chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Overdrachtdiensten

  Via deze diensten kan je de data niet alleen bekijken. Je kan ze ook geheel of gedeeltelijk downloaden, weergeven, en verder gebruiken.

  voorbeeld van een WFS     illustratie voor WCS-dienstenWCS

  WFS

  Wat is een WFS?

  Een Web Feature Service (WFS) is een interface voor het opvragen en aanleveren van geografische vectoriële data. De communicatie en het aanleveren van de gegevens gebeurt door middel van XML. De gegevens worden aangeleverd onder de vorm van een voor geografische gegevens specifiek schema, beter bekend als GML (Geography Markup Language).

  De WFS-standaard (ISO19142) wordt ontwikkeld door het Open Geospatial Consortium (OGC) en de International Organization for Standardization (ISO). De WFS-diensten aangeboden door Informatie Vlaanderen ondersteunen versie 1.1.0 en 2.0 van deze standaard.

  De WFS-standaard definieert drie operaties:

  1. GetCapabilities: operatie die alle metadata inherent aan deze service weergeeft;
  2. DescribeFeatureType: geeft een beschrijving van de structuur van de gegevens;
  3. GetFeature: levert de gegevens.

  In tegenstelling tot WMS-services zijn er slechts een beperkt aantal toepassingen die gebruik kunnen maken van deze services. Ook aan serverkant is het implementeren van de standaard minder gangbaar. Een WFS richt zich vooral op het bevragen van de gegevens terwijl een WMS eerder bedoeld is voor het bekijken van de gegevens.

  De WFS’en van Informatie Vlaanderen worden aangeboden in volgende Coördinaat Referentie Systemen (CRS):

  De data uit de WFS’en kunnen in verschillende formaten gedownload worden. 

  Het gebruik van de services, ontsloten door Informatie Vlaanderen, is kosteloos en het gebruiksrecht voor de services vind je hier.

  Beschikbare WFS'en

  Hier vind je de meest up-to-date lijst met de WFS’en door Informatie Vlaanderen opgezet en onderhouden. Op de WFS'en zit een beperking van 10.000 objecten per call.

  lijst met de WFS’en door Informatie Vlaanderen opgezet en onderhouden.

  WCS

  Wat is een WCS?

  Een Web Coverage Service (WCS) is een interface voor het opvragen en aanleveren van geografische rasterdata. De via een WCS overgedragen rasterdata zijn de ruwe data.

  De WCS-standaard wordt ontwikkeld door het Open Geospatial Consortium (OGC). De WCS-diensten aangeboden door Informatie Vlaanderen ondersteunen versie 1.1.0, 1.1.1 en 2.0.1 van deze standaard.

  De WCS-standaard definieert drie operaties:

  1. GetCapabilities: operatie die alle metadata inherent aan deze service weergeeft;
  2. DescribeCoverage: geeft een volledige beschrijving van de structuur van de gegevens;
  3. GetCoverage: levert de gegevens.

  In tegenstelling tot WMS-services zijn er slechts een beperkt aantal toepassingen die gebruik kunnen maken van deze services. Ook aan serverkant is het implementeren van de standaard minder gangbaar. Een WCS richt zich vooral op het bevragen van de gegevens terwijl een WMS eerder bedoeld is voor het bekijken van de gegevens.

  De WCS’en van Informatie Vlaanderen worden aangeboden in volgende Coördinaat Referentie Systemen (CRS):

  De data uit de WCS’en kunnen in TIFF-formaat gedownload worden. 

  Het gebruik van de services, ontsloten door Informatie Vlaanderen, is kosteloos en het gebruiksrecht voor de services vind je hier.

  Beschikbare WCS’en op INSPIRE geharmoniseerde data

  Dit is de lijst van INSPIRE-compatibele directe overdrachtdiensten op INSPIRE geharmoniseerde data die Informatie Vlaanderen ter beschikking stelt. Voor meer informatie over het harmoniseren van INSPIRE-datasets kan u terecht bij het ondersteuningsaanbod’ van Informatie Vlaanderen.

  Gebruikersforum

  Jouw meningen en ideeën worden gewaardeerd, zo ontwerpen en bouwen we samen nóg betere toepassingen. Laat dus van je horen.

  Op het gebruikersforum Feedback Informatie Vlaanderen gaat Informatie Vlaanderen de dialoog aan met klanten en stakeholders. Zo willen we klanten interactief betrekken bij het aanbod en het gebruik van de geografische webdiensten.