chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Risicoanalyse plaats- en tijdonafhankelijk werken

  Risicoanalyse veiligheid en gezondheid bij plaats- en tijdsonafhankelijk werken op het niveau van de organisatie

  De Vlaamse overheid evolueert tegen 2020 naar een organisatie waar plaats- en tijdonafhankelijk werken de standaard is. De Vlaamse overheid wil een dynamische en flexibele organisatie en een aantrekkelijke werkgever zijn. Plaats- en tijdsonafhankelijk werken, ondersteund door (nieuwe) ICT, dynamische kantoorinrichtingen en een nieuwe manier van organisatie van het werk en stijl van leidinggeven zijn de basis voor optimale prestaties van teams en individuele werknemers. 

  Naast de voordelen van flexibele werkvormen (onder andere minder woon-werkverplaatsingen) zijn er ook welzijnsrisico’s voor de medewerkers aan verbonden. Die risico’s zijn deels hetzelfde als in standaardkantooromgevingen. De welzijnswetgeving (meer bepaald artikel 5 van de Welzijnswet en artikel 15 van het koninklijk besluit op het welzijnsbeleid) is algemeen van toepassing bij plaats- en tijdsonafhankelijk werken. De werkgever is de eindverantwoordelijke voor het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, ook al voeren de werknemers dat werk uit op een arbeidsplaats buiten de gebouwen van de Vlaamse overheid.

  Het is van belang de risico’s die bij flexibele werkvormen een invloed kunnen hebben op de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de werknemers, te inventariseren en te evalueren zodat de werkgever maatregelen kan treffen om de risico’s te vermijden. Die maatregelen kunnen betrekking hebben op drie niveaus: de organisatie, de functie en het individu.

  Sjabloon

  Wil je een risicoanalyse uitvoeren over veiligheid en gezondheid voor beeldschermwerkers bij plaats- en tijdsonafhankelijk werken op het niveau van de organisatie? Dan kan deze tabel je helpen.

  De tabel is opgemaakt  op basis van een literatuurstudie (meer bepaald Projectwerk Preventie. Welzijn bij Het Nieuwe Werken. Beleidsaanbevelingen voor de Vlaamse overheid. Griet De Preter, juni 2013).