chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Tiende Vastgoedforum

  Op donderdag 19 oktober 2017 vond het tiende vastgoedforum plaats in het Herman Teirlinckgebouw. Het thema was 'Leegstand, onderbenutting, hergebruik, tijdelijke invulling’. Immers, leegstaande of onderbenutte gebouwen zorgen voor oplopende kosten en zijn maatschappelijk niet aanvaardbaar, gezien de toenemende druk op de open ruimte. Het programma werd inhoudelijk mee uitgewerkt door het Kenniscentrum Vlaamse Steden en het Departement Omgeving. Na enkele interessante en praktische cases over hergebruik en tijdelijke invulling werden de instrumenten belicht aangereikt vanuit het beleid. Tenslotte, werd de verworven kennis uitgetest op een aantal reële vastgoedcases in een workshop.

  • Tour & Taxis, van leegstand naar stedelijke regeneratie  - Kris Verhellen, CEO, Extensa
   De voormalige spoorwegsite werd na een periode van verwaarlozing ingepland als een duurzame, gemengde wijk, die rekening houdt met zijn industriële verleden.
  • Slim ruimtegebruik en cases  - Linda Boudry, Directeur, Kenniscentrum Vlaamse Steden
   Meer dan een kwart van de ruimte is bebouwd of verhard. Een zorgwekkend Europees record. Ook onze overheidsinfrastructuur neemt veel ruimte in beslag. Dat gebeurt niet altijd met een blik op de toekomst. Hoe kunnen we in Vlaanderen anders nadenken over het gebruik en de inplanting van onze overheidsgebouwen? Clusteren, centraliseren, herbestemmen, medegebruik … Een boeiende lezing met tal van praktijkvoorbeelden toont hoe het ruimtegebruik beter, slimmer zou kunnen.
  • De Sleuteldragers en de Zaalzoeker  - Robert Kaerts, Projectleider, Stad Antwerpen
   De stad Antwerpen heeft een concept ontwikkeld om zalen ook buiten de normale werkuren open te stellen.
  • Slim gedeeld  - Leticia Sere, Stafmedewerker, De Verenigde Verenigingen
   Vaak is de wil wel aanwezig om infrastructuur te delen, alleen is het niet altijd voor de hand liggend hoe eraan te beginnen. Vanuit deze vaststelling werden goede voorbeelden, tips en goed hanteerbare modeldocumenten verzameld om het delen van schoolinfrastructuur te stimuleren.
  • Nieuwe visie op ruimtelijk rendement - Geert Mertens, Expert, Omgeving Vlaanderen
   Welke weg slaat het nieuwe witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen in? Hoe opent de verhoging van het ruimtelijk rendement in Vlaanderen nieuwe mogelijkheden? Welke stimuli zijn denkbaar om rendementsverhogingen te bereiken?
  • Workshop: verhogen van het ruimtelijk rendement van je vastgoedportefeuille  – Sabrina Prieus, Teamhoofd Vastgoedbeleid, Het Facilitair Bedrijf
   Met de opgestoken kennis in de voorgaande presentaties gaan we samen aan de slag. Er worden 3 cases voorgesteld, elk erg verschillend van elkaar, maar zeker herkenbaar voor de beheerders van een vastgoedportefeuille. Slaag jij erin het rendement van het onroerend goed te verhogen?