chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Programma 14 juni 2017

  Zin?Ja! 
  voor een b(l)oeiende loopbaan!

  Verwelkoming en voorstelling van het programma 

  Presentatie plenaire sessie in het auditorium: je werk in de toekomst.

  Het dagprogramma werd muzikaal ondersteund met muziek gelinkt aan het thema Werk: muzieklijst.

  Om 9u30 startten we samen met dit personeelsnetwerk.  Na een verwelkoming door de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen doorliepen we het programma en gingen dieper in op het thema van het 10de netwerk. Een vraag die velen van ons bezig hield is immers: hoe zal ons werk eruit zien in de toekomst ? En hoe werken wij toekomstgericht ? Hoe blijven we gemotiveerd en gezond aan het werk gedurende onze hele loopbaan, zodat we de vooropgestelde prestaties kunnen blijven leveren? 

  Een collega uit de Vlaamse overheid getuigde hoe zij dit aanpakt heeft.

  We splitsten ons op in groepjes en gingen samen op zoek naar wat wij zelf nodig hebben voor een b(l)oeiende loopbaan. Het  Werkdocument 'mijn job in de toekomst'  werd hierbij gebruikt.

  Aan het einde van de dag om 15u15 werden alle deelnemers opnieuw verwacht in het auditorium voor een plenair debat met een panel van experten en leidinggevenden. De resultaten van de groepjes werden bekend gemaakt en het was de bedoeling om te komen tot algemene conclusies over duurzame loopbanen en inzetbaarheid. Het panel gaf hier deskundig commentaar op.

  Loopbaanvragen en antwoorden : worddocument

  Het evaluatieverslag (bevraging aan de deelnemers) : worddocument

  .

  2 rondes met groepssessies en individuele sessies

  In de 2 rondes met sessies (maximum 75 minuten) gingen we samen op zoek naar wat ons energie en zin geeft om gemotiveerd aan het werk te blijven.

  Het was ook mogelijk om in de 2 ronden een individueel gesprek te hebben, met een loopbaancoach, een maatschappelijk assistent, een burn-outcoach.

  Je kan het overzicht ook downloaden. Zo kun je vooraf je eigen programma opstellen.

  Groepssessies

  Werk

  Maak werk van je werk ! 
  Informatieve sessie - ronde 1 (VOLZET) en 2 (VOLZET)

  Gemotiveerd en inzetbaar blijven in alle fasen van de loopbaan lukt niet altijd even goed. In sommige fasen kan loopbaancoaching hulp bieden.

  Gerda Van den Dries (ex-VRT-loopbaancoach en coach Vlaamse overheid) https://overheid.vlaanderen.be/coaching ) vertelde over haar ervaring als loopbaancoach en geeft tien basisregels mee om werk te maken van je werk.

  .

  gerdavandendries14juni2017
  Gerda Van den Dries
  Coach Vlaamse overheid
    presentatie     

  NIEUW Bouw zelf aan de werksfeer in je team
  Interactieve sessie - ronde 1 VOLZET en ronde 2 VOLZET

  Een goede sfeer op het werk en een positieve cultuur dragen bij tot duurzame loopbanen. Als medewerkers zoeken we allemaal een gevoel van voldoening en zingeving in onze job. Dat ontstaat als er een gezonde balans is tussen de belangen, waarden, en motieven van de medewerker en van de organisatie. En dat zorgt ervoor dat we intrinsiek gemotiveerd zijn. Onderzoek toont dat zingeving op het werk een belangrijke katalysator is van motivatie, prestatie, en welzijn zodat we binnen de Vlaamse overheid energiek, gedreven en competent aan de slag kunnen.

  hansdestrycker14juni2017
  Hans Destrycker
  Vlaio
  timcassauwers14juni17
  Tim Cassauwers
  Ahovoks
    Presentatie   

  Hoe draagt PTOW bij tot uw welzijn en motivatie ?
  Interactieve sessie - ronde 1

