chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Onbetaald verlof vanaf 55 jaar (12 maanden extra)

  Ben je 55 jaar of ouder en heb je nood aan extra verlof naast je jaarlijkse vakantiedagen? Of wil je graag ergens anders aan de slag met een terugkeeroptie? Dan kun je als 55-plusser binnen de diensten van de Vlaamse overheid 12 maanden extra onbetaald verlof nemen. Dit verlof is een recht en hoef je niet te motiveren.

  Voor wie?

  • Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je bent 55 jaar of ouder.
  • Je zit niet in een proef- of inwerkperiode van je huidige functie. De langdurige afwezigheid van dit verlof gaat niet samen met de intensieve begeleiding die aan een proeftijd gekoppeld is.
  • Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of een vervangingsovereenkomst? Dan moet je 2 jaar ononderbroken in dienst zijn bij de diensten van de Vlaamse overheid. Dit is een recht. Als die periode onderbroken is, dan is dit verlof een gunst.

  Duur

  • Je kunt maximaal 12 maanden extra onbetaald verlof nemen vanaf je 55ste.
  • Je kunt dit verlof enkel met een volle maand of een veelvoud daarvan opnemen.
  • Nam je voor 1 januari 2018 onbetaald verlof met volle maanden op? Dan wordt dat niet aangerekend op dit contingent.

  Opname en beëindiging

  • Aanvraagtermijn: je departement of agentschap bepaalt de aanvraagtermijn. Raadpleeg je arbeidsreglement of contacteer je HR-verantwoordelijke.
  • Aanvangsdatum: dit verlof mag op elk moment ingaan.
  • Wijzigen en verlengen: dit is mogelijk. Houd wel rekening met de aanvraagtermijn.
  • Opzeggen: je kunt dit verlof opzeggen om dwingende redenen, na overleg met je lijnmanager of gemachtigde en rekening houdend met de opzegtermijn van je departement of agentschap. Raadpleeg je arbeidsreglement of contacteer je HR-verantwoordelijke.

  Gevolgen van opname

  • Gevolgen voor anciënniteit: dit verlof telt als dienstactiviteit, dus je bouwt anciënniteit op.
  • Gevolgen voor vakantiedagen: het aantal vakantiedagen wordt in verhouding verminderd tijdens het lopende jaar. Bereken zelf je vakantiedagen op basis van je persoonlijke situatie met de verlofsimulator.

  Opgelet: ook het aantal dagen onbetaald verlof (losse dagen als recht) wordt in verhouding verminderd tijdens het lopende jaar.

  Cumulatie

  Wil je tijdens deze afwezigheid een nevenactiviteit uitoefenen? Bijvoorbeeld een bijberoep of andere activiteit? Dan heb je in sommige situaties een formele toestemming nodig. Lees meer op de webpagina ‘cumulatie’.

  Opgelet: doorloop je tijdens dit verlof een statutaire proeftijd bij een ander overheid en werd je na afloop benoemd? Dan staat deze benoeming gelijk met een automatisch ontslag bij de Vlaamse overheid. Je brengt het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) hiervan op de hoogte.

  Hoe aanvragen?

  Onbetaald verlof vanaf 55 jaar aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Opgeletverlof moet je steeds op voorhand aanvragen en moet schriftelijk of via Vlimpers goedgekeurd worden. Is dit niet het geval? Dan ben je afwezig zonder kennisgeving of toestemming en wordt je afwezigheid met ‘non-activiteit’ gelijkgesteld. Dit wil zeggen: geen recht op salaris, verlies van 1 maand anciënniteit (per dag ongewettigd afwezig) en gevolgen voor je pensioen.

  Hoe wijzigen of opzeggen?

  Onbetaald verlof vanaf 55 jaar wijzigen of opzeggen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Regelgeving

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).