chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Vormtaal iconen

    De vormtaal voor iconen van de Vlaamse overheid is te gebruiken voor alle communicatie (offline en online in het geval van illustratieve iconen), zowel intern als extern. Een consequente toepassing van onderstaande kenmerken draagt bij aan de eigenheid en een goede herkenbaarheid van de huisstijl.

    Grootte

    Het icoon staat steeds zo groot mogelijk binnen het blauwe referentiekader van 40 x 40 pixels. Zo zijn alle iconen even groot en hebben ze dezelfde lijndikte.

    er is een vaste grootte voor iconen

    Lijndikte

    De lijndikte van de iconen is altijd 1 punt. De lijnen zijn overigens standaard 100% zwart, maar kunnen dus later in de gewenste kleur uit het kleurenpalet omgezet worden.

    vaste lijdikte voor iconen

    Vorm

    De vorm van een icoon wordt opgebouwd vanuit enerzijds een gestileerde waarneming en anderzijds een abstracte geometrische vorm. Het icoon is generiek, simplistisch en bevat weinig details, maar is wel herkenbaar. Het is belangrijk de vormgeving ervan te beperken tot de essentie. Het perspectief mag bepaald worden in functie van de begrijpbaarheid.

    vaste vorm iconen

    Verbodsiconen

    Iconen die iets verbieden worden voorzien van een schuine streep. Deze streep loopt van linksonder tot rechtsboven, kent een hellingsgraad van 45% en heeft een lijndikte van 0,5 punt. De lijn loopt van rand tot rand (blauwe kader) en wordt niet afgerond. Voor het icoon zelf wordt in deze situatie een kader van 35 x 35 pixels gehanteerd.

    verbodsiconen

    Combinaties

    Een icoon is idealiter opgebouwd vanuit één element, maar voor de begrijpelijkheid of context kan het wenselijk zijn om een combinatie te maken van meerdere objecten. Bij voorkeur is zulk samengesteld icoon een samenhangend geheel van maximum 3 objecten die gescheiden worden door een witruimte. Gebruik bij voorkeur (een combinatie) reeds ontwikkelde iconen.

    combinaties iconen

    Tekst

    Het is vanzelfsprekend dat iconen voor zich moeten spreken zodat tekstuele toevoegingen overbodig zijn. Echter, soms is een tekstuele toevoeging onvermijdelijk. De tekst dient dan zo kort mogelijk geformuleerd te worden in het lettertype Flanders Art Sans Medium, in caps.

    tekst in iconen

    Stijlelement

    In de mate van het mogelijke wordt een icoon voorzien van een kenmerkende afgeronde hoek/lijn. Idealiter wordt deze afgeronde hoek rechtsonderaan toegepast.

    afgerond stijlelement icoon

    Volvlakken

    Soms is het beter te kiezen voor een zwarte invulling dan outlines, omdat het anders te druk wordt en dus minder herkenbaar.

    volvlakken iconen

    Rijrichting

    In het geval van een bewegend voertuig opteren we een en dezelfde rijrichting. Het object rijdt steeds van links naar rechts.

    rijrichting iconen