chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Ontdek je passie: wat wil ik?

  Als je een succesvolle loopbaan wil ontwikkelen, dan kies je best voor een richting die overeenstemt met je talenten, capaciteiten en waarden. Ga na wat jou echt motiveert in je job. Wanneer je drijfveren in kaart zijn gebracht, kun je veel gerichter zoeken naar een rol of organisatie waarin je je goed voelt. In dit onderdeel van loopbaanontwikkeling kijk je enerzijds naar jezelf en anderzijds naar functies.

  Hieronder staan een aantal zelftests die je toelaten een beter beeld te krijgen van je loopbaanwensen.

  Loopbaanankertest

  De loopbaanankertest geeft aan wat iemand écht motiveert en belangrijk vindt in een functie of werkomgeving. Loopbaanankers zorgen voor een gevoel van tevredenheid met de job en de loopbaan. De test toont welke type werknemer je bent: iemand met een voorkeur voor stabiele, zekere functies, voor managementfuncties of voor functies met een heel specifieke expertise.

  Doe de loopbaanankertest

  Heb je na het invullen van de test nog bijkomende vragen? Meer informatie.

  Oriëntatietests

  De website van Jobpunt biedt meerdere oriëntatietests aan die je helpen te bepalen welke sector en welk type functie bij jou passen. Daarnaast kun je ook een persoonlijkheidstest en een aantal abstracte tests invullen.

  Andere tests

  De website van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) biedt meer dan honderd online tests om jezelf te oriënteren.

  Ten slotte zijn er nog enkele zeer betrouwbare, maar slechts gedeeltelijk gratis beschikbare tests. De bekendste test, RIASECgenaamd, stelt de ‘beroepsinteresses’ centraal. De officiële interpretatie kun je na betaling verkrijgen. Een goedkoper alternatief vind je via Wikipedia.