chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Seminarie topkader 2017: #uitdaginggeaccepteerd

  Op uitnodiging van het Agentschap Overheidspersoneel, het Departement Kanselarij en Bestuur en het Voorzitterscollege namen de topambtenaren van de Vlaamse overheid deel aan een prikkelende tweedaagse om samen te werken aan de uitdagingen van de toekomst. Het seminarie vond plaats op 11 en 12 mei in het Provinciaal Hof van Brugge.

  beeld seminarie top

  Tijdens de tweedaagse pakten de deelnemers complexe maatschappelijke uitdagingen aan. Uitdagingen waarbij de Vlaamse overheid in de toekomst het verschil kan en moet maken. Ze zochten naar een nieuwe manier van samenwerken die de entiteiten, de beleidsdomeinen en de Vlaamse overheid zelf overstijgt. Externe sprekers zorgden voor inspiratie van buitenaf. 

  Bekijk hier de 'Storify' met het live verslag. Lees hier de samenvatting van het inhoudelijke verslag .

  96% van de deelnemers aan de evaluatie van het seminarie was tevreden tot uiterst tevreden. De topambtenaren apprecieerden vooral de inhoudelijke bijdragen van de sprekers en de mogelijkheden om te netwerken. Ze vonden het ook aangenaam om in een open sfeer met collega's over entiteiten heen samen te werken en na te denken over de toekomst. Daarnaast werden de professionele voorbereiding en de locatie gesmaakt.

  De resultaten van dit seminarie werden meegenomen naar de 'Away Day' van de Vlaamse regering in het teken van Visie 2050 op 30 juni en dienen ook als opstap naar de bijdrage voor het nieuwe regeerakkoord.

  Bekijk hier de deelnemerslijst van het seminarie.

  Programma

  Donderdag 11 mei

   8:30u: Ontvangst

  9:00u: Verwelkoming en inleiding dag 1,

  door gastvrouw Leen Du Bois

  (woordvoerder Kind en Gezin)

  foto Leen
   9:45u: Toekomstscenario’sNicole Rijkens-Klomp (ICIS, universiteit Maastricht) : Presentatie
  foto Nicole

  Nicole Rijkens-Klomp doet onderzoek rond scenarioanalyse en duurzame innovatie aan het ICIS, het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development aan de universiteit van Maastricht. Ze concentreert zich op hoe kwalitatieve scenarioanalyse gebruikt kan worden als een innovatie-instrument in een beleidscontext.

  Ze besteedt daarbij bijzondere aandacht aan de kenmerken van het scenario op zich; de ontwikkeling en communicatie van een scenario inbegrepen. 

  Nicole startte in 1998 bij ICIS en werkte er rond toekomstanalyse en strategische planning. In 2004 ging ze er weg om haar eigen bedrijf Panopticon op te richten samen met Nik Baerten en Michael van Lieshout. Panopticon biedt dienstverlening op maat rond foresight (vooral scenarioanalyse) en visieontwikkeling voor klanten in de private en publieke sector. Nu combineert ze haar activiteiten bij Panopticon opnieuw met onderzoek bij ICIS.

  Meer lezen?

  http://blog.opleidingen.wolterskluwer.be/de-manager-als-scenarist/

  http://pantopicon.be/  

   10:20u: Voorstelling uitdagingen en leerlijnen

   11:30u: Openheid - cocreatie: Rogier De Langhe (UGent) : Presentatie

  foto Rogier

  Rogier De Langhe is economiefilosoof aan de Universiteit Gent en verbonden aan het experimenteel stadslabo Timelab. Hij publiceert regelmatig in De Tijd, De Morgen en Knack over maatschappelijke veranderingsprocessen en deeleconomie.

  Hij noemt zichzelf intellectueel avonturier en zeiler. Hij gelooft in de digitale – of horizontale – revolutie.

  Lees wat Rogier schrijft:
  http://www.demorgen.be/opinie/red-de-intercommunales-van-de-partijpolitiek-b4487538/
  http://www.demorgen.be/binnenland/hebben-burgerbewegingen-een-toekomst-b7621ad6/

   11:50u: Vertrouwen - cultuur: Michèle Mees (Centre for Balanced Leadership) : Presentatie

  foto Michelle

  Michèle startte haar carrière in de reclamewereld maar begeleidt nu via het Centre for Balanced Leadership CEO’s en managementteams bij het creëren van een gebalanceerde organisatiecultuur, het ontwikkelen van feminiene en masculiene kwaliteiten en het verbeteren van de genderbalans.

