chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Decretale rechtsgrond (subsidieregeling)

    Subsidieregelingen (reglementaire besluiten) zijn ook onderworpen aan het legaliteitsbeginsel, dit beginsel houdt in dat elke regeling, dus ook subsidieregelingen, een basis moeten hebben in een decreet .

    Alhoewel niet strikt juridisch afgelijnd, kan ervan uitgegaan worden dat de hoofdlijnen van een subsidieregelgeving decretaal vastgelegd worden en dat de uitwerking/verfijning gedelegeerd wordt aan de Vlaamse Regering die dan ook nog bepaalde beperkte operationele zaken kan delegeren aan een minister.

    1° Decreet – Besluit Vlaamse Regering

    Elke subsidieregeling moet een basis hebben in een decreet, waarin de essentie (bv het doel) wordt geregeld en waarin delegaties worden voorzien aan de Vlaamse Regering voor de uitwerking of verfijning.

    U houdt bij de opmaak van een ‘subsidiedecreet’ best al rekening met het uitvoeringsbesluit, zodat de nodige delegaties voorzien kunnen worden. Als er een delegatie ontbreekt, kan er teruggegrepen worden naar artikel 20 BWHI.

    => zie ook "Rechtsgrond(en) voor een besluit: wat? waar? hoe?"

    => Zie ook "Subsidieregelingen: wat is mogelijk op wetgevingstechnisch vlak?"

    2° Besluit Vlaamse Regering – Ministerieel besluit

    De Vlaamse Regering kan ook detailmaatregelen delegeren aan een minister. Met het delegeren van procedures moet voorzichtig omgesprongen worden, het is beter de hoofdzaken toch te voorzien in het decreet of het besluit Vlaamse Regering. Onbeperkte delegaties gaan alleszins te ver.

    Delegatie aan een minister is dus mogelijk, maar dit kan enkel voor maatregelen van bijkomstige en detailmatige aard. Het bedrag en voorwaarden van de subsidie vallen hier in principe niet onder, wel eventueel aanvullend mits voldoende omschreven, zodat er geen (grote) beleidsruimte meer wordt gelaten. Bv. het verder bepalen van de te volgen procedure kan eventueel wel worden gedelegeerd aan een minister, zolang de hoofdlijnen daarvan reeds voldoende geregeld zijn in een decreet of in BVR.

    => Zie ook "Subsidieregelingen: wat is mogelijk op wetgevingstechnisch vlak?"

    CONTACT

    Björn Steketee (bjorn.steketee@vlaanderen.be) (Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken) of wetgevingstechniek@vlaanderen.be