chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Mentaal welzijn in coronatijden

  Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werd de maatregel opgelegd om maximaal thuis te blijven en werken, of op een aangepaste manier aan de slag te gaan. Samen met de verplichte quarantaine en de angst om besmet te worden, kan dit een impact hebben op je mentaal welzijn. Lees op deze webpagina hoe je je hiertegen wapent en je veerkracht versterkt.

  Voor wie?

  • Je bent personeelslid bij de Vlaamse overheid.

  Tips

  Het is niet altijd makkelijk om werk en privé optimaal te organiseren en de situatie onder controle te houden als je maximaal thuiswerkt. Onderstaande tips zorgen ervoor dat je je veerkracht behoudt.

  • 1

   Zorg voor routines en structuur

   Breng structuur in je dag. Sta op, neem een douche, kleed je aan en ontbijt, zoals je naar je werk zou gaan. Deel je dag in met werktijd en gezonde pauzes. Let er ook op dat je je werkdag afsluit (laat je laptop niet de hele avond aan staan, dan is de verleiding groot om te blijven werken).

   Maak een weekplanning met opdrachten die je per week wilt doen. Zorg voor voldoende afwisseling tussen taken die focus (concentratie en diepgang) vragen, kortere taken en pauzes.

   Ook voor gezinnen met kinderen is het heel belangrijk om structuur in de dag te brengen met afwisseling tussen schooltijd en gezonde pauzes. Maak die structuur visueel voor de kinderen via een bord en houd je hieraan. Je vindt meer tips op de webpagina ‘Thuis werken met kinderen: hoe pak je dat aan’.

  • 2

   Leef gezond

   Net nu is het heel belangrijk om een goede gezondheid en weerstand te hebben. Zorg voor voldoende slaap, beweging en gezonde voeding (verse groenten en fruit).

   Probeer elke dag naar buiten te gaan en maak een wandeling of ga joggen. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van serotonine en vitamine D. Meer serotonine in de hersenen zorgt voor een betere stemming en meer tevredenheid.

   Ook binnen kun je bewegen. Laat je daarbij ondersteunen door online bewegingsoefeningen.

   Je vindt meer tips op:

  • 3

   Blijf in contact

   Sociaal contact met je collega’s en leidinggevende blijft heel belangrijk om niet geïsoleerd te geraken. Organiseer daarom regelmatig een telefoon- of videogesprek via Skype of Microsoft Teams. Tijdens dit gesprek kun je niet alleen praten over het werk, maar ook nagaan hoe het met iedereen gaat.

   Ook informeel contact is noodzakelijk:

   • Organiseer een ‘online’ lunch en koffiepauze.
   • Deel lief en leed via leuke foto’s en filmpjes.
   • Denk aan collega’s die alleen thuis zitten en misschien wat extra aandacht nodig hebben.
   • Bel of skype ook regelmatig met familieleden en vrienden.

   Let op met e-mails. Geschreven tekst komt vaak anders over. Moet je moeilijke communicatie overbrengen? Doe dit via de telefoon.

  • 4

   Laat angst niet overheersen

   Veel mensen zijn angstig in deze onzekere tijden. Laat angst echter niet de overhand nemen, anders loop je het risico chronische stress te ontwikkelen. Houd samen met je collega’s de moed erin en probeer elkaar zo weinig mogelijk ongerust te maken.

   Focus op zaken waar je zelf invloed op hebt (zoals je hygiëne) en gebruik je creativiteit om datgene te doen wat je goed kunt.

   Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen, bijvoorbeeld de 4-7-8 oefening: 4 tellen inademen, 7 tellen aanhouden en 8 tellen uitademen. Deze oefening brengt rust en verlaagt je bloeddruk.

   Ook meditatie kan een hulpmiddel zijn om je angst te overwinnen en afstand te nemen van je impulsen. Je kunt hierbij gebruik maken van enkele applicaties zoals Insight Timer, Mindfi, Calm en Mindfulness.

   Je vindt meer tips om je veerkracht te behouden op de website 'Fit in je Hoofd, Goed in je vel'.

  • 5

   Las per dag minstens 1 'ik-momentje' in

   Zit je momenteel 24 op 24 uur thuis met je gezin? Las elke dag een klein momentje voor jezelf in waarbij je iets doet dat je batterijen oplaadt. Wees creatief in je tijdsinvulling en maak bewust tijd voor ontspanning.

  • 6

   Geniet bewust van kleine dingen

   Geniet van kleine dingen zoals de zon, je tuin, bloemen die bloeien, een mooi liedje op de radio, een leuk berichtje, een grappig filmpje, …

  • 7

   Leg de nadruk op wat wel mogelijk is

   Accepteer de situatie en focus je op waar je wel controle over hebt. Er is veel wat wel nog kan: lekker koken, muziek beluisteren, sporten, films of series kijken, in de tuin werken, gezelschapsspelletjes spelen, klusjes die je al veel te lang hebt uitgesteld, …

   Ga naar buiten voor frisse lucht, maak het gezellig binnen en grijp de kans om die dingen te doen die al zo lang zijn blijven liggen. Probeer hier aandacht voor te hebben en hierin tijd te investeren.