  Haar passie komt voort uit haar geloof dat dit leidt tot gelukkigere medewerkers, tot sterkere klantenrelaties en tot duurzamer en respectvoller ondernemen.

  www.cfbl.eu (Centre for Balanced Leadership)

   12:10u: Lunchpauze

   13:00u: Daadkracht - technologie: Dries Depoorter (mediakunstenaar) : Presentatie
  foto Dries

  Mediakunstenaar en freelance creatieveling met een achtergrond in elektronica. Het meeste van zijn werk gaat over het internet, privacy, online identiteit en bewaking.

  Hij deed 4 privacy experimenten met zichzelf als onderwerp: 24hsoundwaveHereScreenshot a dayCopy – memory. In die experimenten deelde hij gevoelige informatie over zichzelf gedurende een zekere periode om te kijken wat het effect daarvan was. Daarna onderzocht hij de privacy van anderen in projecten zoals Trojan OfficesSheriff Software, TinderInSeattle Crime CamsJaywalking

   13:20u: Wendbaarheid - disruptie: Ellen Anthoni (Trendwolves) : Presentatie

  Foto Ellen

  Ellen Anthoni is trendonderzoekster bij Trendwolves, een trendbureau met expertise in Europese jongerencultuur. Vanuit hun onderzoek naar influencers, brengen ze nieuwe tendensen in kaart. Als sociologe met een achtergrond in mode heeft Ellen een brede kijk op trends. Binnen Trendwolves schrijft ze het jaarlijkse trendrapport.

   13:40u: Aan de slag met de uitdagingen: "Wat als..." . Ga de confrontatie aan met de toekomst en werk samen een visie en acties uit.  Zoek een antwoord op nieuwe trends en ontwikkelingen en denk steeds verder in de toekomst. Verschillende stakeholders geven feedback. Presentatie uitdagingen door 'The Young Vibes'

   18:00u: Praktische afspraken avondprogramma en inchecken in de hotels
   19:00u: Receptie op het stadhuis, ontvangst door Minou Esquenet, schepen van Personeel, Tewerkstellingsbeleid, Sociale Economie en Landbouw in Brugge en kabinetssecretaris minister Crevits
   20:00u: Diner, Brouwerij De Halve Maan, Walplein 26, 8000 Brugge

  Vrijdag 12 mei

   Tot 9:00u: Ontbijt in het hotel en uitchecken
   9:00u: Boottocht Brugse reien OF rondleiding Huis gouverneur
   10:00u: Dé Vlaamse overheid: a work in progress: Herman Van Rompuy (voormalig voorzitter Europese Raad)
  Foto Herman Van Rompuy

  Herman Van Rompuy werd in november 2009 tot eerste permanente voorzitter van de Europese Raad verkozen en trad aan op 1 december 2009, bij de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Hij werd in 2012 herkozen voor een tweede termijn, van 1 juni 2012 tot en met 30 november 2014.

  Toen hij voor het eerst werd verkozen, was Herman Van Rompuy eerste minister van België. Eerder was hij in België voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers (2007-2008) en zetelde hij in verschillende regeringen, onder meer als vice-eerste minister en minister van Begroting (1993-1999) en staatssecretaris voor Financiën en KMO (1988); in 2004 werd hem de titel 'minister van staat' verleend.  

  Herman Van Rompuy werkte eerst als econoom bij de Nationale Bank van België, en begon zijn politieke loopbaan in 1973 als nationaal ondervoorzitter van de jongerenafdeling van zijn partij. Hij vervulde diverse functies in zijn partij en in het Belgische Parlement, als senator (1988-1995) en vervolgens als volksvertegenwoordiger (1995-2009). 

  Herman Van Rompuy heeft aan de Katholieke Universiteit Leuven een kandidaatsdiploma in de Wijsbegeerte en een licentiaatsdiploma in de Toegepaste Economische Wetenschappen behaald. Hij werd op 31 oktober 1947 geboren in Etterbeek, België, en is gehuwd met Geertrui Windels; zij hebben 4 kinderen en 6 kleinkinderen.

  http://www.consilium.europa.eu/nl/european-council/former-president-herman-van-rompuy/

   10:45u: Terugblik en vooruitblik : Presentatie

   10:55u: Inleiding dag 2

   11:00u: Openheid - cocreatie: Hella Rogiers (Over de Ring, Common Ground) : Presentatie
  foto Hella

  Hella is directeur bij Common Ground en heeft een Master in Germaanse Filologie (Nederlands – Engels) aan de KULeuven op zak. Ze bouwde tijdens haar loopbaan in zowel de publieke als private sector ruime ervaring op in stakeholdermanagement, procesbegeleiding, gebiedsmarketing en infrastructuurcommunicatie.

