chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Negende Vastgoedforum

  Op donderdag 9 februari vond het 9de vastgoedforum plaats in Kazerne Dossin in Mechelen.  Het thema was ‘Duurzaam vastgoed’. Duurzame gebouwen zijn toekomstgerichte gebouwen. Duurzaamheid in gebouwen gaat ook veel verder dan enkel energiebesparing. Verschillende tools en voorbeelden uit binnen- en buitenland met speciale aandacht voor materiaalbewust en veranderingsgericht bouwen werden toegelicht.  Er werden 3 primeurs voorgesteld: de onthulling van de naam van de duurzaamheidsmeter van Het Facilitair Bedrijf, het webloket duurzaam risicovastgoed van OVAM en de Vastgoedwijzer 2016 in een nieuw jasje.

  • De nieuwe duurzaamheidsmeter van Het Facilitair Bedrijf – Almut Fuhr, Consulent duurzaamheid, Het Facilitair Bedrijf
   Het Facilitair Bedrijf ontwikkelde een instrument om op een holistische manier duurzaamheidop te nemen in bouwprojecten. In de presentatie zal gefocust worden op het onderscheid met andere bestaande tools. De naam van het instrument zal onthuld worden.
  • Materiaalbewust ontwerpen van gebouwen – Roos Servaes, Ingenieur, OVAM
   Om de milieu-impact van het materiaalgebruik voor gebouwen in kaart te brengen is OVAM een ontwerptool aan het maken. Er wordt een eerste inkijk gegeven in wat er te verwachten valt.
  • Duurzaam beheer van risicovastgoed - Caroline Van Gool, Adjunct van de directeur, OVAM
   Voor duurzaam vastgoed is ook een duurzaam beheer van de bodem belangrijk. Welke meerwaarde kan OVAM bieden bijbodemonderzoeken en -saneringen. Naast een aantal concrete voorbeelden, wordt het nieuwe webloket hvoorgesteld.
  • Veranderingsgericht bouwen – Anne Paduart, Projectmanager, Vrije Universiteit Brussel
   Stel je voor dat het kantoor van vandaag over 20 jaar makkelijk een rusthuis kan worden. Zonder ingrijpende verbouwingswerken en hoge kosten. Of dat je het plaatsgebrek in een school kunt oplossen door er een modulaire unit bij te plaatsen. In de toekomst kunnen gebouwen zo ontworpen worden dat ze makkelijk gedemonteerd en aangepast kunnen worden aan de veranderende maatschappelijke noden.
  • Het stadskantoor Venlo, dankzij Cradle to Cradle kwalitatief en kwantitatief verdienen  - Bas van Westerlo, Adviseur, C2C-expolab
   Venlo heeft in 2008 als eerste gemeente in de wereld de cradle to cradle uitgangspunten omarmd als een innovatief economisch principe. De visie omarmt niet alleen herkomst en herbestemming van materialen maar wil ook een meerwaarde creëren voor mens, welzijn en luchtkwaliteit. Het concept, de financiële business case en de totstandkoming van het gebouw wordt besproken.
  • Toekomstvisie van Het Facilitair Bedrijf – Johan Van Damme, Duurzaamheidscoördinator, Het Facilitair Bedrijf
   Het Facilitair Bedrijf ademt duurzaamheid. Welke strategie ligt hier aan de basis en hoe wordt dit binnen Het Facilitair Bedrijf aangepakt. De visie omtrent duurzaam vastgoed wordt uit de doeken gedaan.
  • Vastgoedwijzer 2016 – Sabrina Prieus, Teamhoofd Vastgoedbeleid, Het Facilitair Bedrijf
   De vastgoedwijzer geeft de jaarlijkse status van de kerncijfers van het vastgoed van de Vlaamse overheid. Hij werd in een ander jasje gestoken en is enkel digitaal beschikbaar. Ook kan er nu per entiteit een managementrapport geraadpleegd worden.