chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Maaltijdcheques

  Werk je binnen de diensten van de Vlaamse overheid? Dan krijg je per gewerkte dag een elektronische maaltijdcheque. Dit is een extra-legaal voordeel dat je kunt gebruiken voor de betaling van een maaltijd of aankoop van voedingsmiddelen.

  Voor wie?

  Elektronische kaart en geldigheidsduur

  Je maaltijdcheques worden gestort op een elektronische kaart. Dit is een soort van bankkaart die je toegang geeft tot je Ticket Restaurant®-rekening. Deze rekening en de kaart worden uitgegeven door een extern bedrijf, ‘Edenred’. Je maaltijdcheques blijven 12 maanden geldig vanaf de dag dat je ze ontvangt (zie onder). Je kunt ze enkel gebruiken voor de betaling van een maaltijd of aankoop van voedingsmiddelen.

  Goed om te weten: je kunt je elektronische kaart gebruiken in alle restaurants van de Vlaamse overheid of in de aangesloten punten. Lees meer op de webpagina van Edenred.

  Wat zijn de bepalingen over de geldigheidsduur van je maaltijdcheques?
  • De maaltijdcheques worden automatisch gebruikt in de volgorde van geldigheid. De oudste maaltijdcheques, die het eerst zouden vervallen, worden dus eerst uitgegeven.
  • Na 12 maanden verliezen de maaltijdcheques onherroepelijk hun waarde.
  • 10 dagen voor er maaltijdcheques zullen vervallen, krijg je een e-mail om je te waarschuwen.
  • Nadien zal het verstreken bedrag afgetrokken worden van je saldo. Je kunt het niet recupereren of de geldigheidsduur ervan verlengen.

  Uitzondering: als je elektronische kaart verloren of gestolen is en je ze blokkeert, wordt de geldigheidsduur van de cheques uitzonderlijk verlengd met 10 dagen.

  Berekening en uitbetaling

  Het aantal maaltijdcheques dat je ontvangt hangt af van het aantal gewerkte dagen. Je ontvangt 1 maaltijdcheque per gewerkte dag, ongeacht de duur van je werktijd tijdens die dag. Het bedrag wordt maandelijks uitbetaald op je elektronische kaart.

  bedrag 1 maaltijdcheque

  werkgeversbijdrage

  jouw bijdrage

  standaard: 7 euro

  5,91 euro

  1,09 euro

  personeelsleden overgeheveld door staatshervorming: 4 euro
  (vanaf 1 oktober 2019)

  2,91 euro

  1,09 euro

  Opgelet

  • Je betaalt zelf een klein deel van je maaltijdcheque. Je bijdrage per ontvangen maaltijdcheque wordt automatisch afgehouden van je salaris, na afhouding van de sociale zekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing. Je kunt dit terugvinden op je loonbrief.
  • Voor sommige personeelcategorieën en diensten met langere werktijden per dag geldt een alternatieve berekening van het aantal maaltijdcheques waarop je recht hebt. Deze telling gebeurt op basis van het aantal gepresteerde uren (op kwartaalbasis).
  Waar kun je het aantal ontvangen maaltijdcheques en je huidig saldo raadplegen?
  • online, op je kastickets, …: lees meer op de webpagina van Edenred.
  • via Vlimpers: selecteer bij ‘Salarissen en Beloningen’ > ‘Overzicht Maaltijdcheques’. Heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je HR-verantwoordelijke.
  • via mail: Edenred brengt je maandelijks op de hoogte wanneer je maaltijdcheques werden toegevoegd en wanneer er maaltijdcheques vervallen. Je moet hiervoor wel je e-mailadres registreren. Lees op de webpagina van Edenred hoe je dit doet.

  Wat te doen ...

  ... als je een elektronische kaart wilt aanvragen en activeren?

  Zodra je recht hebt op maaltijdcheques, ontvang je automatisch je elektronische kaart op je thuisadres dat in Vlimpers geregistreerd is. Je hoeft zelf niets te doen. Een dag later ontvang je een persoonlijke activatiecode en de nodige activeringsinstructies. Je activeert vervolgens je elektronische kaart. Lees op de webpagina van Edenred hoe je dit doet.

  ... als je je elektronische kaart niet hebt ontvangen?

  Heb je geen elektronische kaart en activatiecode ontvangen?

  • Meestal ontvang je de elektronische kaart en activatiecode halverwege de maand. Wacht eventueel dit moment nog even af. Had je bijvoorbeeld voor het eerst recht op maaltijdcheques in de maand juli, dan ontvang je half augustus je kaart.
  • Ga vervolgens na of je er recht op hebt.
  • Heb je er recht op en is de ontvangstperiode overschreden? Dan volg je de instructies van Edenred. Lees op de webpagina van Edenred wat je moet doen.
  ... bij defect of beschadiging van je elektronische kaart?

  Volg de instructies van Edenred. Lees op de webpagina van Edenred wat je moet doen.

  ... bij verlies of diefstal van je elektronische kaart?

  Blokkeer je elektronische kaart. Lees op de webpagina van Edenred hoe je dit doet. 

  Goed om weten:

  • Heb je na 10 werkdagen nog geen nieuwe kaart ontvangen? Dan kun je via het Vlimpers-contactformulier vragen of de kaart al opgestuurd is (Vlimpers > tegel ‘Vragen?’ > ‘Vlimpers-contactformulier’). 
  • Je departement of agentschap betaalt de kost van een verloren elektronische kaart. Contacteer je HR-verantwoordelijke voor meer informatie.
  ... als je elektronische kaart is vervallen?

  Je ontvangt automatisch een nieuwe elektronische kaart. Lees meer op de webpagina van Edenred.

  ... je je elektronische kaart extra wilt beveiligen?

  Je kunt een pincode toevoegen. In dit geval moet je deze code altijd ingeven wanneer je met je elektronische kaart betaalt via een betaalterminal. Dit hoeft niet wanneer je via wifi betaald en dus geen pincode hoeft in te geven. Wil je een pincode toevoegen? Lees op de webpagina van Edenred hoe je dit doet.

  ... als je uit dienst gaat (ook als jobstudent)?

  Je hoeft niets te doen. Je mag de elektronische kaart houden. Als je nog eens aan de slag gaat bij een werkgever die ook elektronische cheques van dezelfde uitgever uitreikt, kun je ze opnieuw gebruiken.

  Informatie voor HR-verantwoordelijken

  Wil je als HR-verantwoordelijke meer informatie over het raamcontract eco-, cadeau-, sport- en cultuurcheques? Lees meer op de webpagina over het raamcontract.

  Regelgeving

  Contact

  Meer informatie of een vraag over je elektronische kaart, betalingen, …?

  Meer informatie of een vraag over de berekening van je maaltijdcheques?

  Suggesties?  

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).