chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    2017: Nieuw op deze pagina's m.b.t. de wetgevingstechniek

    2 oktober 2017: aanvulling databank adviezen afdeling Wetgeving R.v.St.

    De databank met adviezen werd verder aangevuld met een 15-tal dossier mbt de volgende thema's:

    - rechtsgronden

    - normatief karakter

    - terugwerkende kracht

    6 september 2017: aanvulling databank adviezen afdeling Wetgeving R.v.St.

    De databank werd verder aangevuld met een 15-tal dossiers en adviezen over de problematiek van overbodige bepalingen 

    18 augustus 2017: aanvulling databank adviezen afdeling Wetgeving R.v.St

    De databank met adviezen van de afdeling Wetgeving van de Raad van State werd verder aangevuld met een 15-tal dossiers mbt de problematiek van overbodige bepalingen.

    13 juli 2017: aanvulling databank adviezen afdeling Wetgeving R.v.St

    De databank adviezen van de Raad van State werd aangevuld met een een 15-tal dossiers die u hier kan bekijken

    27 juni 2017: aanvulling informatie pagina "Tijdelijke regelgeving: experimentenwetgeving en regelluwe zones"

    In de rubriek "Bijzondere regelgeving : wetgevingstechnische aspecten" werden op de pagina met informatie over tijdelijke regelgeving de volgende 2 dossiers met relevante adviezen van de R.v.St. toegevoegd:

    1) Advies van 13 september 1996 over voorontwerp decreet basisonderwijs, Parl. St. Vl. Parl. 1996-97, nr. 451/1, p. 302, k)(externe link)

    2) Advies van 7 oktober 1998 over een voorontwerp van decreet betreffende de aanpassing van het onderwijs voor sociale promotie en de vervanging van de wet van 5 maart 1965 op het schriftelijk onderwijs, Parl. St. Vl. Parl. 1998- 99, nr. 1262/1, 128, 2)(externe link)

    2 juni 2017: aanvulling databank adviezen afdeling Wetgeving R.v.St.

    De databank met adviezen van de Raad van State werd aangevuld met een 20-tal dossiers en adviezen van in het jaar 2013 die u hier kan raadplegen.

    31 mei 2017: aanvulling informatie op pagina "Tijdelijke regelgeving: experimentenwetgeving en regelluwe zones"

    De pagina "Tijdelijke wetgeving: experimentenwetgeving en regelluwe zones. Wat zijn de wetgevingstechnische aandachtspunten?" werd aangevuld met wat bijkomende informatie en de volgende 2 nieuwe adviezen van de Raad van State:

    -Advies 60.507/3 R.v.St. van 21 december 2016 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de invoering van een regelluw kader in functie van de proefprojecten basisbereikbaarheid

    -Advies 59.426/3 R.v.st. van 16 juni 2016 over een amendement op het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Parl.St. Vl.Parl. 2015-16, nr. 773/1)

    30 mei 2017: sjabloon omzendbrief Vlaamse Regering

    Op de pagina VARIA (niet-wetgevingstechnische zaken) werd een sjabloon omzendbrief Vlaamse Regering toegevoegd.

    Volledigheidshalve vermelden we ook nog het volgende: de instructies voor de nummering in omzendbrief 2010/0 (deel 2, punt 2.1, 1°) is niet helemaal correct meer. De afkortingen moeten aangepast worden als gevolg van de verschillende reorganisaties binnen de Vlaamse administratie. De geactualiseerde kenletters van de beleidsdomeinen staan hieronder:

     “1° het kenmerk van het beleidsdomein, waarbij de volgende afkortingen worden gebruikt:

    - VR = omzendbrieven betreffende de werking van de Vlaamse Regering

    - KB = Kanselarij en Bestuur

    - FB = Financiën en Begroting

    - IV = Internationaal Vlaanderen

    - EWI = Economie, Wetenschap en Innovatie 

    - OV = Onderwijs en Vorming

    - WVG = Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

    - CJSM = Cultuur, Jeugd, Sport en Media

    - WSE = Werk en Sociale Economie

    - LV = Landbouw en Visserij

    - MOW = Mobiliteit en Openbare Werken

    - OMG = Omgeving”

    8 mei 2017: aanvulling databank adviezen R.v.St.

    De databank met adviezen van de Raad van State werd aangevuld met een 15-tal dossiers en adviezen van in het jaar 2013 die u hier kan raadplegen.

    14 april 2017: aanvulling databank adviezen R.v.St.

    De databank met adviezen van de Raad van State werd aangevuld met een 15-tal dossiers en adviezen van in het jaar 2013 die u hier kan raadplegen.

