chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Wat kan je zelf doen bij burn-out?

  Hoe voorkom je een burn-out?

  Burn-out voorkomen is een gedeelde verantwoordelijkheid. Enerzijds speelt de context waarin je werkt een essentiële rol: werkdruk, mate van autonomie in je werk, de band met collega’s,… Anderzijds speelt ook je individuele manier van omgaan met stress een belangrijke rol. Zo is het belangrijk om over voldoende veerkracht te beschikken om de dagelijkse stressbronnen de baas te kunnen blijven. Ontdek hier hoe je zelf aan je veerkracht kan werken door een aantal praktische tips toe te passen.

  Een burn-out ontstaat niet van vandaag op morgen. Het is een langdurig proces van overspanning waarbij de energiereserves van je lichaam en geest steeds meer uitgeput raken. Om een burn-out te voorkomen is het essentieel om tijdig je eigen signalen te herkennen die wijzen op overspanning. Vaak last van hoofdpijn? Nekklachten? Spierpijn? Hartkloppingen? Prikkelbaar? Concentratieverlies? Snel kwaad? Merkt je omgeving op dat je je helemaal anders gaat gedragen? Het kunnen allemaal signalen zijn die wijzen op overspanning. Wanneer je deze signalen opmerkt ga je best langs bij je huisarts of de arbeidsarts. Zij kunnen je verder helpen. Je kan je leidinggevende aanspreken over de moeilijkheden die je ervaart. Daarnaast is een gesprek met een vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociaal welzijn ook mogelijk. Zij ondersteunen je in het omgaan met stress- of overspanningsklachten en het zoeken naar oplossingen.

  Lees hier meer over wat een burn-out is en wat de oorzaken (kunnen) zijn.

  Ook interessant

  Nuttige websites

  Het verhaal van Maarten De Gendt

  https://opgebrand.wordpress.com

  Maarten De Gendt werkt bij de Vlaamse overheid en overwon een burn-out. Op zijn blog lees je zijn getuigenis. Maarten schreef ook een fictief verhaal over wendbaarheid in tijden van veranderingen.

  Zin?Ja!-netwerk

  https://overheid.vlaanderen.be/zinja-netwerk

  Het Zin?Ja!-netwerk is een inspirerend, lerend netwerk van, voor en door ervaren personeelsleden van de Vlaamse overheid die zich zinvol willen inzetten gedurende hun hele loopbaan. Thema's als veerkracht, stress, energie, welzijn, motivatie... komen vaak aan bod. Het doel van het netwerk is om informatie en ervaringen uit te wisselen.

  Voel je goed op het werk

  www.voeljegoedophetwerk.be

  Voel jij je goed op het werk? Met deze zelftest kom je te weten hoeveel risico je hebt op een burn-out. Je vindt er ook meer info over psychosociale risico’s op het werk en hulpverlening.

  Bouw met ons mee aan een werkplek waar iedereen zich goed voelt