Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag met de module Arbeidsplaatsbeheer Vlimpers voor HR

Aan de slag met de module Arbeidsplaatsbeheer

Wil je de personeelsbehoeften van je agentschap of departement helder in kaart brengen en op een overzichtelijke manier opvolgen? Dat kan via Vlimpers, met de module Arbeidsplaatsbeheer. Wat de afspraken zijn over het gebruik van de module lees je hier.

Schrijf je in en oefen met je organisatiegegevens in een veilige testomgeving

Raadpleeg alle details verder in deze webpagina.

Voor wie?

Alle entiteiten van de diensten van de Vlaamse overheid die gebruik maken van Vlimpers moeten ook gebruik maken van de module arbeidsplaatsbeheer om een VO-brede personeelsbehoeften-planning tegen 2024 mogelijk te maken.

Ook entiteiten buiten dit toepassingsgebied kunnen aansluiten op de module, op voorwaarde dat ze gebruik maken van Vlimpers. Het gebruik van deze module impliceert geen extra licentiekost.

Lees meer over het aansluitingstraject op de webpagina ‘project uitrol arbeidsplaatsbeheer’(opent in nieuw venster).

Doel

In de module Arbeidsplaatsbeheer van Vlimpers registreer en beheer je je huidige en toekomstige personeelsplan. Deze module zorgt ervoor dat arbeidsplaatsen met hun bijhorende eigenschappen (graad, functiecode, titel,…) correct worden aangemaakt, ingevuld en waar nodig aangepast.

Door gebruik te maken van de module kun je als organisatie op een efficiënte en eenduidige manier rapporteren naar het management over de verhouding tussen de personeelsbehoeften en de eigenlijke bezetting. Er is rapportering voorzien op 3 niveaus:

  • Operationele rapportering voor de personeelsadministratie
  • Entiteitsrapportering voor de agentschappen en departementen
  • Beleidsrapportering voor de minister en de Vlaamse regering

De module Arbeidsplaatsbeheer is enkel een registratietool. Je blijft als entiteit eigenaar van je personeelsplan.

Richtlijnen

Om de doelstelling rond efficiënte en eenduidige rapportering te halen is het belangrijk dat de module arbeidsplaatsbeheer op een uniforme manier gebruikt wordt. Er zijn een aantal algemene richtlijnen zoals bijvoorbeeld de absolute basisregel dat elke arbeidsplaats maximaal door 1 persoon bezet mag worden. Daarnaast zijn er ook regels die gelden voor een aantal specifiekere situaties zoals bij vervangingen, horizontale mobiliteit, proefperiode bij wijziging van statuut enzovoort.

Raadpleeg de Vlimpers-handleiding ‘Richtlijnen arbeidsplaatsbeheer’ in Vlimpers Leren(Word bestand opent in nieuw venster) over algemene en specifieke regels. Je leest er ook de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Let erop dat je pop-ups toestaat in je browser.

Even oefenen?

Krijg enkele dagen toegang tot een testomgeving met jouw organisatiegegevens om kennis te maken met de module en veilig te oefenen aan de hand van de snelstartkaarten.

Heb je specifieke vragen of wil je een concrete situatie bespreken? Vermeld dit bij je aanvraag, dan start de testperiode met een bespreking met een expert.

Interesse? Stuur een e-mail naar patrick.tulpin@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Instructies voor HR-verantwoordelijken

Als organisatie aangesloten op de module? Ga als HR-verantwoordelijke aan de slag met volgende instructies.

Raadpleeg de richtlijnen(opent in nieuw venster) voor de algemene en specifieke regels rond het gebruik van de Vlimpersmodule Arbeidsplaatsbeheer.

Bepaalde acties kun je niet zelf en worden uitgevoerd door het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA):

  • Verplaatsen van een personeelslid van team A naar team B, en daar op een andere arbeidsplaats zetten (“verplaatsen zonder stoel”);
  • Een personeelslid dat nog geen arbeidsplaats heeft op een (openstaande!) arbeidsplaats zetten;
  • De arbeidsplaats van een nieuwe werknemer aanpassen van “selectieprocedure” naar “goedgekeurd”

Raadpleeg de Wegwijzer(opent in nieuw venster) om te weten wat je rechtstreeks in de module Arbeidsplaatsbeheer kan invoeren en wat je via de Administratieve Wijzigingsfiche moet doorgeven aan DCPA.