  Uit een bevraging bij ervaren werknemers van de Vlaamse overheid https://overheid.vlaanderen.be/voorstel-van-maatregelen-nav-de-personeelsbevraging-van-ervaren-werknemers blijkt dat Telewerken/werken op andere locaties de maatregel is die het meest bijdraagt tot motivatie en verlengde inzetbaarheid. Bovendien heeft het een positief effect op het welzijn van de werknemers https://overheid.vlaanderen.be/ptow-en-welzijn 

  In deze sessie gingen we na hoe plaats- en ook tijdsonafhankelijk werken (werken zonder prikklok en flextijdregeling) u kan helpen om  in de verschillende levensfasen gemotiveerd en resultaatgericht te werken.

  gerdaserbruynszinja14juni2017
  Gerda Serbruyns
  P&O-adviseur PTOW AgO

     

    Presentatie

  Ik kies voor mijn talent? 
  Interactieve sessie - ronde 1 VOLZET

  In deze workshop ging je aan de hand van de toolbox op zoek naar je talenten en zag je hoe je deze verder kunt ontwikkelen en inzetten.

  johanvermeiren
  Johan Vermeiren
      Presentatie                    

  NIEUW Coachende vaardigheden voor leidinggevenden 
  Interactieve sessie - ronde 1

  De Vlaamse overheid kent 4 leiderschapsrollen: leidinggevende, ondernemer, manager en coach: https://overheid.vlaanderen.be/leiderschapsrollen-vlaamse-overheid In het kader van meer autonomie en zelfsturing, ook in het nieuwe werken, wordt de rol van coach steeds belangrijker.

  In deze sessie voor leidinggevenden kwamen de volgende vragen aan bod: Wanneer zet ik mijn coachende vaardigheden in en wanneer neem ik beter een andere rol op? Daarnaast ontwikkelden we verder deze coachende vaardigheden zodat je als leidinggevende sterker in je schoenen staat.

  chrisgadeynezinja14juni2017
  Chris Gadeyne
  Coördinator coachpool  
  Interne coach AgO
  https://overheid.vlaanderen.be/coaching
    Presentatie                

  Diversiteit

  Aan de slag met een generatiebril
  Interactieve sessie - 
  ronde 2 (VOLZET)

  In deze interactieve sessie zetten we de generatiebril op om te kijken hoe verschillende generaties elkaar beïnvloeden en hoe ze met elkaar samenwerken. Hoe krijgt eenzelfde levensfase een andere invulling en betekenis bij verschillende generaties? Welke verwachtingen koesteren de verschillende generaties? Hoe kijkt de huidige generatie anders naar werken dan de voorgaande generaties?

  Iedere generatie wordt op eigen wijze beïnvloed door ouders, economische en sociale gebeurtenissen, sociale cultuur en media. Tijdens deze workshop ontdekte je de verschillen in generaties op interactieve wijze, zonder daarbij in clichés of stereotypen te vallen.

  Pascal Roskam
  HO Gent

          Presentatie             

  Welzijn

  Aanpak en signalen stress en burn-out. Wat kan je zelf doen om je veerkracht te verhogen?   
  Interactieve sessie – ronde 1 (volzet) en 2 (volzet)

  De wereld rondom ons verandert razendsnel. Organisaties, leidinggevenden en medewerkers proberen het tempo te volgen. Anderzijds verhoogt het ziekteverzuim en het aantal gevallen van burn-out.

  Op 23 juni 2016 werd de website ter preventie van stress en burn-out gelanceerd https://overheid.vlaanderen.be/stress-en-burn-out

  In deze sessie vernam je wat de signalen zijn van stress en burn-out en wat je zelf kan doen als medewerker of teamlid. 

  Ook kon je vernemen wat je zelf kan doen om je veerkracht en zelfleiderschap te verhogen.

  machteldaelbrecht
  Machteld Aelbrecht (CJM)
    Presentatie   

  Mindfulness

  Mindfulness is de laatste jaren zeer populair, en wordt onder andere aangeprezen als methode om stressgerelateerde klachten te verminderen.

