chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Themacafé Circulair bouwen - 12 september 2018

  Op 12 september 2018 organiseerde de afdeling bouwprojecten van Het Facilitair Bedrijf een themacafé met als onderwerp ‘Circulair Bouwen’.

  Circulair bouwen

  Het begrip “circulair” komt almaar meer onder de aandacht, maar het is voor velen onduidelijk wat dit precies betekent voor de bouwsector. Is het een verbetering van bestaande praktijken, of eerder een echte ‘paradigma shift’? Moet er enkel meer worden hergebruikt en gerecycleerd, of moeten ook beproefde ontwerp- en bouwpraktijken veranderen? Wat betekent een ‘circulair gebouw’ of een ‘circulaire werf’? En hoe vertaalt men dit naar de praktijk?

  Anne Paduart (projectmanager voor Bond Beter Leefmilieu en postdoc researcher aan de VUB) en Kris Blykers (architectenbureau a’tract architecture) deelden hun ervaringen met de projectleiders van de afdeling Bouwprojecten en andere geïnteresseerde binnen en buiten Het Facilitair Bedrijf.

  Het werd snel duidelijk dat circulair bouwen veel verder gaat dan herbruikbare materialen of het end-of-life aspect en dat circulair bouwen op verschillende niveaus moet worden bekeken (wijkniveau, gebouwniveau, bouwelementniveau). Naast het ‘circulair ontwerpen’ zijn ook nieuwe businessmodellen nodig om de waarde van materialen en gebouwen te behouden en te garanderen. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk 'light as a service', het kopen van licht (lux) ipv lichtarmaturen. Maar waarom niet ook een ‘x aantal werkplekken met de nodige faciliteiten huren’ ipv vierkantemeters?

  De transitie naar een circulair Facilitair Bedrijf

  Het toepassen van circulaire principes in de dienstverlening is voor het Facilitair Bedrijf is een belangrijk uitganspunt. Om de ambities scherp te stellen en dit op een gestructureerd manier aan te pakken is gestart met het uitwerken van een roadmap circulair ondernemen. Deze Roadmap moet een heldere en pragmatische weergave opleveren van de visie op circulaire ondernemen binnen Het Facilitaire bedrijf en de stappen die moeten worden ondernomen om de bijbehorende ambitie en stip op de horizon te bereiken. Circulair ondernemen is echter meer dan alleen technische oplossingen. De uitdaging is steeds vaker het vinden van de juiste partner in plaats van de beste producten of diensten. Dit zal leiden tot nieuwe inspirerende samenwerkingsverbanden.

  Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

  SDG17