdagen moet werken. Je kunt die feestdag dan op een andere dag inhalen.

  • 3

   Verwittig je begeleider of leidinggevende bij ziekte

   Ben je ziek? Bel dan ’s morgens naar je begeleider of rechtstreekse leidinggevende om dit te melden. Een raadpleging bij je arts is niet altijd verplicht:

   • 1 dag ziek: je bent niet verplicht om je arts te raadplegen maar je moet wel het  ziekteattest van de Vlaamse overheid  opsturen. Je mag dit attest zelf invullen.
   • meerdere dagen ziek: je bent verplicht om je arts te raadplegen en het ziekteattest van de Vlaamse overheid voor meerdere dagen door je arts te laten invullen. Je stuurt het ziekteattest op.

   Het tijdstip tot wanneer je je ziek kunt melden hangt af van je functie of dienst (zie tabel):

   uur

   functie

   voor 7.45 uur

   onthaal

   voor 9 uur

   administratief

   voor start van je dienst

   continudienst

   Bezorg het ingevulde ziekteattest aan Certimed, de medische controledienst van de Vlaamse overheid. Doe dit via vlaamseoverheid@certimed.be met een scan of foto van het attest als bijlage (maximaal grootte 2MB).

   Hou er rekening mee dat je een dag salaris verliest voor iedere dag dat je thuisblijft wegens ziekte, tenzij je eerder al een maand bij de Vlaamse overheid werkte. Als je geen ziekteattest opstuurt, ben je onwettig afwezig en ontvang je ook geen salaris.

  • 4

   Verwittig je begeleider of leidinggevende bij arbeids(weg)ongeval

   Ben je het slachtoffer van een arbeidsongeval of een ongeval van of naar het werk? Verwittig dan meteen je begeleider, leidinggevende of personeelsverantwoordelijke ter plaatse. Doe na de 1ste zorgen zo snel mogelijk aangifte van het arbeidsongeval.

  • 5

   Signaleer problemen op het werk

   Heb je een probleem op het werk of stel je een probleem vast in je werkomgeving? Pesterijen, ongewenst seksueel gedrag, geweld, conflicten en ander grensoverschrijdend gedrag? Heb je vermoeden van integriteitsschendingen? Spreek erover met je begeleider, leidinggeende, HR-verantwoordelijke, vertrouwenspersoon, een collega... Je kunt ook via e-mail ‘Spreekbuis’ (spreekbuis@vlaanderen.be) contacteren, het centrale meldpunt van de Vlaamse overheid.

   Tip: zoek in je arbeidsreglement de contactgegevens van de welzijnsaanpsreekpunten van het departement of agentschap waar je aan de slag bent. 

  • 6

   Restaurant van de Vlaamse overheid

   Werk je als jobstudent in 1 van de gebouwen die beschikken over een restaurant? Dan kun je aan een voordelig tarief een warm middagmaal of broodje eten. Betalen doe je met een bankkaart of elektronische kaart voor maaltijdcheques van Edenred.

  Wat te doen op je laatste werkdag...

  Wat als je je studentenjob wilt stopzetten?

  Je kunt je studentenjob stopzetten. Je vraagt dit schriftelijk aan en je laatste werkdag is de maandag volgend op de dag waarop je brief is aangekomen.

  Ook de Vlaamse overheid heeft de mogelijkheid om je studentenjob vervroegd stop te zetten, met een opzegtermijn van 3 dagen.

  Wat na je studentenjob...

  • 1

   Ontvangst van je salaris

   Je salaris wordt uitbetaald op de laatste werkdag van de maand:

   categorie

   brutosalaris per maand

   jobstudent jonger dan 21 jaar

   1.546,00 euro

   jobstuden 21 jaar of ouder

   1.846,57 euro

   jobstudenten consultatiebureau-arts bij het Agentschap Opgroeien Regie 

   2.635,87 euro

   Dit zijn de bedragen als je voltijds werkt. Werk je minder dan een volledige maand of minder dan 38 uur per week, dan wordt je salaris berekend op basis van je gewerkte dagen. Werk je bijvoorbeeld gedurende een maand 4 dagen per week, dan ontvang je 80% van een voltijds loon.

   Bovenop je salaris ontvang je, in de loop van de maand volgend op je studentenjob, vakantiegeld en een eindejaartoelage berekend op basis van je gewerkte dagen.

  • 2

   Ontvangst van je elektronische kaart voor maaltijdcheques

   Je ontvangt de maand na je studentenjob een elektronische kaart waarop je maaltijdcheques ter waarde van 7 euro per gewerkte dag gestort worden. Per maaltijdcheque wordt 1,09 euro van je salaris ingehouden. Op afwezigheidsdagen (bijvoorbeeld verlof, ziekte, feestdag, …) ontvang je geen maaltijdcheque.

   Je ontvangt geen nieuwe elektronische kaart uitgegeven door Edenred, als je al over een kaart beschikt door een vorige studentenjob (ook buiten de Vlaamse overheid). Je kaart van toen wordt opnieuw geactiveerd. Vind je die kaart niet meer terug, contacteer dan Edenred.

  Wat als je na je studentenjob interesse hebt in een job bij de Vlaamse overheid?

  De smaak te pakken? Valt de ervaring mee? Dan ben je na je studies misschien geïnteresseerd in een job bij de Vlaamse overheid? Super!

  Lees meer op de webpagina ‘Werken voor Vlaanderen’ en ontdek alle vacatures van de Vlaamse overheid. Je vindt er een brede waaier aan interessante jobs en de voordelen die verbonden zijn aan werken bij de Vlaamse overheid.

  Informatie voor specialisten

  Ben je leidinggevende, HR- of onthaalverantwoordelijke? Dan kun je rekenen op extra richtlijnen en sjablonen om het onthaal in jouw departement of agentschap succesvol te laten verlopen. Lees meer op de webpagina ‘Richtlijnen onthaal’.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?
  Contacteer in de 1ste plaats je begeleider ter plaatse.