  Steeds meer organisaties herkennen mindfulness als een manier om mentale fitheid te cultiveren. In Vlaanderen is hier o.m. evidence based onderzoek naar gedaan door Björn Prins, doctoraatsonderzoeker UGent. De resultaten zijn terug te vinden in zijn boek: ‘Mindfulness is goed voor alles’.  

  Sessies:

  Mindfulness, iets voor jou?  
  Doesessie - ronde 1 en 2 VOLZET

  Mindfulness, iets voor jou? Mindfulness is de laatste jaren zeer populair, en wordt onder andere aangeprezen als methode om stressgerelateerde klachten te verminderen.

  In deze workshop kreeg je informatie over mindfulness, en kon je, door mee te doen met enkele oefeningen, ook zelf ervaren hoe mindfulness werkt en of het iets voor jou is.

  Satprem Van Huyck is werkzaam als maatschappelijk werker bij het VAPH en is al een aantal jaren een enthousiast en intensief beoefenaar van mindfulness meditatie. Zij is als vrijwilliger betrokken bij een  meditatiecentrum, waar zij af en toe meditaties begeleidt. 


  Satprem Van Huyck VAPH
  Intensief mindfulness meditatie beoefenaar
    Presentatie   

  NIEUW Hoogsensitiviteit op de werkvloer
  Interactieve sessie - ronde 1 (VOLZET) en 2 (VOLZET)

  Hoe werken als…een veerkrachtig hoogsensitief persoon ?

  Wat is hoogsensitiviteit nu juist ?  Wat is/zijn de specifieke talenten en de meerwaarde van een hoogsensitieve werknemer? Is er een link tussen hoogsensitiviteit en stress of burn-out? Waar haalt de hoogsensitieve werknemer zijn veerkracht vandaan?

  Deze interactieve workshop geeft meer inzicht in zin en onzin van de hoogsensitieve werknemer en hoe je als hoogsensitief persoon met veerkracht aan de slag kan.

  Kadering rond dit thema vind je onder andere in ‘De hoogsensitieve werknemer’ van Pieter Offermans of ‘Hoogsensitief, wat je moet weten’ van prof. Dr. Elke Van Hoof.

  anrummens14juni2017

  An Rummens
  Psycholoog psychosociaal welzijn
  centrale vertrouwenspersoon GDPB

   

  Toelichting

    

  Sociale Dienst link
  Informatieve sessie - ronde 2

  Sociale Dienst: Niks voor mij… Of toch? Informatief programma rond de werking van de sociale dienst. Je kreeg alle info van een medewerker en een maatschappelijk assistent van de Sociale dienst.


  Guido Van Rechem
  Maatschappelijk assistent

   

  Website Sociale dienst

   

   

  Gent Sint-Pieters: oud en nieuw 
  Buitenactiviteit ronde 1 en 2 

  Gezond aan het werk blijven is ook voldoende bewegen en frisse lucht opsnuiven. Wat heeft de buurt van het VAC Gent ons te bieden ? 

  Gediplomeerd stadsgids en gepensioneerd NMBS-ambtenaar Joost Vandommele, auteur van het boek Wereldtentoonstelling Gent 1913 ging in de vernieuwde stationsbuurt samen met de wandelaars op zoek naar sporen van het Gent van 100 jaar geleden.

  Individuele begeleiding: een luisterend oor

  Individuele sessies - ronde 1 en 2

  Het was ook mogelijk om in te schrijven voor een individuele sessie, waarbij je naar keuze in gesprek gaat met een maatschappelijk assistent of met een loopbaancoach. 

  Wil je een gesprek met een maatschappelijk assistent op een ander moment ? http://www2.vlaanderen.be/socialedienst/dienstverlening/maatschappelijk_assistenten/lijst_maatsch_assist.html

  NIEUW: de mogelijkheid om met een burn-out coach te praten. 

  ChantalSmits
  Chantal Smits (AgO)
  Loopbaancoach

  karienfroidmont
  Karien Froidmont (AgO)
  Loopbaancoach

  nathaliewillaert14juni2017
  Nathalie Willaert (Departement Omgeving)
  Burnout coach

  Faeza Belhadj (AgO - Sociale Dienst)
  maatschappelijk assistent