chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Veilige werkomgeving bij coronamaatregelen: Evenementen

    Update: 15 juni 2021

    Vanaf 1 juli 2021 is het opnieuw toegelaten om beperkt evenementen te organiseren, zowel binnen als buiten de Vlaamse overheid. Op deze pagina vind je een overzicht van de actuele richtlijnen voor evenementen waar eventorganisatoren binnen de Vlaamse overheid rekening mee moeten houden.

    Overzicht

    • 1

      Capaciteitslimiet voor evenementen

      Voor evenementen geldt een capaciteitslimiet van:

      • vanaf 1 juli 2021: 
        • 2000 personen binnen of 80% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand van elkaar
        • 4000 personen buiten 
      • vanaf 1 augustus 2021 (onder voorbehoud en afhankelijk van evolutie van de coronacijfers):
        • 3000 personen binnen of 100% van de zaalcapaciteit (CIRM), met mondmasker en op veilige afstand van elkaar
        • 5000 personen buiten
        • vanaf 13 augustus zijn massa-evenementen buiten toegelaten bij voorleggen van bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test

      Opgelet: voor evenementen in de gebouwen van de Vlaamse overheid wordt het toegelaten aantal personen beperkt door de maximumcapaciteit van de ruimte.

    • 2

      Minimale regels voor evenementen

      Voor evenementen binnen de maximumcapaciteit, die niet plaatsvinden op de openbare weg en waarvoor geen specifiek sectorprotocol (sport, cultuur,...) van toepassing is, volstaat het om de minimale regels te respecteren:

      • Informeer klanten en medewerkers tijdig over de geldende preventiemaatregelen en zorg voor een passende opleiding hierover voor de medewerkers aan het evenement.
      • Zorg dat de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon wordt gegarandeerd.
      • Maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen worden steeds sterk aanbevolen en zijn verplicht als de regels van de social distancing niet permanentkunnen worden nageleefd omwille van de aard van de uitgeoefende activiteit.
      • Vermijd samenscholingen (bv. bij aankomst en vertrek, tijdens pauzemomenten,…)
      • Zorg dat middelen om de noodzakelijke handhygiëne te voorzien, ter beschikking zijn van medewerkers en klanten.
      • Neemt de gepaste hygiënemaatregelen om high touch oppervlakken en gedeeld materiaal regelmatig te desinfecteren.
      • Zorgt voor een goede verluchting.
      • Een contactpersoon wordt aangeduid en bekendgemaakt, zodat klanten en personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus COVID−19 kunnen melden met het oog op het vergemakkelijken van contactonderzoek.

      Evenementen mogen niet plaatsvinden na 23.30 uur ’s avonds en voor 8.00 uur ‘s ochtends.

      Catering is enkel mogelijk onder strikte voorwaarden. Voor recepties en banketten geldt een maximumcapaciteit van 100 personen vanaf 1 juli 2021 en een maximumcapaciteit van 250 personen vanaf 30 juli 2021. Het protocol voor de horeca is van toepassing. Raadpleeg ook de richtlijnen rond catering bij evenementen uit het Covid Event protocol.

    • 3

      Covid Event protocol en Covid Event Risk Model

      De online tool van het Covid Event Risk Model (CERM) is een handig instrument bij de inschatting van de COVID-risico’s van een evenement. Gebruik is enkel verplicht voor evenementen die plaats vinden op de openbare weg en waarvoor een toestemming van de burgemeester is vereist. Voor andere evementen wordt de tool aanbevolen.

      Het Covid Event protocol geeft een toelichting bij de parameters uit het CERM en biedt heel wat handvaten om een Covid-veilig evenement te organiseren. Voor evenementen van meer dan 200 personen is het volgen van dit protocol verplicht. Voor andere evenementen worden de richtlijnen sterk aanbevolen. 

      Indien voeding en dranken voor consumptie ter plaatse worden aangeboden is ook het protocol voor de horeca van toepassing. 

    • 4

      Maatregelen voor evenementen in gebouwen van de VO

      • De algemene richtlijnen voor evenementen blijven van toepassing. Verantwoordelijkheid voor het naleven van de coronamaatregelen tijdens evenementen ligt bij de organisatie (niet bij Het Facilitair Bedrijf). 
      • Alle events binnen gaan zittend door (ook voor eten en drinken), ongeacht de zaal en het type event.
      • Het dragen van een mondmasker is verplicht wanneer je je verplaatst.
      • Hou rekening met de maximum capaciteit van de zalen zodat de 1,5m regel gerespecteerd kan worden.
        • In auditoria is de capaciteit sterk gereduceerd door de 1,5m afstand tussen zitplaatsen. Alle deelnemers moeten tijdens het evenement op hun plaats blijven zitten.
        • In polyvalente/multifunctionele ruimten zal de capaciteit sterk afhangen van het aantal te voorziene zitplaatsen, rekening houdend met de afstandsregels.
        • De maximale aantallen hangen af van de afmetingen van zalen en auditoria en zijn te consulteren op deze webpagina. Vele zalen vallen terug op 1/3 tot 1/6 van de capaciteit.
      • Kies, indien mogelijk, voor een locatie buiten.
      • Catering is enkel mogelijk onder strikte voorwaarden. Voor recepties en banketten geldt een maximumcapaciteit van 100 personen vanaf 1 juli en een maximumcapaciteit van 250 personen vanaf 30 juli.
        • Aanwezigen worden aan een buffet bediend door cateringmedewerkers, die een mondmasker dragen.
        • Voeding, drank en cateringmedewerkers worden afgeschermd of op afstand geplaatst.
        • Het cateringteam ruimt ook alles af na het vertrek van de aanwezigen. Zij kunnen ook zelf hun afval en gebruikt servies wegbrengen als ze opstaan om een volgend hapje of drankje te halen.
        • Externe catering: toegestaan vanaf 1 september maar er is geen toegang tot productiefaciliteiten (keukens of kitchenettes) om contacten tussen bubbels te vermijden. Uitgezonderd de kitchenette in de polyvalente zaal in het Herman Teirlinckgebouw en de eventkeuken in het VAC Gent, mits duidelijke voorafgaande afspraken.
      • Het Facilitair Bedrijf vraagt om evenementen die plaats vinden in de grote kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid tijdig te melden via Facilipunt. Indien nodig zal Het Facilitair Bedrijf extra maatregelen opleggen om te grote drukte in de publieke ruimtes van de kantoorgebouwen te vrijwaren.