  • 8

   Investeer in je ontwikkeling

   De vrijgekomen tijd kun je ook investeren in je persoonlijke ontwikkeling door online naar een webinar of TED talk te kijken, een interessant rapport, boek of artikel te lezen, …

  • 9

   Leef naar je doelen en blijf aandacht hebben voor zingeving

   Blijf trouw aan je waarden en wie je bent, zowel in je werk als in je thuisactiviteiten.

   In crisistijden, wanneer de 1ste paniek is gaan liggen, stellen mensen zichzelf soms in vraag. Ze denken na over keuzes uit het verleden en maken een balans op. Net dan gaan mensen intenser op zoek naar zingeving (bewust of onbewust), zichzelf, doelen en hun persoonlijke missie.

   Helpen van anderen kan zo’n missie zijn (zoals het initiatief ‘Vlaanderen helpt’). Maar ook kleinere doelen helpen om zinvolheid en ‘goesting’ te (her)ontdekken en door de bomen het bos te blijven zien. Denk hierbij aan de beren die je voor je venster zet om kinderen een leuke wandeltocht te bezorgen, de boodschappen die je doet voor je vader of je buurvrouw, de dagelijkse telefoongesprekken met familie die je anders maar om de maand hoort, het videogesprek met een collega die het moeilijk heeft, de e-mail naar iemand waar niemand anders aan denkt, …

   Nadenken over wat je belangrijk vindt, wat je energie geeft en welke doelen je jezelf wilt stellen, kan onder andere via de doegidsen van Loopbaan in eigen handen. De focus ligt hierbij op het vormgeven van je loopbaan.

   Raadpleeg voor meer tips:

  • 10

   Informeer je via betrouwbare bronnen

   Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuws over het coronavirus. Dit houdt niet in dat je elk nieuwsbericht moet lezen. Informeer je 1 of 2 keer per dag via nieuwsberichten op de radio of televisie. Geef jezelf de nodige mentale rust en deconnecteer af en toe van de berichtgeving.

   Wil je meer weten over het coronavirus? Raadpleeg de officiële website van de Federale overheid.

  Daarnaast vind je hieronder nog enkele werkgerelateerde tips.

  • 1

   Voorzie een afgezonderde ruimte

   Zorg voor een rustige werkruimte waar je geconcentreerd je taken kunt uitvoeren en zo weinig mogelijk gestoord wordt. Maak hierover afspraken met je partner, kinderen en omgeving.

   Kies voor een goed verluchte ruimte met voldoende verlichting en dieptezicht. Het is minder vermoeiend voor je ogen wanneer je minstens 2 meter in de verte kunt kijken. Daglicht valt best van opzij in om geen storende lichtinval in je ogen of op je scherm te hebben.

   Ga na of de werkruimte geen onveilige situaties kan veroorzaken: is de vloer in goede staat en vormen losliggende kabels geen struikelgevaar? Ruim de werkruimte ook regelmatig op.

  • 2

   Voorzie degelijk meubilair

   In de ideale situatie beschik je over een verstelbare bureaustoel, een voldoende grote tafel en een vol­doende groot scherm met de bovenrand op ooghoogte. Heb je dit niet? Met enkele eenvoudige tips creëer je een comfortabele situatie: gebruik een schoen­doos als voetsteun, steek een kussen achter je rug, plaats iets onder je scherm, … Zorg er wel voor dat alles veilig en stabiel blijft.

   Je vindt meer tips:

  • 3

   Maak goede afspraken

   Spreek af met je leidinggevende wat van je verwacht wordt en hoe je je werk zichtbaar kunt maken. Zorg ervoor dat je weet wat je moet en kunt doen, en laat onduidelijkheden niet uitgroeien tot misverstanden.

  • 4

   Leidinggeven op afstand

   Als leidinggevende zit je natuurlijk ook in een bijzondere situatie. Enerzijds moet je erover waken dat het werk gedaan wordt, wat op afstand minder makkelijk is. Anderzijds moet je je medewerkers steunen en bijstaan.

   Maak aan je medewerkers heel duidelijk welke taken moeten gebeuren, hoe dit afgeleverd wordt en wat prioriteit heeft. Stuur je verwachtingen bij en houd rekening dat de normale productiviteit niet steeds gehaald kan worden. Wees helder in je verwachtingen en maak die zo concreet mogelijk.

   Maak ook voldoende tijd voor overleg en voorzie extra momenten voor vragen of moeilijke situaties. Sommige medewerkers zullen meer dan anders nood hebben aan steun en overleg. Let hierbij ook op kwetsbare medewerkers die dit niet onmiddellijk aangeven.

  Webinars

  Benieuwd naar hoe je je zelfzorg stimuleert? Neem deel aan de webinars voor personeelsleden en leidinggevenden:

  • dinsdag 14 april om 14 uur
  • maandag 20 april om 10 uur

  Lees meer over het webinar en schrijf je in via de module Leren

  Contact

  Heb je als personeelslid van de Vlaamse overheid vragen of behoefte aan psychosociale hulpverlening? Stuur een e-mail naar welzijn-corona@vlaanderen.be. Dit meldpunt wordt bemand door 3 medewerkers van AgO (Els Geebelen van de vzw Sociale Dienst, Kati Devos van GDPB en Jessy Van Dousselaere, veerkrachtcoach van AgO).

  Heb je geen e-mailaccount? Dan kun je contact opnemen met de vzw Sociale Dienst via het telefoonnummer 02 553 18 31 (permanentie van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur).