chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Onbetaald verlof (12 maanden)

  Heb je nood aan extra verlof naast je jaarlijkse vakantiedagen? Of wil je graag ergens anders aan de slag met een terugkeeroptie? Dan kun je binnen de diensten van de Vlaamse overheid maximaal 12 maanden onbetaald verlof nemen. Dit verlof is een recht en hoef je niet te motiveren.

  Voor wie?

  • Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je zit niet in een proef- of inwerkperiode van je huidige functie. De langdurige afwezigheid van dit verlof gaat niet samen met de intensieve begeleiding die aan een proeftijd gekoppeld is.
  • Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of een vervangingsovereenkomst? Dan moet je 2 jaar ononderbroken in dienst zijn bij de diensten van de Vlaamse overheid. Dit is een recht. Als die periode onderbroken is, dan is dit verlof een gunst.

  Duur

  • Je kunt maximaal 12 maanden onbetaald verlof nemen.
  • Je kunt dit verlof enkel met een volle maand of een veelvoud daarvan opnemen.
  • Nam je in het verleden al onbetaald verlof met volle maanden op? Dan worden die in mindering gebracht van dit contingent. Dit geldt zowel voor de volle maanden onbetaald verlof als recht, als voor het onbetaald verlof dat je ooit als gunst hebt opgenomen.
  Wat kun je doen als je dit verlof hebt opgebruikt?

  Heb je bijvoorbeeld in het verleden al 12 of meer volle maanden onbetaald verlof opgenomen, dan heb je geen recht meer op die vorm van onbetaald verlof.

  Je verandert van statutair naar contractueel (of omgekeerd). Wordt je opgenomen onbetaald verlof meegeteld?

  Jazeker, het in mindering brengen van in het verleden opgenomen onbetaald verlof gebeurt ongeacht de hoedanigheid waarin je dit onbetaald verlof hebt opgenomen.

  Bij verandering van hoedanigheid (overstap van contractueel naar statutair en omgekeerd) ontstaat er geen nieuw recht op onbetaald verlof. Het onbetaald verlof dat je in je oude hoedanigheid niet hebt opgenomen, neem je dus mee naar je nieuwe hoedanigheid.

  Bijvoorbeeld: heb je als contractueel personeelslid al 12 maanden onbetaald verlof opgenomen, dan heb je in je nieuwe hoedanigheid als statutair geen recht meer op onbetaald verlof. Tenzij je ouder dan 55 jaar bent.

  Opname en beëindiging

  • Aanvraagtermijn: je departement of agentschap bepaalt de aanvraagtermijn. Raadpleeg je arbeidsreglement of contacteer je HR-verantwoordelijke.
  • Aanvangsdatum: dit verlof mag op elk moment ingaan.
  • Wijzigen en verlengen: dit is mogelijk. Houd wel rekening met de aanvraagtermijn.
  • Opzeggen: je kunt dit verlof opzeggen om dwingende redenen, na overleg met je lijnmanager of gemachtigde en rekening houdend met de opzegtermijn van je departement of agentschap. Raadpleeg je arbeidsreglement of contacteer je HR-verantwoordelijke.

  Gevolgen van opname

  • Gevolgen voor anciënniteit: dit verlof telt als dienstactiviteit, dus je bouwt anciënniteit op.
  • Gevolgen voor vakantiedagen: het aantal vakantiedagen wordt in verhouding verminderd tijdens het lopende jaar. Bereken zelf je vakantiedagen op basis van je persoonlijke situatie met de verlofsimulator.
   • Opgelet: ook het aantal dagen onbetaald verlof (losse dagen als recht) wordt in verhouding verminderd tijdens het lopende jaar.

  Cumulatie

  Wil je tijdens deze afwezigheid een nevenactiviteit uitoefenen? Bijvoorbeeld een bijberoep of andere activiteit? Dan heb je in sommige situaties een formele toestemming nodig. Lees meer op de webpagina ‘cumulatie’.

  Opgelet: neem je als statutair personeelslid dit verlof voor een statutaire proeftijd bij een andere overheid en werd je na afloop benoemd? Dan staat deze benoeming gelijk met een automatisch ontslag bij de Vlaamse overheid. Je brengt het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) hiervan op de hoogte.

  Hoe aanvragen?

  Onbetaald verlof (in maanden) aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Opgeletverlof moet je steeds op voorhand aanvragen en moet schriftelijk of via Vlimpers goedgekeurd worden. Is dit niet het geval? Dan ben je afwezig zonder kennisgeving of toestemming en wordt je afwezigheid met ‘non-activiteit’ gelijkgesteld. Dit wil zeggen: geen recht op salaris, verlies van 1 maand anciënniteit (per dag ongewettigd afwezig) en gevolgen voor je pensioen.

  • 1

   Vraag aan in Vlimpers

   Je vraagt het verlof aan in Vlimpers onder Verlof en werktijd > Aanvraag. Selecteer bij ‘naam afwezigheid’ ‘Onbetaald verlof 1jr loopbaan’ en vul alle velden in. Hulp nodig? Klik in Vlimpers op de ?-knoppen en lees de invoerinstructies. Of raadpleeg de Vlimpers-instructiefilmpjes over afwezigheden via Vlimpers > tegel ‘Leren’. Noteer ‘afwezigheid’ in het zoekveld centraal bovenaan en zoek het gewenste instructiefilmpje.

   Heb je geen toegang tot Vlimpers? Verstuur dan het ingevulde  formulier aanvraag onbetaald verlof  per post naar het DCPA.

  Hoe wijzigen of opzeggen?

  Onbetaald verlof (in maanden) wijzigen of opzeggen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Regelgeving

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).