chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Zoekdiensten

  CSW

  Wat is een CSW?

  Zoekdiensten zijn de services waarmee je beschrijvende metagegevens van (geografische) gegevensbronnen en diensten kunt gaan publiceren. Via een zoekdienst kunnen diezelfde gegevensbronnen en diensten op een efficiënte manier gevonden worden.

  De CSW’s volgen de OGC-standaard “OpenGIS Catalogue Service Implementation Specification, versie 2.0.2”. Dit is een implementatiespecificatie die de manier standaardiseert waarop (web)toepassingen metadata over geografische gegevensbronnen en diensten kunnen ontdekken, raadplegen en ondervragen.

  Een zoekdienst werkt pas efficiënt als alle gegevensbronnen en diensten eenduidig beschreven zijn. Dit gebeurt via metadata.

  Op onze website krijg je meer informatie over de manier waarop Vlaanderen alle bestaande zoekdiensten en metadataknooppunten organiseert.

  Beschikbare CSW's

  • Informatie Vlaanderen heeft 2 CSW’s in beheer:
  • De zoekdienst van het metadatacenter: 
   https://metadata.vlaanderen.be/metadatacenter/srv/dut/csw
   De zoekdienst ontsluit en bevraagt het metadatacenter (van Informatie Vlaanderen). Dit laatste is er voor alle producten (data en/of services) die via Informatie Vlaanderen passeren of er worden aangemaakt.
  • De zoekdienst van Metadata Vlaanderen: 
   https://metadata.vlaanderen.be/srv/dut/csw?
   Metadata Vlaanderen is er voor alle producten (data en/of services) die niet via Informatie Vlaanderen passeren. Het zij rechtstreeks via dit metadatacenter zelf, ofwel via een ander metadatacenter. Ook de Vlaamse Open data die niet van geografische oorsprong is, wordt hierin gedocumenteerd.

  Als ontwikkelaar kan je voor meer informatie ook terecht bij de API van metadata.