chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Raadplegen, gebruiken en verspreiden van nieuws en foto's (Belga)

  Bedrijf (Leverancier)

  Belga News Agency nv

  Looptijd

  01/01/2020 tot en met 31/12/2022

  Bevoegde overheidsdienst
  Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken

  Nieuws en foto's raadplegen, gebruiken en verspreiden via:

  • Belga.press: geschreven en audiovisuele nieuwsmerken consulteren en gebruiken
  • BelgaImage: foto's gebruiken uit de databank van Belga
  • PRpro: verspreiden van persberichten, gebruik Belga Press Agenda en Image upload

  In de loop van 2020 en ook nog in het voorjaar van 2021 wordt belga.press uitgerold (app en webomgeving). Binnen dit nieuwe platform zullen de diensten Gopress, Belgaselect en Belgagov geïntegreerd worden aangeboden. Dit zal gepaard gaan met verruimde gebruiksmogelijkheden voor zowel de gewone gebruikers als de zgn. gebruikers-curatoren (i.c. de communicatieprofessionals) van de entiteiten die binnen het bereik van de overeenkomst vallen.

  • De Belga.press app voor mobiel gebruik is momenteel al volledig ter beschikking (zowel voor Apple als voor Android).
  • De modules 'kiosk' en 'search' van de website kunnen intussen ook gebruikt worden. Het uitgebreide archief van de verschillende nieuwsbronnen wordt in de loop van de komende maanden verder opgeladen op de website. 
  • De module om persoverzichten (nieuwsborden incl. een analysetool) aan te maken op belga.press zal in de loop van de komende maanden worden ontsloten.

  Gopress, Belgagov en Belgaselect blijven als afzonderlijke platformen bestaan tot belga.press volledig en definitief is uitgerold ; daarna verdwijnen ze. Alle huidige gebruikers worden tijdig geïnformeerd over hoe de overschakeling voor hen zal verlopen. 

  BelgaImage en PRpro blijven ook in de toekomst afzonderlijke platformen.

   

  Thema
  Communicatie
  Type
  Raamcontract
  Productcategorie
  Communicatie
  Doelgroep / Beschikbaar voor
  Vlaamse overheid

  Algemene info

  Begin
  01/01/2020
  Einde

  Tot en met 31/12/2022

  Leveranciersinfo

  Leverancier

  Belga News Agency nv

  Hoe bestellen

  Belga.press

  Er wordt binnen de gebruikersovereenkomst een onderscheid gemaakt tussen gebruikers en gebruikers-curatoren.

  Iedere gebruiker mag gratis en onbeperkt een ruim basispakket aan bronnen consulteren en gebruiken (bronnen van de geschreven pers zijn steeds inclusief eventuele regionale edities, de websites en artikels achter de betaalmuur):

  1. standaardpakket: Belga (Belga nieuwsberichten, Belga online, Belga audio), Metro (nl+fr), Humo, VRTNWS, Televisie nieuwsuitzendingen van nationale zenders (middag en avond)
  2. Vlaamse kranten: De Standaard, De Tijd, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Morgen, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg
  3. magazines: Knack, Trends
  4. Franstalige krant: Le Soir
  5. pakket Vlaams regionaal: Bruzz magazine, Steps City Magazine (16 regionale edities), Krant van West-Vlaanderen(11 regionale edities), De Zondag(17 regionale edities), Deze Week(voorheen De Streekkrant, 48 regionale edities)
  6. pakket Media 21 (Apache.be, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, MO en mo.be, Newsmonkey.be, Newsweek België en newsweek.be, ‘t Pallieterke, Rekto:Verso en rektoverso.be, StampMedia.be)
  7. audiovisuele nieuwsmerken (tekst, audio, video)

  a) TV NL: VRT (één, canvas, ketnet) VTM, Q2, Kanaal Z, ATV, AVS, BRUZZ, Plattelands tv, rob.tv, RTV, Ring TV, TVLimburg, TV Oost, Vier, Vijf!, vitaya, WTV-focus

  b) Radio NL: Radio 1, VRT Radio 2, Klara, StuBru, MNM, Q-music, Joe, Nostalgie NL

  c) TV FR: ACTV, BX1, Canal C, Canal Z, Canal Zoom, La Deux, La trois, La Une, Ma Télé, Notélé, RTC, RTL TVI, RTL Play, TV Lux, Télé Sambre, Télévesdre

  d) Radio FR: DH radio, La première, Nostalgie(FR), PureFM, Radio Contact, VivaBruxelles, Vivacité, Bel RTL.

