Topkader
- de managementfuncties van N-niveau (secretaris-generaal, administrateur-generaal, gedelegeerd bestuurder);
- de projectleiderfuncties van N-niveau;
- de functies van algemeen directeur;
De hoogste leidinggevende functies binnen de Vlaamse overheid zijn de top- en middenkaderfuncties en de hoofden van het secretariaatspersoneel van de strategische adviesraden. Dit zijn functies van N- of N-1 niveau die een specifiek loopbaantraject doorlopen.
Statutaire personeelsleden van rang A1, A2, A2M en A2E kunnen voor de duur van 6 jaar aangeduid worden in een IT-mandaat. Hiervoor dienen ze te slagen voor een proef van de generieke en functiespecifieke competenties.
Een personeelslid kan tijdelijk belast worden met een project. Hij ontvangt hiervoor een projectleiderstoelage. Deze projectleidersfuncties verschillen van de projectleidersfuncties van N-niveau (topkader) en van N-1 niveau (middenkader). De duur van een project is beperkt tot 5 jaar, eventueel verlengbaar met 1 jaar.
De preventieadviseur-coördinator en de preventieadviseurs werkzaam bij de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) worden aangewezen of aangesteld voor de duur van 6 jaar via een mandaat of een tijdelijke aanstelling. Zij dienen te voldoen aan de opleidingsvereisten zoals bepaald in de welzijnswetgeving.
Het mandaat van preventieadviseur-coördinator is toegankelijk voor ambtenaren van rang A1 en rang A2, de functie van preventieadviseur staat open voor ambtenaren van rang A1, A2 en niveaus B, C en D.
De aanstellingsprocedure verloopt conform de welzijnswetgeving (akkoord van het bevoegde overlegcomité).
Statutaire of contractuele personeelsleden kunnen kandideren voor een functie van huisbewaarder binnen hun eigen entiteit of een andere entiteit. Zij nemen dan de zorg op voor een gebouw (en eventueel de tuin van een gebouw) in ruil voor het wonen in of naast het gebouw.