chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Schaduw, T-shirt, zonnecrème. En het loopt gesmeerd!

  Looptijd: 8 jun 2019 tot 31 aug 2019

  Op 8 juni werd de #smeerem-campagne gelanceerd. Sport Vlaanderen wil ouders en jeugdsportorganisaties aanzetten om sportende kinderen te beschermen tegen de zon en zonnebrand.

  Goed smeren is van belang, ook en vooral voor jonge kinderen. Als de huid van jonge kinderen verbrandt, hebben ze voor de rest van hun leven een verhoogd risico op huidkanker. Met de zomer en talloze jeugdtoernooien, sportkampen en jeugdsportactiviteiten in zicht willen we jeugdsportorganisatoren aansporen om kinderen tegen zonnebrand te beschermen.

  Gevaren van de zon
  Paul De Knop, voormalig VUB-rector, gaf de aanzet tot de campagne en is de peter ervan. Hij kreeg enkele jaren geleden het verdict: melanoomkanker.

  ‘Kanker? Hoe kon mij dat overkomen, was mijn eerste reflex. Ik die altijd gezond geleefd heb en veel gesport … Al snel begreep ik dat de oorzaak ervan te vinden was in mijn jeugdjaren: ik was vaak verbrand door de zon terwijl ik buiten sportte.’ 

  Net om te voorkomen dat onze kinderen hetzelfde overkomt als Paul De Knop, willen we hen aanleren dat ze moeten smeren. Uiteraard moeten ook volwassen sporters zich beschermen, maar kinderhuid is dunner en dus extra gevoelig. Als een kind zonnebrand oploopt, is dat doorgaans een pijnlijke affaire, maar de roodheid verdwijnt snel – in tegenstelling tot het risico op huidkanker. Dat risico blijft levenslang verhoogd voor een kind dat ooit zonnebrand opliep.

  Het gevaar speelt niet alleen tijdens de grote vakantie, maar in de hele periode van april tot eind september, maanden met veel toernooien en sportkampen. De zon bereikt haar hoogste punt rond 21 juni, wat betekent dat april en mei haast even risicovol zijn als juli en augustus, temeer doordat de huid in de lente nog bleek is van de winter.

  Test je kennis
  Aan de hand van een test kun je nagaan hoe goed jij je huid en die van anderen beschermt.

  Fotowedstrijd #smeerem

  Post een leuke foto van jezelf met zonnecrème op Instagram met #smeerem en maak kans op een mooie prijs. Elke maand ontvangen de 9 origineelste posts een leuk prijzenpakket.

  Promotiemateriaal
  Je vindt een flyer voor ouders en een voor organisatoren met tips over zonnebescherming bij het pasklaar materiaal onderaan. Daarnaast is er nog een graphic, posters op A2- en A3-formaat en e-mailbanners.

  Voor meer informatie kun je surfen naar www.sport.vlaanderen/smeerem.

   

  Campagnemateriaal