chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vlaamse overheid zet gratis vrijwilligersverzekering voort

  Looptijd: 24 nov 2017 tot 30 jun 2018

  Vanaf 1 januari 2018 is de provincie niet langer bevoegd voor de gratis vrijwilligersverzekering. De Vlaamse overheid neemt die bevoegdheid vanaf dan over.

  Momenteel zijn de provincies bevoegd voor de persoonsgebonden bevoegdheden, zoals cultuur, jeugd, welzijn en sport. Een onderdeel van het culturele provinciale beleid is de gratis verzekering voor vrijwilligers. Vanaf 1 januari 2018 komt daar verandering in en zijn de provincies niet langer bevoegd voor de persoonsgebonden bevoegdheden. De gratis vrijwilligersverzekering wordt vanaf dan overgenomen door de Vlaamse overheid. Op die manier blijft de Vlaamse Regering het vrijwilligerswerk ondersteunen. Vrijwilligerswerk maakt een essentieel onderdeel uit van onze samenleving: meer dan een op vijf Vlamingen zet zich vrijwillig in.

  Wat verandert er? Weinig!
  De procedure om de gratis vrijwilligersverzekering aan te vragen, blijft behouden. Ook in de toekomst moeten organisaties eerst een erkenningsnummer aanvragen waarmee ze de verzekering effectief kunnen aanvragen via de verzekeraar. Ook de Brusselse organisaties die een beroep doen op de vrijwilligersverzekering via de Vlaamse Gemeenschapscommissie, kunnen dat blijven doen. Voor hen verandert er dus niets.

  Op dit moment wordt de overdracht voorbereid. De concrete aanpak wordt binnenkort uitgeklaard.

  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Departement CJM: cjsm.be/vrijwilligersverzekering.