  Lees enkele van haar blogs:
  http://www.common-ground.eu/de-burger-roept-en-zal-niet-meer-zwijgen/
  http://www.common-ground.eu/leg-storydoing-echt-wil-bereiken/
  http://www.common-ground.eu/toekomstige-gezin-woont-kleiner/

   11:25u: Vertrouwen - cultuur: Bart De Smet (CEO Ageas, Manager van het jaar) : Presentatie

  foto Bart

  Leuvenaar Bart De Smet begon zijn carrière in 1982 bij Argenta. In juni 2009 werd hij CEO van Fortis, omgedoopt tot verzekeraar Ageas na de algemene vergaderingen van april 2010.

  Hij is door de lezers en een jury van het economische weekblad Trends verkozen tot Manager van het Jaar 2016 en werd door de jury geprezen voor de slimme manier waarop hij uit de as van Fortis een verzekeringsbedrijf met een sterke eigen identiteit en een stevige balans deed groeien zonder grote operationele revoluties door te voeren of zwaar wegende overnamebedragen uit te geven. Ook omdat hij bekend staat als een CEO die tussen zijn mensen staat en een grote bereidheid etaleert om naar alle stakeholders te luisteren.

  Meer lezen:

  http://hetverhaalvandeleider.be/bart-de-smet/

  https://www.roberthalf.be/nl/blog/bart-de-smet-ceo-ageas-haal-de-ceo-van-zijn-voetstuk

  Artikel De Tijd

   11:45u: Lunchpauze

   12:40u: Daadkracht - technologie: Bart De Waele (Wijs) : Presentatie

   foto Bart

  CEO en mede-oprichter van Wijs en Mandelbrot. Een boekhouder die meteen na zijn studies bij de bank ging werken, maar zich in zijn vrije tijd liever bezig hield met het bouwen van websites.

  @netlash is zijn twitterhandle en tevens de naam van het bedrijf dat hij in 2006 oprichtte. 

  Hij maakte de voorbije jaren naam als trendwatcher en expert in het begeleiden van de ‘digitale transformatie’ van bedrijven.

  Quote:
  “In een snel veranderende wereld kan enkel een zich snel aanpassende organisatie de juiste dingen leveren. Het Hollywood-model als antwoord op een VUCA-omgeving wordt het best georganiseerd in een netwerkmodel.”

  www.mandelbrot.be 
  www.wijs.be/nl/inzichten/artikels/niet-de-technologie-telt

   13:05u: Wendbaarheid - disruptie: dr. Wouter Vandenabeele (Universiteit Utrecht) : Presentatie

  foto Wouter

  Wouter Vandenabeele studeerde in 2000 af als licentiaat in Politieke Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 promoveerde hij tot doctor in de Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven met de dissertatie 'Towards a public administration theory of public service motivation'. Sedert 2009 is hij verbonden aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. In 2011 werd hij benoemd als gastprofessor aan het Instituut voor de Overheid van de Katholieke Universiteit Leuven.

  Wouter Vandenabeele is hoofddocent Human Resources Management aan de Universiteit Utrecht en tevens bijzonder gastprofessor aan de Katholieke Universiteit Leuven (België). Hij is lid van de European Group of Public Administration, de American Society of Public Administration, de International Research Society for Public Management en de Public Management Research Association.

   13:25u: Aan de slag: bijdrage regeerakkoord

   15:30u: Terugkoppeling door prof. Wouter Van Dooren

  foto Wouter "Wouter Van Dooren is professor bestuurskunde aan de Universiteit Antwerpen en docent in de Master Publiek Management aan de Antwerp Management School. Hij is hoofdredacteur van het Vlaams Tijdschrift voor Overheidsmanagement en coordinator voor de Uantwerpen van het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing. Voorheen was hij onderzoeker aan het Instituut voor de Overheid (KULeuven), postdoctoraal onderzoeker van het FWO en seconded expert bij de OECD. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over prestaties en prestatiemanagement van de overheid. Daarnaast bestudeert hij de interactie tussen burger en overheid met de nadruk op participatieve beleidsvorming. Samen met prof. Koen Verhoest deed hij studiewerk en gaf advies over de organisatie van de Vlaamse overheid.”
   16:00u: Receptie
   16:30u: Einde

  Het Facilitair Bedrijf zorgde voor de catering overdag.

  Met steun van: 
                      

      

  Vragen?

  Patrick Cordier (AgO), patrick.cordier@kb.vlaanderen.be