  Bovendien mag iedere entiteit (kabinet, departement of agentschap) die binnen de overeenkomst valt maximaal 7 gebruikers-curatoren aanduiden. Deze personen krijgen toegang tot alle  bronnenpakketten die voor de gebruikers ter beschikking zijn en daarnaast ook nog tot een reeks extra nieuwsmerken, met name:

  Franstalige kranten : Grenz-Echo / L’Echo / La dernière Heure-Les Sports /La Libre /Sud Presse : Nord Eclair Tournai & Sud Peps / La Meuse (incl. alle regionale edities) / La Capitale / Nord Eclair / La Nouvelle Gazette (incl. alle regionale edities) / La Province / L’Avenir (incl. alle regionale edities)

  Vlaamse magazines: Dag Allemaal / Feeling /Flair NL / Goed Gevoel  / Libelle / Plus Magazine /Story / Teveblad / TV Familie /DataNews (NL) /

  Franstalige magazines: Femmes D’Aujourd’hui / Flair FR / Gaël / Le Soir magazine / Le Vif L’Express / Moustique / Paris Match Belgique / Plus Magazine FR / Télépocket / Télépro (enkel PDF) / Trends Tendances (incl. Bizz en Trends Tendances Immobilier), Datanews FR

  Buitenlandse kranten :

  uit Nederland: Algemeen Dagblad / De Telegraaf / De Volkskrant / Het Parool / NRC Handelsblad / Trouw

  uit Frankrijk: La Tribune / Le Figaro / Le Monde / Libération

  uit Luxemburg: Le Quotidien / L’Essentiel / Letzebuerger Journal / Tageblatt / Luxemburger Wort.

  De gebruiker-curator mag content uit deze reeks extra nieuwsmerken selecteren voor een  persoverzicht op voorwaarde dat dit niet meer dan gemiddeld 10% vertegenwoordigt van alle door de gebruiker-curator gedeelde content. Delen kan door het publiceren van een persoverzicht op belga.press, het aanmaken van een geautomatiseerde feed (vanaf lancering webversie belga.press) of het delen van links naar de geselecteerde content met andere gebruikers van de Vlaamse overheid.

  Persoverzichten op basis van artikels op belga.press mag je onbeperkt verspreiden binnen de Vlaamse overheid. Voor advies en tarieven voor hergebruik daarbuiten, kan je terecht bij Belga via  sales@belga.be of  02 743 34 78, of bij de beheervennootschap van auteursrechten (info@licence2publish.be).

  Wil je een Belga.press-toegang? Contacteer daarvoor de contactpersoon van jouw entiteit.

  Download de Belga.press app op je smartphone via de App Store (iOS) of de Google Play Store (Android). Ontdek de mogelijkheden in de uitgebreide tutorial video of de handleiding.  

  Voor de modules ‘search’ en ‘kiosk’ van de webversie van belga.press zijn intussen ook handleidingen ter beschikking.

  BelgaImage

  Belga beheert een grote fotodatabank op www.belgaimage.be. Daarin zitten foto's uit verschillende bronnen: persagentschappen, fotoagentschappen en persfotografen. De Vlaamse overheid heeft toegang tot de actualiteitsfoto’s en illustratiebeelden.

  Met een account kan je gratis een onbeperkt aantal beelden downloaden in lage of hoge resolutie voor gebruik in printpublicaties (magazines, brochures, leaflets, folders) en digitale publicaties (web, blog, e-newsletters, sociale media) van de Vlaamse overheid.

  Bij ieder gebruik moet je duidelijk de bronvermelding 'Bron: Belga' plaatsen.

