chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Word architect van je loopbaan (Jongerenwelzijn)

  Medewerkers die ooit met veel engagement zijn gestart, blijken soms na een bepaalde periode hun functie niet meer te kunnen en willen uitvoeren. De context bij Jongerenwelzijn is soms moeilijk: het werken met jongeren kan zwaar zijn.

  Aanpak

  Jongerenwelzijn biedt zelf loopbaanbegeleiding aan.

  De nadruk ligt op een gedeelde verantwoordelijkheid: Jongerenwelzijn zal medewerkers zelf goed begeleiden, maar verwacht ook dat deze dan zelf verantwoordelijkheid nemen. De nadruk ligt ook op preventief werken om burn-out te voorkomen.

  Het programma startte in 2012 in samenwerking met Galilei, en maakt gebruik van het loopbaanwerkboek (met de klassieke vragen: wat kan ik goed, wat doe ik graag en wil ik doen, …). Leidinggevenden kregen ook opleiding in het voeren van loopbaangesprekken. Het wordt nu in-house gehouden; dat vraagt wel wat tijd van zowel HR als leidinggevenden.

  In groep denken medewerkers samen na over hun loopbaan, en adviseren ze elkaar. Daarnaast voert hun leidinggevende loopbaangesprekken met hen. Tot slot zijn ze na de groepsoefeningen en gesprekken klaar om een actieplan op te stellen en actie te ondernemen.

  Deze aanpak wordt niet curatief ingezet; medewerkers met een burn-out kunnen beter individueel geholpen worden.

  Resultaat

  De deelname wisselt (max. 15-tal, vorig jaar 8 deelnemers). Men organiseert een intake bij de start om mensen met burn-out naar andere kanalen te verwijzen.

  Deelnemers zeggen dat ze er veel aan hebben, ook om de organisatie, andere functies en medewerkers binnen de organisatie beter te leren kennen (en ook stukje oefenen in adviseren).

  Het eigen actieplan leidt soms tot de conclusie dat men goed zit waar men zit en er terug met volle kracht tegenaan kan gaan, soms tot de conclusie dat men extern zijn heil moet zoeken. Soms zijn deelnemers te weinig actiegericht, vb. statutaire ervaren medewerkers die vasthouden aan hun vaste betrekking.

  Een interne stage als optie blijkt weinig evident. Wie hieraan participeert heeft voor een stuk een negatief imago, leidinggevenden geven soms de voorkeur aan contractuelen of externen.

  Bouw met ons mee aan een werkplek waar iedereen zich goed voelt

  Vragen? Liesbet Janssens, HR Business Partner Jongerenwelzijn