chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Griepvaccinatie

  Maatregelen coronavirus

  Er gelden bijzondere richtlijnen rond de griepvaccinatie in 2020. Een overzicht van alle maatregelen vind je op de webpagina 'coronavirus: informatie voor personeel'.

  Griep wordt veroorzaakt door een virus dat de ademhaling aantast (neus, keel, luchtwegen en soms ook de longen). De ziekte wordt overgedragen van mens op mens of door onrechtstreeks contact (deurknoppen, zakdoeken, …).

  De ziekte kan beperkt blijven tot enkele symptomen, maar kan eveneens ernstige complicaties met zich meebrengen. Een aantal symptomen zijn een plotse aanval van hoge koorts, spier- en hoofdpijn en een algemeen onbehaaglijk gevoel. Ook vermoeidheid, hoesten, niezen, verstopping en/of irritatie aan de neus, irritatie van de ogen, de keel en de oren kunnen een aanwijzing zijn. 

  Bij jaarlijkse griepepidemieën wordt tot 15 procent van de bevolking besmet, wat neerkomt op drie tot vijf miljoen zieken wereldwijd.

  Hoe gebeurt besmetting?

  Besmetting gebeurt door het inademen van minuscule besmette druppeltjes. Deze druppeltjes komen in de lucht terecht door hoesten, niezen of lachen. Direct contact met deze druppeltjes via een besmet persoon of besmette voorwerpen kan besmetting met griep veroorzaken.

  Tips om besmetting te voorkomen

  Jaarlijkse griepvaccinatie

  Om haar werknemers preventief te beschermen tegen de griep voorziet de Vlaamse overheid jaarlijks een vaccinatiecampagne. De medewerkers Gezondheid van de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (AgO) leiden alles in goede banen, samen met de arbeidsartsen van IDEWE. De werkgever draagt de kostprijs van de griepvaccins.

  Vaccinatiecampagne 2020

  Ook dit jaar vinden de vaccinaties plaats in de maanden oktober, november en december. De vaccinatie verloopt wel anders dan de voorbije jaren. Dat komt omdat de Hoge gezondheidsraad (HGR) het jaarlijkse griepvaccin in 2020 nog meer dan andere jaren sterk aanraadt voor bepaalde risicogroepen en er gefaseerd gewerkt wordt. Een eerste groep collega's werd intussen aangeschreven. Meer details vind je in het nieuwsbericht van 3 september.

  Na inenting van prioritaire risicogroepen werden de resterende griepvaccins recent vrijgegeven voor personen buiten de risicogroep én jonger dan 50 jaar. Eerder werden er al uitnodigingen uitgestuurd naar 50+ers en medewerkers in risicogroepen. Nu krijgen de overige medewerkers een uitnodiging voor een griepvaccin.

  FAQ griepvaccinatiecampagne 2020

  V: Ik heb geen uitnodigingsmail ontvangen. Hoe kan dat?

  A: De griepvaccinatie verloopt in 2020 anders dan de voorbije jaren. In eerste instantie worden enkel 50-plussers en medewerkers die tot een risicogroep behoren/samenwonen met iemand die tot een risicogroep behoort uitgenodigd.

  Als je geen mail hebt ontvangen, kan dat verschillende redenen hebben:

  • Je werd eerder al uitgenodigd voor een griepvaccinatie (als 50+-er of als risicogroep).
  • Je werkt voor een entiteit of afdeling waar de vaccinatie tegelijkertijd met de medische onderzoeken ter plaatse wordt toegediend. 
  • Je entiteit valt niet onder het toepassingsgebied van de GDPB. Neem dan contact op met de HR van je entiteit. 
  • De mail is in je spamfolder terechtgekomen.
  • Je e-mailadres in Vlimpers is niet correct. Pas het zeker aan.

  V : Ik ben onlangs in dienst gekomen. Kan ik nog een vaccin krijgen?

  A: Je kan nog telefonisch contact opnemen met een van de regionale kantoren van IDEWE  (www. Idewe.be/locaties) om kijken of er nog plaats is.

  V: Kan een van mijn collega’s het vaccin voor mij meenemen? Kan ik het ook door mijn huisarts laten toedienen?

  A: Volgens de afspraken tussen IDEWE en de Vlaamse overheid is niet mogelijk om het vaccin mee te nemen. Dat heeft een simpele reden: IDEWE kan de kwaliteit van het vaccin  (dat bijvoorbeeld bij een bepaalde temperatuur bewaard worden) dan niet meer garanderen.

  V: Is het griepvaccin veilig als ik zwanger ben?

  A: Vaccinatie tijdens de zwangerschap is geen enkel probleem. Het griepvaccin mag tijdens de hele zwangerschap gegeven worden, dat is zelfs sterk aanbevolen.

  V: Ik heb me ingeschreven voor een vaccin. Is mijn inschrijving gelukt? En kan ik ergens de details bekijken?

  A: Als je klikt op de inschrijvingslink, kan je de details van je gemaakte afspraak bekijken.

  V: Ik kan niet naar de afspraak komen. Wat moet ik doen?

  A: Als je klikt op de inschrijvingslink, kan je je afspraak verwijderen en een nieuwe afspraak maken.

  V: Alle data zijn bezet. Klopt dat?

  A: Je kan op verschillende data en locaties terecht voor het vaccin. Er staan zeker nog data open. Om die te zien, kan je de volledige link in je browser kopiëren. Het kan dat de link wordt afgebroken als je erop klikt.

  V: Mag ik mij ook op een andere locatie inschrijven?

  A: Je kan kiezen tussen alle beschikbare locaties.  

  V: De link werkt niet, kan ik een nieuwe krijgen?

  A: IDEWE kan geen links sturen naar individuele medewerkers. Je kan proberen om de volledige link te kopiëren in je browser. Het kan dat de link wordt afgebroken als je erop klikt. Lukt het niet, kan je telefonisch contact opnemen met een van de regionale kantoren van IDEWE  (www. Idewe.be/locaties).

  V : Er wordt me om een paswoord gevraagd. Welk paswoord moet ik ingeven?

  A: Waarschijnlijk loopt de inschrijvingslink in de mail die je hebt gekregen over twee lijnen. Als je daarop klikt, werkt de link niet. Je kan de link volledig kopiëren in je browser. Dan zou de inschrijvingslink moeten werken, zonder paswoord.

  V: Ik ben afdelingshoofd en heb een uitnodigingsmail voor iemand anders gekregen. Hoe kan dat en wat moet ik doen?

  A: Als een werknemer geen e-mailadres heeft (of als IDEWE niet over dat e-mailadres beschikt), is de afspraak dat de leidinggevende de uitnodigingsmail voor die werknemer ontvangt. De leidinggevende maakt dan de afspraak, in overleg met de werknemer in kwestie.

  Contact

  Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB)

  Adres
  Herman Teirlinckgebouw
  Havenlaan 88 - bus 35
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  02 553 01 22
  E-mail
  Website