chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Welzijnsacties dankzij cocreatie (Agentschap voor Natuur en Bos)

  Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft in oktober 2016 een Welzijnsdag georganiseerd voor het personeel. Doel van die dag was om samen het antwoord te vinden op de vraag "Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat jij en ik met goesting komen werken?"

  ANB wil een waarde gedreven organisatie zijn en zet in op welzijn door het werkvermogen van de werknemers te behouden, te versterken en door bij vastgestelde problemen een aangepaste oplossing te zoeken.

  Aanpak

  Alle geïnteresseerde personeelsleden konden zich melden voor de Welzijnsdag. ANB zorgde ervoor dat alle verschillende belanghebbenden vertegenwoordigd waren. Ook de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) werkte mee en zorgde voor de nodige expertise.

  Tijdens die dag kregen de aanwezigen een getuigenis over burn-out en een goede praktijk gepresenteerd. Daarna was er ruimte om vragen te stellen over welzijn en organisatieverandering, en er volgde ook een quiz.

  De deelnemers gingen vervolgens zelf aan de slag. Tijdens de cocreatie analyseerden ze zelf de risico's op het vlak van welzijn en bepaalden ze de prioriteiten. Die zetten ze om in acties: wat is het thema, wat is het probleem, en vooral: wat is de oplossing?

  De kenmerken van werkbaar werk vormden de rode draad:
  • werk dat voldoende leerkansen biedt, dat motiverend is
  • werk dat niet te veel stress oplevert
  • werk dat een evenwichtige werk-privé balans mogelijk maakt

  Resultaat

  ANB heeft een welzijnsbeleid met realistische acties. De acties hebben dankzij de cocreatie draagvlak bij het personeel en het management.