chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Raadplegen, gebruiken en verspreiden van nieuws en foto's (Belga)

  Bedrijf (Leverancier)

  Belga News Agency nv

  Looptijd

  01/01/2020 tot en met 31/12/2022. Informatie over de vernieuwde overeenkomst voor de periode 2023- 2025 volgt binnenkort

  Bevoegde overheidsdienst
  Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken

  Nieuws en foto's raadplegen, gebruiken en verspreiden via:

  • Belga.press: geschreven en audiovisuele nieuwsmerken consulteren en gebruiken
  • BelgaImage: foto's gebruiken uit de databank van Belga
  • PRpro: verspreiden van persberichten, gebruik Belga Press Agenda en Image upload

  Opgelet: het gebruik van Gopress, de voorloper van Belga.press, wordt vanaf 3 oktober 2022 stopgezet. Ook Belgaselect verdwijnt op dat moment. Iedere gebruiker kan immers intussen zelf op belga.press ‘real time alerts’ instellen.

  Het platform Belgagov blijft voorlopig nog actief, tot alle gebruiksfaciliteiten beschikbaar zullen zijn via Belga.press.

   

  Thema
  Communicatie
  Type
  Raamcontract
  Productcategorie
  Communicatie
  Doelgroep / Beschikbaar voor
  Vlaamse overheid

  Algemene info

  Begin
  01/01/2020
  Einde

  Tot en met 31/12/2022

  Leveranciersinfo

  Leverancier

  Belga News Agency nv

  Hoe bestellen

  Belga.press

  Dit platform bestaat als website en als app die je kan downloaden op je smartphone via de App Store (iOS) of de Google Play Store (Android)

  Wil je een Belga.press-toegang? Contacteer daarvoor de contactpersoon van jouw entiteit. Probeer je niet zelf als abonnee in te schrijven op de website, want dan kan je enkel ‘Metro’ en ‘Belga online’ als gratis nieuwsbronnen consulteren.

  In principe krijg je een gewone gebruikerstoegang en op die manier toegang tot een 85-tal nieuwsmerken en de modules 'kiosk' en 'search' op belga.press. Een gebruikershandleiding vind je hier

  Een aantal collega’s (maximaal 10 per entiteit) kan een account als ‘gebruiker-curator’ krijgen. Iedere entiteit beslist zelf wie zo’n account krijgt. Deze collega’s hebben toegang tot een 135-tal nieuwsmerken en alle modules op belga.press: naast 'kiosk' en 'search' ook 'boards' en 'labels' en de module ‘publish’ (newsletters en feeds). Met deze modules kunnen de curatoren persoverzichten (newsletters) en live feeds maken en delen met andere gebruikers van de Vlaamse overheid. Voor tarieven en advies over een eventuele verspreiding van je newsletters en feeds buiten de Vlaamse overheid kun je terecht bij Belga via sales@belga.be of 02 743 34 78, of bij de beheervennootschap van auteursrechten (info@licence2publish.be).

  Een overzicht van alle nieuwsmerken die binnen onze overeenkomst beschikbaar zijn voor consultatie en gebruik vind je hier . Hierin wordt ook aangegeven welke bronnen enkel voor curatoren ter beschikking zijn.

  Op de website vind je in de help-sectie (klik na inloggen op het icoontje met je voornaam rechts bovenaan) handleidingen, video tutorials en meer om je op weg te helpen bij het gebruiken van de verschillende modules.

  Bekijk het webinar waarin het gebruik van de verschillende modules op belga.press wordt toegelicht. De opname duurt 1 uur en 14 minuten. In een eerste deel (tot en met minuut 22) worden de gebruikersmodules (kiosk en search) toegelicht, vanaf minuut 23 komen de curator-modules aan bod. Je kunt het webinar ook volgen via de Vlimpers module Leren, klik daarvoor hier.

  Persoverzichten maken op belga.press

  Bekijk de opname van een webinar waarin praktische tips worden gegeven voor al wie een persoverzicht wil maken en publiceren op belga.press. De leidraad die bij deze presentatie werd gebruikt, vind je  hier

  BelgaImage

  Belga beheert een grote fotodatabank op www.belgaimage.be. Daarin zitten foto's uit verschillende bronnen: persagentschappen, fotoagentschappen en persfotografen. De Vlaamse overheid heeft toegang tot de actualiteitsfoto’s en illustratiebeelden.