  Opgelet: hergebruik door derden van jouw digitale of printpublicatie(s) waarin één of meer foto’s van belgaimage worden gebruikt is in principe niet gratis. In de digitale omgeving (sociale media,…) wordt dit in opdracht van Belga nauwgezet gecontroleerd door de firma Permission Machine. Zij sturen je een factuur telkens ze een inbreuk vaststellen. Neem contact op met Belga (belgaimage@belga.be) wanneer je twijfelt of je vooropgestelde gebruik gratis is, zij kunnen je adviseren en desgevallend een voordelig prijsvoorstel opmaken.

  Wil je graag een account op BelgaImage? Stuur je vraag met vermelding van je naam en mailadres naar communicatie.dkbuza@vlaanderen.be.

  PRpro

  In PRpro kan je persberichten opmaken en invoeren  die door Belga rechtstreeks naar alle algemene nationale media, lokale en vakpers en influencers worden verstuurd. Lees er meer over in de gebruikershandleiding . Je kan er ook gegevens over je persevenement invoeren en gratis op de Belga agenda plaatsen.

  Je kan ook eigen beeldmateriaal laten uploaden dat via Belgaimage ter beschikking wordt gesteld van de journalisten van Belga en de aangesloten nieuwsbedrijven voor redactioneel gebruik. Volg daarbij de volgende richtlijnen:

  Stuur de foto’s door in een mailbericht naar prpro@belga.be met in de onderwerpregel de vermelding ‘foto’s voor upload in de corporate image feed’. De foto’s zelf moeten jpg-beelden zijn van max. 5MB per foto. Per foto moeten in de mail de volgende gegevens worden meegestuurd:

  Maximale context informatie van het beeld: wie en wat is op de foto te zien, waar en wanneer is hij gemaakt? (In het Engels);

  De houder van de auteursrechten op het beeld, bijvoorbeeld de naam van de fotograaf, organisatie

  De letterlijke vermelding: "Belga corporate photo – editorial use only – no sales”

  Wil je graag een account op PRpro: stuur je vraag met vermelding van je naam, mailadres, telefoonnummer en functie naar communicatie.dkbuza@vlaanderen.be

  Je kan een persbericht ook rechtstreeks mailen naar de Belga-redactie via redactie@belga.be. In dat geval kan de redactie het persbericht gebruiken om een nieuwsartikel op te baseren. Opgelet: onze overeenkomst garandeert niet dat de Belga-redactie een artikel maakt, maar meestal gebeurt dat wel. Je bericht zal vaak niet letterlijk worden overgenomen. Een voordeel is dat Belga het artikel onder eigen naam aanbiedt aan de nieuwsmedia, wat de kans op brede publicatie groter maakt.

  Mogelijke afnemers

  De leden van de Vlaamse Regering en hun kabinetsmedewerkers en alle ambtenaren van de departementen en agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid van de Vlaamse Gemeenschap kunnen gebruik maken van alle dienstverlening in deze overeenkomst.

  Agentschappen met rechtspersoonlijkheid die tegelijk onder de toepassingsgebieden "Diensten van de Vlaamse overheid (DVO)" en "Beter Bestuurlijk Beleid (BBB)" vallen, kunnen binnen deze raamovereenkomst gratis toegang krijgen tot het nieuwsmerk Belga (Belga nieuwsberichten, Belga online, Belga audio, Belga, Belgaimage en PrPro) als ze zelf een licentie hebben op een ander nieuwsmerk via Belga. Op 1 januari 2020 ging het over:

  • Toerisme Vlaanderen
  • FIT (Flanders Investment and Trade)
  • AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs)
  • VLOR (Vlaamse Onderwijsraad)
  • Agentschap Opgroeien Regie (voorheen Kind en Gezin)
  • Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap
  • Sport Vlaanderen
  • Vlaamse Regulator voor de Media
  • VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding)
  • Syntra Vlaanderen
  • VMM (Vlaamse Milieumaatschappij)
  • OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij)
  • VLM (Vlaamse Landmaatschappij)
  • Mina-Raad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen)
  • VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen)
  • De Vlaamse Waterweg nv.
  Contact

  Hans De Coninck

  +32 479 58 58 33