    11 april 2017: invoeging nieuwe afdeling in titel IV (Procedure) van de omzendbrief

    Op vraag van het Departement Buitenlandse Zaken werd er in titel IV (Procedure van totstandkoming van decreten en besluiten) in hoofdstuk 3 een afdeling 5/1 ingevoegd mbt de verplichtingen en de procedure die volgen uit Richtlijn (EU) 2015/1535 van het Europees Parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij

    De geconsolideerde versie van de omzendbrief Wetgevingstechniek waarin deze nieuwe bepalingen zijn opgenomen vindt u hier.

    Het mededelingsbericht (TRIS-richtlijn), vermeld in het nieuwe punt 305/6, 4°, vindt u in de rubriek VARIA (niet-wetgevingstechnische zaken).

    Voor verdere vragen over deze nieuwe bepalingen kan u zich richten tot Vicky Reynaert.

    7 maart 2017: aanvulling databank adviezen R.v.St.

    De databank met adviezen van de Raad van State werd vandaag aangevuld met een 50-tal dossiers en adviezen van in het jaar 2013 over MB's

    1 maart 2017: aanvulling databank adviezen R.v.St.

    Op 1 maart 2017 werd de databank op deze site terug aangevuld met een hele reeks bijkomende dossiers over besluiten van de Vlaamse Regering. Het gaat om dossiers betreffende:

    - Europese regelgeving

    - Inwerkingtreding

    8 februari 2017: aanpassing punt 123 wetgevingstechnische regels

    Aan punt 123, tweede lid, van de wetgevingstechnische regels in de omzendbrief wordt op vraag van het VP de volgende zinsnede toegevoegd: "bijv. een fiscale of andere hervorming".

    1 februari 2017: aanvulling databank Raad van State

    De databank adviezen van de Raad van State op deze site werd aangevuld met een 30-tal dossiers uit 2013 mbt besluiten van de Vlaamse Regering waar de mogelijkheid tot verdere delegatie werd behandeld: zie  Informatie over Wetgevingstechniek > Databank adviezen afdeling Wetgeving Raad van State > Besluiten van de Vlaamse Regering > Delegatie > 2013

    23 januari 2017: vanaf heden ook adviezen R.v.St. MB's in databank op deze site

    De databank adviezen afdeling Wetgeving Raad van State werd aangevuld met een afdeling adviezen over MB’s. Vanaf heden zal die databank dus ook geregeld aangevuld worden met adviezen over ministeriële besluiten. Je kan nu reeds alle adviezen uit het jaar 2014, die relevant zijn voor de wetgevingstechniek, raadplegen.

    11 januari 2017: checklist vaakst voorkomende wetgevingstechnische fouten

    Op de pagina "Opstellen van een decreet, BVR, of MB" die een basisleiddraad vormt om een tekst wetgevingstechnisch correct op te stellen, werd een " Checklist vaakst voorkomende wetgevingstechnische fouten " toegevoegd, gebaseerd op de vaakst voorkomende wetgevingstechnische fouten in de periode 2010-2015. Deze checklist kan je bv. net voor het doorsturen van uw tekst even doorlopen om zo de wetgevingstechnische kwaliteit van uw tekst maximaal te verzekeren.

    10 januari 2017: Jaarverslag wetgevingstechniek 2016

    Ook dit jaar werden er cijfers bijgehouden door het Team Regelgeving en Publiek Recht (en het Team Taaladvies) van het Departement Kanselarij en Bestuur en samengebracht tot het "Jaarverslag Wetgevingstechniek 2016" dat informatie bevat mbt de wetgevingstechnische (en taalkundige) adviesverlening en de wetgevingstechnische (en taalkundige) kwaliteit van de teksten die door de verschillende beleidsdomeinen voor advies werden voorgelegd in 2016.

    9 januari 2017: aanpassing punt 231 wetgevingstechnische regels in de omzendbrief

    Punt 231 van de wetgevingstechnische regels  in de omzendbrief werd wat aangepast doordat er wat bijkomende informatie werd aan toegevoegd (en) om wat onduidelijkheden in de bestaande bewoording weg te werken. 

    3 januari 2017: basisleiddraad opstellen decreet/BVR/MB

    Onder de rubriek "Informatie over Wetgevingstechniek" werd een basisleiddraad "Opstellen van een decreet/BVR/MB" voorzien om een tekst wetgevingstechnisch correct op te stellen voorzien. Ze bestaat uit een niet-exhaustieve opsomming van de verschillende mogelijke elementen, geplaatst in volgorde, waaruit een decreet, BVR of MB moet of kan bestaan

    CONTACT: Björn Steketee (bjorn.steketee@vlaanderen.be(link stuurt een e-mail)) (Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken)