chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Programma & inschrijven

  Hoe verloopt de Trefdag Digitaal Vlaanderen #TDV2020?

  We treffen elkaar op 26 november op het congresplaform. Ben je wat vroeger? Kijk gerust al eens rond of netwerk met andere aanwezigen.

  Een tipje van de sluier....

  Liveshow

  Om 10u verzamelen we in het auditorium van Informatie Vlaanderen. Tijdens een heuse liveshow, live vanuit de Sint-Pietersabdij in Gent, schuiven enkele interessante gasten -zoals de minister-president- mee aan tafel. Professor Lieven De Marez (UGent) laat ons weten of de burger klaar is voor de digitale overheid. Digitaliseringsprojecten zoals de corona hinderpremie van VLAIO, de Magda Documentendienst en de cultuurcoronapremie worden toegelicht. We reiken de API-awards 2020 uit: Beste API 2020 en Beste toepassing van een API 2020. En natuurlijk komt ook de Stad Gent, co-organisator van de Trefdag, aan het woord. Schepen Sofie Bracke licht toe waarom Gent zoveel meer is dan een slimme stad. Met de hoofdpartners Cronos Public Services en Microsoft sluiten we de liveshow af.

  Congres

  Daarna start het congresprogramma. In het auditorium van Informatie Vlaanderen en het auditorium voor partners vinden telkens de live-sessies plaats. Maar er is meer te zien. Dit zijn de 8 zalen:

  1. Auditorium Informatie Vlaanderen: praat met onze collega’s, volg de live sessies, bekijk de video’s en beluister onze podcasts.
  2. Stad Gent: laat je onderdompelen in het ecosysteem van de Stad Gent
  3. Cronos Public Services: ontdek wat Cronos Public Services kan betekenen voor onze digitale maatschappij
  4. Microsoft-Village: bezoek de partners van Microsoft en bekijk hun video-boodschappen
  5. Sandbox Vlaanderen: ontdek de vernieuwende ideeën van deze start-ups en volg van 14u tot 15u30 hun showcase
  6. Beursvloer: ga langs bij onze partners en netwerk met hen en elkaar
  7. Auditorium Partners: volg de live sessies van de partners
  8. Bibliotheek: alle video’s en podcasts van de Trefdag op 1 plaats verzameld

  Inschrijven

  Schrijf je in via bovenstaande knop. Na validatie ontvang je een bevestiging van je inschrijving. Een paar dagen voor het event sturen we jou een herinnering met daarin een persoonlijke link naar het congresplatform. Daarmee kan je al meteen een kijkje nemen. Misschien pas je graag je profiel aan en kies je een eigen avatar. Die zal je ook zien staan in de lobby. Wie weet vind je er al andere nieuwsgierigen...

  Programma

  Het congresprogramma is heel divers. Er zijn live-sessies, podcasts, video's en een showcase. En vergeet zeker de beursvloer niet!

  In elke ruimte vind je een mooi aanbod:

  Live-sessies volg je in het Auditorium Informatie Vlaanderen en het Auditorium PartnersDe inhoud van de live-sessies zijn is al bekend, je vindt ze onderaan deze pagina.

  In de ruimte van Stad Gent ontdek je alles over hun ecosysteem. Ook bij onze hoofdpartners Cronos Public Services en Microsoft is er heel wat te beleven. Meer informatie over hun programma's volgt de komende weken.

  In de ruimte van Sandbox Vlaanderen volg je van 14u tot 15u30 de Sandbox Vlaanderen Showcase. De verschillende start-ups en de collega's van de Vlaamse overheid stellen een aantal experimenten voor die de voorbije maanden zijn opgezet. Daarnaast komen de deelnemers aan het Sandbox Vlaanderen intrapreneurshiptraject hun idee voor de jury pitchen. Na vijf dagen bootcamp hebben alle teams hun idee verder gestroomlijnd en uitgewerkt. Het resultaat hiervan stellen ze voor aan de jury, die beslist welke drie teams hun ideeën effectief in een Proof of Concept zullen kunnen testen en valideren.

  Bezoek hier doorlopend ook de Sandbox Vlaanderen start-up village. Ontdek en ga in gesprek met alle start-ups waarmee we de voorbije anderhalf jaar boeiende experimenten hebben opgezet of plannen.

  Live-sessies (30' per sessie)

  • 1

   11.35u: Geografische data zorgt voor innovatie in de overheid Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Tanja Van Achteren en Jan Biesemans (VITO), Tim Ghysels (Dep. Landbouw & Visserij), Katia Beringhs (VMM)

   Green Deal, op weg naar een duurzaam Europa tegen 2030

   Europa wil een duurzame regio te worden tegen 2030. De Europese Green Deal die daarvoor moet zorgen bestaat uit o.a. Circulaire Economie, Farm to Fork, Zero Pollution, Natural  Capital en een vereenvoudigde Common Agricultural Policy (CAP). Aardobservatie is essentieel om het pad naar 2030 te plannen, monitoren en handhaven.

   Daarom rolde Europa het Sentinel/Copernicus programma uit. En er wordt van de lidstaten verwacht om via bijkomende campagnes data-noden op te vullen. Dat bestaat uit de klassieke luchtopnamen, de nieuwe commerciële aardobservatie initiatieven en terrestrische metingen. Aan de hand van innovatieprojecten “Sloopwijzer”, “Vlaanderen Circulair” voor OVAM en “CAPSAT”, een PIO project voor Dept. LV wordt toelichting gegeven omtrent de huidige stand van zaken van operationele aardobservatie die ook past binnen de Green Deal.

   De rioolinventaris, een blik op de huidige en toekomstige rioolinfrastructuur gecombineerd met open source tracing.

   De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is verantwoordelijk voor het rioleringsbeleid in Vlaanderen. Daarvoor heeft VMM samen met de rioolbeheerders en lokale besturen in co-creatie een riooldatabank voor heel Vlaanderen opgebouwd. Datastandaarden zoals INSPIRE en IMKL werden gebruikt om te komen tot de Aquastrengstandaard voor de uitwisseling van rioleringsdata. De rioolactoren gebruiken deze standaard om hun data over de huidige en toekomstige infrastructuur op te laden in de rioolinventaris. De rioolinventaris zorgt voor de validatie en visualisatie van de opgeladen data, de netwerken worden geconnecteerd en VMM-data wordt toegevoegd.

   Binnen de rioolinventaris kunnen de deelnemers gebruik maken van een tracing functionaliteit die toelaat om afvalwater te tracen doorheen het volledige rioolnetwerk, inclusief de link naar het oppervlaktewater. Dit tracing algoritme is ontwikkeld als open source code binnen het Interreg NWE project BE-GOOD. De Graph Tracing Engine (GTE) laat toe om afvalwater te tracen doorheen het riool- en oppervlaktewatersysteem rekening houdend met de weersomstandigheden. De GTE wordt ingezet bij de planning van de verdere uitbouw van het rioolnetwerk, en laat toe huidige en toekomstige vuilvrachten te berekenen. De tool wordt ook gebruikt bij de incidentenwerking bij vervuiling van het oppervlaktewatersysteem. De GTE is ontwikkeld zodat deze gebruikt kan worden onafhankelijk van de databron en flexibel en eenvoudig kan aangesproken worden doormiddel van een API. Dit laat toe om de GTE in een breed aantal toepassingen te gebruiken. De GTE wordt op dit moment geïntegreerd in de DOV-sedimentverkenner om te dienen als een sediment tracing tool.

  • 2

   12.00u: Schaalbaar en veilig API Management Auditorium partners

   door Software AG

   Spreker: Wilfred Harbers (Software AG)

   In deze sessie vertellen we over klantcases in de overheid, defensie en mobiliteit. Hoe hebben zij veilig en schaalbaar API Gateways en Policy Enforcement Points in hun IT landschap en over multi-clouds geïmplementeerd?

   Geen enkel bedrijf of overheidsinstelling heeft een greenfield IT omgeving en daarom is veilige, robuuste API-first integratie een eis, en moet dus “by-design” meegenomen worden. We laten zien hoe het API-led hybride integratie platform ingezet wordt om meer processing (via lift en shift) naar de cloud zoals Azure te verhuizen.

   De verborgen kosten om ‘digital’ en mobile apps veilig en schaalbaar uit te rollen zit hem vaak in complexe frontend en backend koppelingen en hoe je efficiënt datasets kan ontsluiten via APIs. Je krijgt in deze sessie een leidraad hoe je dit kosteneffectief, efficiënt, veilig en schaalbaar kan implementeren.

  • 3

   12.15u: Heb ik nog een e-loket nodig? Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Siri Craen (Informatie Vlaanderen), Nathalie Gosseye (MOW), Veerle De Bock (VLAIO)

   Je droomt van een e-loket waarop àl je klanten terecht kunnen? Waar burgers en ondernemers dossiers kunnen aanvragen en opvolgen, zelf kunnen kiezen waarover ze berichten willen krijgen, de briefwisseling kunnen raadplegen, documenten kunnen downloaden, …?

   Het is niet evident om zo’n loket uit te bouwen en het kan een organisatie op grote kosten jagen. Gelukkig zijn er de loketfunctionaliteiten uit Mijn Burgerprofiel en het e-loket voor ondernemers (VLAIO). Leer in deze sessie hoe je die kunt gebruiken en hoe jouw klanten vlot kunnen switchen tussen hun persoonlijke gegevens en die van hun onderneming. Door dat soort functionaliteiten te gebruiken, hoef je veel minder zelf te gaan ontwikkelen. Daardoor worden kosten fel gereduceerd en maak je niet alleen je klanten, maar ook je baas blij!
   We illustreren dit verhaal met een mooi praktijkvoorbeeld van het departement Mobiliteit en Openbare Werken voor de informatie over het terugkommoment voor rijbewijs B en de vakbekwaamheid voor rijbewijzen C en D.

  • 4

   12u45: De kracht van adaptief dossierbeheer Auditorium Partners

   door AXI

   Sprekers: Frederik Riebbels (AXI)

   Er is een explosie van informatiestromen tussen de burger & de overheid en ook onderling tussen overheidsinstellingen. Hierdoor stijgt de vraag naar een integrale visie op informatie, het wetgevend kader en de procedurele verwerking van deze informatie.                   

   Ground lion is ondertussen een gevestigde waarde in het domein van dossierbeheer en blijft hierin de innovator in Vlaanderen. We werken volop samen met verschillende overheidsdiensten om concrete oplossingen te bieden voor dossiers zoals controle & inspectie, vergunningen, subsidies en toelagen, klachten en betwistingen, etc.                             

   Dankzij ‘adaptief dossierbeheer’ (Adaptive Case Management) bieden verschillende organisaties het hoofd aan deze uitdagingen. We lichten de kracht van case management toe, en hoe we dit concreet vertalen naar een klantenoplossing.

  • 5

   13u00: Vlaamse basisdata voor Open Digital Twins Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Philippe Michiels (imec), Veerle Beyaert (Informatie Vlaanderen)

   Bij het realiseren van een Digital Twin voor steden en gemeenten worden we geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Data uit verschillende bronnen, kwaliteit en snelheid moeten in verband gebracht worden met elkaar in de modellen van de Digital Twin. Vandaag is het vaak moeilijk die correlatie te leggen door het ontbreken van stabiele, kwaliteitsvolle en interoperabele gegevens. In deze sessie tonen we hoe de Vlaamse basisregisters deze nodige stabiliteit en interoperabiliteit bieden. We tonen o.a. dat life cycle management van de objecten bijdraagt tot yesterdaytoday en tomorrow projecties voor de City Flows en andere use cases.  

  • 6

   13u30: Slimme Mobiliteit Auditorium Partners

   door Cegeka

   Spreker: David Neys (Cegeka)

   Binnen het thema mobiliteit licht Cegeka verschillende innovatieve en duurzame onderwerpen toe waaronder de toekomst van mobiliteit, de rol van data en voorspelbare mobiliteit binnen steden. Voorspelbare mobiliteit en de praktische toepassing ervan in kader van verkeersveiligheid wordt in samenwerking met IMOB - UHasselt gepresenteerd. Daarnaast gaan wij dieper erop in voor welke uitdagingen de slimme steden en regio's staan in het kader van mobiliteit. De rol van data en ecosystemen in mobiliteit zullen hierin een belangrijke rol spelen.

  • 7

   13u45: Lancering GIPOD 2.0: Betere dienstverlening door verregaande digitalisering en samenwerking Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Els Bossier (Informatie Vlaanderen), Hilde Beeckmans (Proximus), Bart Verdeyen (De Lijn), Michiel Bonte (Stad Gent)                      

   Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) brengt informatie samen over (grond)werken, evenementen en hinder op het openbaar domein. Het platform zorgt ervoor dat er minder hinder ontstaat door een betere afstemming tussen nuts- en wegenwerken.

   Door gewijzigde behoeften en een verdere digitalisering bij de gebruikers was een fundamentele herwerking van het platform noodzakelijk. In maart 2019 werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de verdere uitbouw van het GIPOD-platform om de processen te optimaliseren en vereenvoudigen. Daardoor wordt het oude GIPOD uit productie genomen en wordt de eerste release van het vernieuwde platform in productie gesteld. 

   Voor steden en gemeenten is het vernieuwde GIPOD een hulpmiddel om een overzicht te hebben op alle innames op het openbaar domein, met de daaraan gekoppelde hinder. Voor nutsmaatschappijen zorgt deze verregaande digitalisering voor betere coördinatie en communicatie tussen alle betrokken partijen. En ook De Lijn ziet in de vernieuwing van GIPOD een belangrijke efficiëntiewinst in het beoordelen van de impact en het verlenen van advies.

  • 8

   14u15: Hoe resulteert een digitale overheid in een betere overheid? Hoe low-code applicaties zorgen voor een betere ervaring bij burgers. Auditorium Partners

   door DXC

   In tijden van corona zijn snelheid, efficiëntie en flexibiliteit van dienstverlening essentieel. Specifiek voor de Vlaamse overheid lag de uitdaging in het snel en accuraat informeren van verschillende doelgroepen, van burgers en ondernemers tot overheidsambtenaren, en in het snel aanreiken van oplossingen voor al deze verschillende doelgroepen.

   Bij het maken van deze oplossingen toonde DXC aan dat lowcode-ontwikkeling voor een cruciale versnelling kan zorgen.
   In deze sessie gaan we dieper in op hoe we bij DXC aan de hand van lowcode-technologie aan snelle projectoplevering doen. Aan de hand van een opgeleverde app voor premie-aanvraag door ondernemers bij VLAIO en een aantal projecten die we bij andere organisaties binnen de Vlaamse overheid deden, kunnen we in detail tonen hoe zoiets in z’n werk gaat. We treffen u graag in deze sessie om er meer over te vertellen.

  • 9

   14u30: Weg van de fragmentatie, of ineens geconfronteerd met COVID-19? Dat lossen we samen op! Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Mieke De Meester (AgO), Tristan Hoorelbeke (Dep. Kanselarij & Buitenlantse Zaken),

   CCVO COVID-19

   Kort op de bal spelen was essentieel tijdens de coronacrisis. Bij het Crisiscentrum van Vlaamse overheid (CCVO) COVID-19 ontstond de nood om verschillende doelgroepen, zoals burgers, ondernemers en ambtenaren, snel en accuraat informeren. Daarop zijn op korte tijd uiteenlopende antwoorden gevonden: nieuwsbrieven, informatieve webpagina’s, pushberichten en een samenwerking met het Contactcentrum 1700. Voor veel van die activiteiten werden diensten van Informatie Vlaanderen gebruikt. Denk aan het webplatform en Vlaanderen Intern, maar ook Contactcenter en Mijn Burgerprofiel. Mieke De Meester (Agentschap Overheidspersoneel) die in het CCVO werkt, vertelt over de snelheid waarmee zaken moesten worden opgezet, en de flexibele wisselwerking tussen het CCVO en Informatie Vlaanderen.

   Fragmentatie aanpakken

   Enkele jaren geleden ontwikkelde het Departement Kanselarij en Bestuur een strategie om komaf te maken met de wildgroei aan websites en webtoepassingen vanuit de Vlaamse overheid. Sindsdien is er al veel content opgenomen in vlaanderen.be via het webplatform. Content die eerst op afzonderlijke websites stond. Maar het stop niet bij content. Het Elektronisch Bestelloket, een databank met alle publicaties van de Vlaamse overheid, is nu ook geconnecteerd via het webplatform. Die publicaties kunnen nu op eender welke pagina van vlaanderen.be worden aangeboden. Andere databronnen staan op het punt om te worden aangesloten: een databank met persberichten van de Vlaamse overheid en eentje met de beslissingen van de Vlaamse Regering. En er staan nog verschillende projecten op touw. DKB en Informatie Vlaanderen laten zien dat in goede onderlinge samenwerking oplossingen kunnen worden gevonden voor allerlei noden.

  • 10

   15u00: De rol van i-Learn en Smart Education @ Schools bij de digitalisering van het Vlaamse onderwijs Auditorium Partners

   door imec en KU Leuven

   Sprekers: Katrien Levrie (imec) en Juliet Desmet (KU Leuven)

   De grote diversiteit in de Vlaamse klassen en de toenemende digitalisering van de maatschappij stellen het onderwijsveld voor grote uitdagingen. Hoe kunnen leerkrachten onderwijs op maat bieden van leerlingen met verschillende noden, zodat zij betere resultaten behalen? En hoe kunnen leerkrachten de vaardigheden aanbrengen die hun leerlingen nodig zullen hebben in de digitale maatschappij? In opdracht van de Vlaamse overheid zet imec zich in om oplossingen te vinden voor dit probleem, in samenwerking met onderzoekspartner KU Leuven. In deze sessie worden i-Learn en Smart Education @ Schools voorgesteld, met aandacht voor de impact van deze programma’s op het onderwijsveld, op de EdTech sector, en op onderzoek in Vlaanderen.

  • 11

   15u15: 20 jaar Basiskaart Vlaanderen (GRB) Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Liesbet De Wolf (Informatie Vlaanderen), Danny Nauwelaerts  (Fluvius), Ivan De Vreese en Peter Bogaert (Stad Gent)

   De Basiskaart Vlaanderen (GRB) bestaat 20 jaar. We strikten 2 belanghebbenden die er van bij het begin bij waren. Danny Nauwelaerts van Fluvius vertelt hoe de nutssector als belangrijke gebruiker van kaartinformatie en als medefinancier mee aan de wieg stond van het Grootschalig Referentiebestand (GRB). Een belangrijke mijlpaal was de gebiedsdekking voor heel Vlaanderen eind 2013.  Zo werd het GRB de basis voor afgeleide toepassingen als het KLIP en GIPOD. Vandaag ligt de focus op een efficiënte bijhouding.

   Stad Gent was 1 van de eerste gemeenten die voor een deel over een GRB beschikte. Ivan De Vreese vertelt hoe dit GRB mee de basis vormde van het Gentse Wegen Informatie Systeem (WIS). Peter Bogaert schetst de huidige werking op basis van het GRB, en gaat in op een aantal opportuniteiten voor de toekomst.

  • 12

   15u45: Over Digitale Transformatie & Persoonlijke Gezondheidspaden Auditorium Partners

   door imec

   Sprekers: Lynn Coorevits en Wouter Van Den Bosch (imec)

   Covid-19 is een gezondheidscrisis maar het is veel meer dan dat. Het is een kantelpunt. De digitale transformatie in de gezondheidszorg door plotse adoptie en implementatie van bestaande digitale hulpmiddelen die op gang gebracht werd is ongezien. Ook het ontsluiten van COVID-19 gerelateerde data naar de zorgverstrekkers, burgers en beleid heeft ervoor tot een positieve evolutie geleid.

   Door juiste relevante inzichten te krijgen, kan men beter geïnformeerde beslissingen nemen waarbij men bewust is van de gevolgen van elk van die beslissingen. Dit toonde meteen ook dat preventie kan werken en de burger bereid is verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen gezondheid. Door lessen te trekken uit de ervaring en verder te bouwen op de positieve aspecten die deze omwenteling heeft op gang gebracht kan Vlaanderen niet alleen deze crisis te boven komen maar het gezondheidsbeleid meteen hervormen en verbeteren, zowel voor de burger als voor de zorgactoren. Dit kan leiden tot betere inzichten in persoonlijke gezondheidspaden die ons in staat kunnen stellen.

  • 13

   16u00: Dienstencheques: Sodexo/WSE bieden automatische rechtenverhoging voor personen met een handicap aan Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Joris Gaens (Informatie Vlaanderen), Martine Schepers (Dept. WSE)

   Het aanbod van MAGDA-diensten dat overheidsinstanties kunnen inzetten om hun toepassingen te digitaliseren is legio en breidt steeds verder uit. In deze sessie wordt de algemene werking van MAGDA kort toegelicht waarbij de focus ligt op twee nieuwe diensten die in 2020 opgeleverd werden. Enerzijds betreft het een dienst waarmee de sociale statuten via een online bevraging geraadpleegd kunnen worden. Anderzijds werd een dienst ontwikkeld waarmee een afnemer de handicapgegevens van VAPH kan opvragen. Het departement Werk en Sociale Economie maakt gebruik van beide diensten voor de toepassing ‘dienstencheques’; in het bijzonder voor de toekenning van een aanvullend voordeel ten gunste van mindervalide gebruikers en/of gebruikers met een mindervalide persoon ten laste. Zij kunnen meer dienstencheques aanschaffen aan de basisprijs.

  • 14

   16u30: Nieuwe opportuniteiten door geconnecteerde mobiliteit. Twee case studies: CityFlows en Mobilidata Auditorium Partners

   door imec

   Sprekers: Ellie D’Hondt (Cityflows) & Erika Decorte (Mobilidata)

   Cityflows

   Mensen laten een stad bruisen en voor beleidsmakers is het van cruciaal belang om een inzicht te krijgen in reële mobiliteitsstromen. Imec onderzoekt hoe verkeersgerelateerde gegevens (van bijv. wifiscanners, tellussen en sensoren) van iedereen die zich in de stad beweegt, kunnen worden gebundeld in een totaaloverzicht. Door een beeld te krijgen van waar mensen wandelen, fietsen, pendelen, rijden in de stad zou er bijvoorbeeld kunnen worden nagegaan wat de impact is op het verkeer als je straten gaat afsluiten of eenrichtingsverkeer gaat invoeren. Geen onrealistische vraag als je denkt aan grote evenementen, uitzonderlijke pandemieën, enz. 
   In deze sessie vertelt Ellie D'Hondt van CityFlows hoe de mobiliteitsstromen gebruikt kunnen worden bij de opmaak van een toekomstgericht beleid in Vlaamse steden en gemeenten. 

   Mobilidata

   Het Vlaamse verkeerslandschap verbeteren, vraagt veel expertise en een hechte samenwerking. Daarom zetten meerdere Vlaamse overheidsinstellingen samen met imec hun schouders onder het Mobilidata-programma. Mobilidata realiseert nieuwe realtime mobiliteitsoplossingen op basis van een digitale infrastructuur, slimme verkeerslichten en kwalitatieve, duurzame databronnen. 

   In deze sessie focust projectverantwoordelijke Erika Decorte van het Agentschap Wegen en Verkeer op de uitdagingen voor beleidsmakers en overheden. Geconnecteerde verkeersoplossingen vragen nieuwe inzichten maar bieden ook een unieke kans om het verkeer in Vlaanderen veiliger, vlotter en milieuvriendelijker te maken.  

  • 15

   16u40: Data science voor nieuwe en betere Vlaamse Openbare Statistieken Auditorium Informatie Vlaanderen

   Spreker: Marc Callens (Statistiek Vlaanderen)

   Statistiek Vlaanderen volgt de nieuwe ontwikkelingen op het vlak van nieuwe (big) databronnen en statistische methodologieën op de voet. Deze worden geïntegreerd in de ontwikkeling, productie en verspreiding van Vlaamse Openbare Statistieken. En dat moet ook in een samenleving waarin steeds meer soorten data worden gegenereerd. Om nieuwere en betere Vlaamse Openbare Statistieken te maken, is er een data science hub opgericht. In deze sessie wordt de structuur van deze hub besproken, de resultaten van de eerste projecten en de toekomstplannen.

  • 16

   17u00: De slimme burger in de slimme stad met de Vlaamse Open City Architectuur als hefboom Auditorium Informatie Vlaanderen

   Sprekers: Peter Lenaerts (ABB), Goedele Vander Spiegel en Raf Buyle (Informatie Vlaanderen)

   De opstart van het VLOCA project, dat bouwt aan een Vlaamse Open City Architectuur, is een feit. De VLOCA kennishub leeft en is klaar om de co-creatieve standaardisatietrajecten voor componenten van een slimme stad te ondersteunen. We vertellen in deze sessie hoe mijn Burgerprofiel je vandaag reeds volgt op elke website en in de toekomst ook in de Slimme Stad, waarbij VLOCA de puzzel helpt te leggen.

  • 17

   17u15: De werkplek opnieuw uitgevonden Auditorium Partners

   door Proximus

   Spreker: Henk Destoop (Proximus)

   Wie zorgde de voorbije 6 maanden voor de digitale sprong voorwaarts? De CEO, de IT-beheerder, de werknemers …?

   We moeten toegeven dat COVID-19 de grootse drijfveer was, en nog steeds is, van deze transformatie.  De vragen, die Proximus in deze break-out sessie beantwoordt, betreffen de fundamentele organisatie van de werkplek volgens het nieuwe normaal. Hoe ziet het kantoor ‘versie 2.0’ er uit, hoe garanderen we de bereikbaarheid voor de burgers, hoe creëren we een veilige en efficiënte (thuis)werkplek?