Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ik heb (te veel) stress of misschien een burn-out. Wat kan ik doen? Je goed voelen op het werk

Ik heb (te veel) stress of misschien een burn-out. Wat kan ik doen?

Iedereen ervaart weleens gezonde stress, maar soms wordt die chronisch. Dan wordt stress ongezond en kan die leiden tot overspanning, uitputting en zelfs een burn-out. Belangrijk dus dat je in balans blijft, tijdig de alarmsignalen herkent en actie onderneemt als dat nodig is.

Voor wie?

  • Je bent statutair of contractueel in dienst bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je wilt je stress en mogelijke burn-out (preventief) aanpakken.

Stress

Stress is een normale lichamelijke reactie op situaties die uitdagend of dreigend zijn, of een zware emotionele belasting met zich meebrengen. Je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt, je spieren spannen zich aan en je zintuigen worden scherper. Die lichamelijke reactie geeft je extra energie en focus die je nodig hebt om de uitdaging of dreiging het hoofd te bieden.

Helaas zijn er in de moderne wereld veel stresssituaties die lang duren. Denk aan werkdruk, familiale problemen, financiële problemen of een slechte gezondheid. Een gezonde stressreactie is kort en acuut. Als een stresssituatie te lang blijft aanslepen in je lichaam, kan dat zorgen voor chronische stress of overspanning.

Chronische stress is schadelijk voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Bij chronische stress is het probleem dat er geen herstelmomenten meer zijn die ervoor zorgen dat je klaar bent voor een volgend stressmoment. En dat kan leiden tot depressie, angst, hartziekten, slaapproblemen en zelfs een burn-out. Daarom is het belangrijk dat je op tijd hulp inschakelt als dat nodig is.

Burn-out

Een burn-out is een staat van emotionele, fysieke en mentale uitputting, die wordt veroorzaakt door langdurige of intense stress. Mogelijke symptomen zijn extreme vermoeidheid, motivatieverlies, depressie en een verminderd vermogen om alledaagse taken uit te voeren.

In tegenstelling tot stress is burn-out geen kortetermijnuitdaging. Het is een chronische aandoening die veel lichamelijke, mentale en sociale gevolgen kan hebben.

Hulp bij stress of burn-out

Wanneer je signalen van (chronische) stress of burn-out oppikt, kun je hulp inschakelen. Je kunt terecht bij de:

Je kiest zelf welke hulpverlener je aanspreekt. Tijdens een eerste gesprek kom je te weten wat die hulpverlener kan betekenen voor jou. Het is belangrijk dat het klikt, dus kun je na een eerste gesprek nog steeds bij een andere hulpverlener terecht.

Samen zoeken jullie naar de juiste manier om met je stress- en spanningsklachten of burn-out om te gaan. Elk gesprek wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Discretie is dus gegarandeerd.