  Met een account kan je gratis een onbeperkt aantal beelden downloaden in lage of hoge resolutie voor gebruik in printpublicaties (magazines, brochures, leaflets, folders) en digitale publicaties (web, blog, e-newsletters, sociale media) van de Vlaamse overheid.

  Bij ieder gebruik moet je duidelijk de bronvermelding 'Bron: Belga' plaatsen.

  Opgelet: hergebruik door derden van jouw digitale of printpublicatie(s) waarin één of meer foto’s van belgaimage worden gebruikt is in principe niet gratis. In de digitale omgeving (sociale media,…) wordt dit in opdracht van Belga nauwgezet gecontroleerd door de firma Permission Machine. Zij sturen je een factuur telkens ze een inbreuk vaststellen. Neem contact op met Belga (belgaimage@belga.be) wanneer je twijfelt of je vooropgestelde gebruik gratis is, zij kunnen je adviseren en desgevallend een voordelig prijsvoorstel opmaken.

  Wil je graag een account op BelgaImage? Stuur je vraag met vermelding van je naam en mailadres naar communicatie.dkbuza@vlaanderen.be.

  PRpro

  In PRpro kan je persberichten opmaken en invoeren  die door Belga rechtstreeks naar alle algemene nationale media, lokale en vakpers en influencers worden verstuurd. Lees er meer over in de gebruikershandleiding . Je kan er ook gegevens over je persevenement invoeren en gratis op de Belga agenda plaatsen.

  Je kan ook eigen beeldmateriaal laten uploaden dat via Belgaimage ter beschikking wordt gesteld van de journalisten van Belga en de aangesloten nieuwsbedrijven voor redactioneel gebruik. Volg daarbij de volgende richtlijnen:

  Stuur de foto’s door in een mailbericht naar prpro@belga.be met in de onderwerpregel de vermelding ‘foto’s voor upload in de corporate image feed’. De foto’s zelf moeten jpg-beelden zijn van max. 5MB per foto. Per foto moeten in de mail de volgende gegevens worden meegestuurd:

  Maximale context informatie van het beeld: wie en wat is op de foto te zien, waar en wanneer is hij gemaakt? (In het Engels);

  De houder van de auteursrechten op het beeld, bijvoorbeeld de naam van de fotograaf, organisatie

  De letterlijke vermelding: "Belga corporate photo – editorial use only – no sales”

  Wil je graag een account op PRpro: stuur je vraag met vermelding van je naam, mailadres, telefoonnummer en functie naar communicatie.dkbuza@vlaanderen.be

  Je kan een persbericht ook rechtstreeks mailen naar de Belga-redactie via redactie@belga.be. In dat geval kan de redactie het persbericht gebruiken om een nieuwsartikel op te baseren. Opgelet: onze overeenkomst garandeert niet dat de Belga-redactie een artikel maakt, maar meestal gebeurt dat wel. Je bericht zal vaak niet letterlijk worden overgenomen. Een voordeel is dat Belga het artikel onder eigen naam aanbiedt aan de nieuwsmedia, wat de kans op brede publicatie groter maakt.

  Mogelijke afnemers

  De leden van de Vlaamse Regering en hun kabinetsmedewerkers en alle ambtenaren van de departementen en agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid van de Vlaamse Gemeenschap kunnen gebruik maken van alle dienstverlening in deze overeenkomst.

  Agentschappen met rechtspersoonlijkheid die tegelijk onder de toepassingsgebieden "Diensten van de Vlaamse overheid (DVO)" en "Beter Bestuurlijk Beleid (BBB)" vallen, kunnen binnen deze raamovereenkomst gratis toegang krijgen tot het nieuwsmerk Belga (Belga nieuwsberichten, Belga online, Belga audio, Belga, Belgaimage en PrPro) als ze zelf een licentie hebben op een ander nieuwsmerk via Belga. Op 1 januari 2020 ging het over:

  • Toerisme Vlaanderen
  • FIT (Flanders Investment and Trade)
  • AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs)
  • VLOR (Vlaamse Onderwijsraad)
  • Agentschap Opgroeien Regie (voorheen Kind en Gezin)
  • Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap
  • Sport Vlaanderen
  • Vlaamse Regulator voor de Media
  • VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding)
  • Syntra Vlaanderen
  • VMM (Vlaamse Milieumaatschappij)
  • OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij)
  • VLM (Vlaamse Landmaatschappij)
  • Mina-Raad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen)
  • VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen)
  • De Vlaamse Waterweg nv.
  Contact

  Hans De Coninck

  +32 479 58 58 33