chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Raadplegen, gebruiken en verspreiden van nieuws en foto's (Belga)

  Bedrijf (Leverancier)

  Belga News Agency nv

  Looptijd

  01/01/2023 tot en met 31/12/2025.

  Bevoegde overheidsdienst
  Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken

  Nieuws en foto's raadplegen, gebruiken en verspreiden via:

  • Belga.press: geschreven en audiovisuele nieuwsmerken consulteren en gebruiken
  • BelgaImage: foto's gebruiken uit de databank van Belga
  • PRpro: aanmaken en verspreiden van persberichten
  • Belgagov: digitale toolbox van Belga specifiek voor overheidsklanten

   

  Thema
  Communicatie
  Type
  Raamcontract
  Productcategorie
  Communicatie
  Doelgroep / Beschikbaar voor
  Vlaamse overheid

  Algemene info

  Begin
  01/01/2023
  Einde

  Tot en met 31/12/2025

  Leveranciersinfo

  Leverancier

  Belga News Agency nv

  Hoe bestellen

  Belga.press

  Dit platform bestaat als website en als app die je kan downloaden op je smartphone via de App Store (iOS) of de Google Play Store (Android)

  Wil je een Belga.press-toegang? Contacteer daarvoor de contactpersoon van jouw entiteit. Probeer je niet zelf als abonnee in te schrijven op de website, want dan kan je enkel ‘Metro’ en ‘Belga online’ als gratis nieuwsbronnen consulteren.

  Als gebruiker krijg je toegang tot 88 nieuwsmerken en de modules 'kiosk' en 'search' op belga.press.

  Een aantal collega’s (maximaal 20 per entiteit) kan een account als ‘curator’ krijgen. Iedere entiteit beslist zelf wie zo’n account krijgt. Deze collega’s hebben toegang tot 146 nieuwsmerken en alle modules op belga.press: naast 'kiosk' en 'search' ook 'boards' en 'labels' en de module ‘publish’ (newsletters en feeds). Met deze modules kunnen de curatoren persoverzichten (newsletters) en live feeds maken en delen met andere gebruikers van de Vlaamse overheid. Voor tarieven en advies over een eventuele verspreiding van je newsletters en feeds buiten de Vlaamse overheid kun je terecht bij Belga via sales@belga.be of 02 743 34 78, of bij de beheervennootschap van auteursrechten (info@licence2publish.be).

  De curatoren krijgen op belga.press ook toegang tot de optie ‘print article’ en daarmee de mogelijkheid om artikels te downloaden en te printen (naar pdf) ‘for legal and academic use’. Alle activiteiten van de Vlaamse overheid vallen onder deze noemer.

  Een overzicht van alle nieuwsmerken die binnen onze overeenkomst beschikbaar zijn voor consultatie en gebruik vind je hier . Hierin wordt ook aangegeven welke bronnen enkel voor curatoren ter beschikking zijn.

  Op de website vind je in de help-sectie (klik na inloggen op het icoontje met je voornaam rechts bovenaan) handleidingen, video tutorials en meer om je op weg te helpen bij het gebruiken van de verschillende modules.

  Bekijk het webinar waarin het gebruik van de verschillende modules op belga.press wordt toegelicht. De opname duurt 1 uur en 14 minuten. In een eerste deel (tot en met minuut 22) worden de gebruikersmodules (kiosk en search) toegelicht, vanaf minuut 23 komen de curator-modules aan bod. Je kunt het webinar ook volgen via de Vlimpers module Leren, klik daarvoor hier.

  Persoverzichten maken op belga.press

  Bekijk de opname van een webinar waarin praktische tips worden gegeven voor al wie een persoverzicht wil maken en publiceren op belga.press. De leidraad die bij deze presentatie werd gebruikt, vind je  hier

  BelgaImage

  Met een account kan je op www.belgaimage.be gratis een onbeperkt aantal beelden downloaden in lage of hoge resolutie voor gebruik in printpublicaties (magazines, brochures, leaflets, folders) en digitale publicaties (web, blog, e-newsletters, sociale media) van de Vlaamse overheid en dit zowel voor redactionele als promotionele (campagnes,…) doeleinden. Je hebt keuze uit meer dan 3 miljoen foto’s en zowat 20.000 videofragmenten over de meest uiteenlopende onderwerpen.

  Wil je graag een account op BelgaImage? Stuur je vraag met vermelding van je naam en mailadres naar communicatie.dkbuza@vlaanderen.be.

  Een overzicht van alle rechten en plichten die je hebt wanneer je foto’s gebruikt die je van op Belgaimage haalt vind je hier .

  PRpro

  PRpro is een geautomatiseerd distributieplatform van Belga voor communicatieprofessionals bedoeld om journalisten, beleidsmakers en influencers te informeren via persberichten of uitnodigingen voor persevents.

  Wil je een gratis account op PRpro: stuur je vraag met vermelding van je naam, entiteit, mailadres, telefoonnummer en functie naar communicatie.dkbuza@vlaanderen.be.

  Log in en volg deze handleiding om je persbericht aan te maken (inclusief foto’s, logo,…). Selecteer de kanalen naar dewelke je het bericht wil verspreiden, de timing ervan (onmiddellijk of gepland) en druk op ‘verzenden’. Het persbericht komt dan terecht op de nieuwspagina van PRpro en wordt tegelijk verstuurd naar alle kanalen (max. 4.000) van het Belga-netwerk die je geselecteerd hebt.

  Belgagov

  Deze digitale toolbox van Belga, uitsluitend voor haar overheidsklanten, geeft je in één oogopslag en doorheen 6 rubrieken (belga now/pictures/agenda/today in history/video & audio/ press releases) toegang tot alle diensten binnen ons contract.

  Heb je nog geen toegang: vraag die aan (via de knop “REGISTER”) op belgagov.be. Je aanvraag wordt naar de hieronder vermelde contactpersoon doorgestuurd voor goedkeuring.

  Mogelijke afnemers

  Onvoorwaardelijke afnemers:
  De leden van de Vlaamse Regering en hun kabinetsmedewerkers en alle ambtenaren van de departementen en agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid van de Vlaamse Gemeenschap kunnen gratis toegang krijgen en gebruik maken van de vier bovenvermelde platformen.

  Voorwaardelijke afnemers:
  -    de intern verzelfstandigde agentschappen met rechtspersoonlijkheid;
  -    de extern verzelfstandigde agentschappen van publiek recht en de strategische adviesraden behorend tot het toepassingsgebied ‘Diensten Vlaamse Overheid’;
  kunnen voor al hun personeelsleden gratis toegang krijgen tot de vier bovenvermelde platformen,  op voorwaarde dat ze een eigen overeenkomst hebben afgesloten met Belga voor het gebruik van belga.press (minimaal 3 curatoren met een verspreiding van minimaal 10 artikels per dag naar minimaal 20 % van het personeelsbestand).
  Een overzicht van alle onvoorwaardelijke en voorwaardelijke afnemers vindt u hier .

  Contact

  Hans De Coninck

  +32 479 58 58 33