chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Verloven wegens federale verplichtingen

  Dankzij federale bepalingen en verplichtingen heb je binnen de diensten van de Vlaamse overheid recht op bepaalde verloven. Er zijn verschillende situaties.

  Soorten verloven wegens federale verplichtingen

  • Verlof om in vredestijd militaire of burgerlijke prestaties te verrichten: deze afwezigheid telt als non-activiteit - met behoud van recht op bevordering in salarisschaal. Je hebt recht op een salaris met uitzondering voor militaire dienstplicht.
  • Verlof om als vrijwilliger prestaties bij het korps voor burgerlijke veiligheid te verrichten: deze afwezigheid telt als dienstactiviteit dus je bouwt anciënniteit op. Statutaire personeelsleden behouden hun salaris, contractuelen niet.
  • Voorbehoedend verlof ter voorkoming van ziekte: dit verlof is een verplichting wanneer een familielid besmet is met een besmettelijke ziekte (bijvoorbeeld tyfus, epidemische hersenontsteking, hersenvliesontsteking, roodvonk, pokken en polio). De afwezigheid telt als dienstactiviteit dus je bouwt anciënniteit op. Je behoudt je salaris.
  • Ziekte- of gebrekkigheidsverlof: het gaat over verlof naar aanleiding van een arbeidsongeval, een ongeval op de weg van of naar het werk of een beroepsziekte. Lees meer op de webpagina over ziekte.
  • Vakbondsverlof: lees meer op de webpagina over vakbondsverlof.

  Hoe aanvragen?

  Verloven wegens federale verplichtingen aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Opgeletverlof moet je steeds op voorhand aanvragen en moet schriftelijk of via Vlimpers goedgekeurd worden. Is dit niet het geval? Dan ben je afwezig zonder kennisgeving of toestemming en wordt je afwezigheid met ‘non-activiteit’ gelijkgesteld. Dit wil zeggen: geen recht op salaris, verlies van 1 maand anciënniteit (per dag ongewettigd afwezig) en gevolgen voor je pensioen.

  Regelgeving

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).