chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vlimpershandleiding: Dienstwagen toevoegen of wijzigen

  Deze handleiding helpt je als dossierbehandelaar om een dienstwagen toe te voegen, te wijzigen en te verwijderen in Vlimpers. 

  Vlimpersscherm 1: VO Mobiliteitsgegevens

  Ga naar Personeelsbeheer > Persoonsgegevens > Werkrelaties > Vo Mobiliteitsgegevens

  1: <Ingangsdatum>: Geef de correcte ingangsdatum van het voordeel in en vink <Dienstwagen> aan. 

  Wanneer er al een dienstwagen werd ingevoerd en je moet een nieuwe toevoegen: klik op het 'plusteken', voer de nieuwe ingangsdatum in en vink <Dienstwagen> aan. 

  Wanneer het voordeel eindigt: klik op het 'plusteken', voer de nieuwe ingangsdatum in en vink <Dienstwagen> af.

  Opgelet: Als de dienstwagen overgaat van het ene personeelslid naar het andere dan moet dit op de 1e van de maand gebeuren.

  2: <Merk wagen>: Vul het merk van de wagen in.

  3: <Type wagen>: Vul het type wagen in.

  4: <Nummerplaats>: Vul de nummerplaat in.

  5: <Soort brandstof>: Kies het soort brandstof.

  Soort brandstof: Benzine/Diesel/Elektrisch/Gas/Hybride-benzine/Hybride-diesel

  • Vanaf 1 januari 2020 wordt een onderscheid gemaakt tussen Hybride-benzine en Hybride-diesel.
  • Bij een Hybride-voertuig is het verplicht om een keuze te maken in het dropdown-menu:

  Valse plug-in hybride

  Echte plug-in hybride

  De hybride wagens die een batterij hebben die je kan opladen via een stopcontact of externe lader
  Niet plug-in hybride De hybride wagens die een batterij hebben die je niet kan opladen via een stopcontact of externe lader. Deze wagens kunnen niet zelfstandig rijden.

  Goed om weten: Op de website van de FOD Financiën vind je een overzicht van welke wagens als 'valse hybride' worden beschouwd en een lijst van alle overeenstemmende voertuigen. 

  Indien de wagen niet voorkomt in de lijst:
  De procedure voor de beoordeling van een plug-in hybride als een valse hybride is samengevat de volgende:

  1. Kijk naar het Europees gelijkvormigheidsattest voor het rijklaar gewicht (vak 13 EGA) en de uitstoot.
  2. Staat er op het gelijkvormigheidsattest voor de uitstoot enkel WLTP (titel 49.4) vermeld dan moet je die toepassen. Staat er enkel NEDC (titel 49.1) dan moet men NEDC toepassen. Staan beide vermeld dan mag je ‘kiezen’ (iedereen zal NEDC kiezen en vermoedelijk zal iedere constructeur de NEDC blijven vermelden). Tot en met 50 gram is het geen valse hybride op basis van uitstoot. Boven de 50 gram is het wel een valse hybride.
  3. Kijk via de website van de constructeur of op de batterij van het voertuig naar de batterijcapaciteit: Bekijk de verhouding gewicht/batterijcapaciteit: bij minstens 0.5 kwh per 100 kilogram is het geen valse hybride op basis van batterijcapaciteit.
  4. Leveren stap 2 en/of 3 GEEN valse hybride op, dan is het geen valse hybride en zal je het voertuig ook niet in de lijst terugvinden.
   Opgelet: Je mag de CO² waarde van het gelijkvormigheidsattest gewoon toepassen voor berekening VAA.
  5. Leveren stap 2 en/of 3 WEL een valse hybride op, dan kan je het voertuig terugvinden in de lijst van de FOD Financiën.
   Opgelet: Pas bij de berekening van het VAA de uitstoot toe van het overeenstemmende voertuig uit de lijst van de FOD Financiën.
  • Wanneer je  ‘Valse hybride' aanduidt verschijnen er enkele extra velden.

  <CO² uitstoot valse hybride>: Noteer hier het bedrag dat vermeld staat in kolom S (groen) in de lijst van overeenstemmende voertuigen van de FOD Financiën. Komt het voertuig niet voor in de lijst? Hanteer dan volgende formule om tot het juist bedrag te komen: CO²-uitstoot * 2,5.

  <Datum aankoop/leasing/huur>, <Batterijcapaciteit> en <Gewicht wagen>: Zijn informatieve velden die niet doorstromen naar de loonmotor.

  6: <CO² uitstoot>: Vul hier de CO²-uitstoot in, die is terug te vinden op het inschrijvingsbewijs. Als je bij <Soort brandstof> 'Elektrisch' ingegeven hebt, kun je geen CO²-uitstoot invoeren.

  Opgelet: De CO² uitstoot is niet hetzelfde als de CO²-categorie.

  7: <Cataloguswaarde>: Geef de correcte cataloguswaarde in. Meer informatie over de berekening van de exacte cataloguswaarde is terug te vinden op de pagina Fiscale aspecten van het gebruik van een dienstvoertuig.  

  8<Soort gebruik>: Kies het soort gebruik.

  • Privé gebruik: uitsluitend in de vrije tijd
  • Alleen woon-werkverkeer: uitsluitend voor woon-werkverplaatsingen
  • Gemengd gebruik: voor zowel vrije tijd als woon-werkverplaatsingen (gemengd privégebruik)

  Opgelet: Er is enkel sprake van een voordeel op de fiscale fiche 281;10 bij privégebruik. Voor professionele verplaatsingen wordt er dus geen voordeel aangegeven.

  Voorbeeld 1 : Een personeelslid gebruikt een voertuig enkel voor professionele verplaatsingen en dus niet voor woon-werkverkeer of in de vrije tijd. Dit personeelslid gebruikt het voertuig niet privé. Er wordt geen voordeel aangegeven.

  Voorbeeld 2: Een personeelslid gebruikt een voertuig voor zowel woon-werkverplaatsingen als voor professionele verplaatsingen. Dit personeelslid gebruikt het voertuig enkel privé voor woon-werkverplaatsingen. Enkel voor de woon-werkverplaatsingen moet een voordeel aangegeven worden. Dit is dus geen gemengd privégebruik.

  9: <Eigen bijdrage>: Vul de eigen (maand)bijdrage in  die het personeelslid levert in de aankoop van het voertuig. Indien het personeelslid zelf een bijdrage betaalt in het voordeel, mag dit in mindering gebracht worden van het berekende voordeel van alle aard.

  Opgelet: Het veld <Eigen bijdragen Flag> mag nooit aangevinkt worden.

  10: <Bewijs kosten>: Leg de keuze tussen het bewijzen van de werkelijke kosten of de forfaitaire belasting bij de aangifte van de personenbelasting voor aan het personeelslid en selecteer hier de juiste keuzeoptie. 

  Vlimpersscherm 2: Beheer loonberekening

  Ga naar Salarissen (GBL) > VO Verloning > Beheer loonberekening

  Controleer je invoer via het scherm 'Beheer loonberekening'. Meer informatie vind je in de Vlimpershandleiding: Beheer loonberekening.