Gedaan met laden. U bevindt zich op: Weddebudgetrapportering Rapporteringstools

Weddebudgetrapportering

Wil je inzicht krijgen in het personeelsbudget van je organisatie? Dan kun je als organisatie de applicatie ‘Weddebudgetrapportering’ gebruiken om snel en gemakkelijk loonprognoses te maken.

Het salaris van maart 2024 is beschikbaar in de applicatie

Dit is ook gesignaleerd in de applicatie bij ‘Mededelingen’.

Voor wie?

  • Je maakt loonprognoses voor je departement of agentschap.
  • Je departement of agentschap is aangesloten bij de gemeenschappelijke dienstverlening van Vlimpers.
Goed om te weten

Je hebt toegang tot de toepassing als je het recht ‘HR-financiële rol’ toegewezen kreeg. Meer informatie vind je op de webpagina ‘Toegangsbeheer in Vlimpers’.

Wat?

Weddebudgetrapportering is een beveiligde webapplicatie waarmee je eenvoudig een inschatting kunt maken van het resterende personeelskrediet van het huidige budgetjaar. Op basis van rapporteringsgegevens uit Vlimpers krijg je een antwoord op de vraag ‘Hoe groot zal het overschot of het tekort zijn op de personeelskredieten op het einde van een jaar?’

Manuele werkwijze

Maakt je organisatie nog geen gebruik van deze toepassing, dan bereken je de loonprognoses manueel. Raadpleeg de handleiding(PDF bestand opent in nieuw venster) en sjablonen weddebudgetrapportering(Excel bestand opent in nieuw venster), instroom(Excel bestand opent in nieuw venster), doorstroom(Excel bestand opent in nieuw venster) en uitstroom(Excel bestand opent in nieuw venster) voor meer informatie.

De applicatie

  • Werkt enkel met gegevens uit Vlimpers: bedragen voor woon-werkverkeer bijvoorbeeld moet je zelf invoeren.
  • Maakt geen koppeling met Orafin: beschikbaar budget moet je manueel invoeren.
  • Overschrijft enkel Vlimpers-data na een nieuwe loonrun: gegevens die je zelf invoerde, blijven ongewijzigd.
  • Kijkt naar de verwachte einddatum (als deze is ingevoerd) en niet automatisch naar de leeftijd bij pensionering.
  • De applicatie houdt rekening met aanrekeningscode en basisallocatie en niet met bijvoorbeeld organisatiestructuur. Elk personeelslid toegewezen aan de gekozen budgetsleutel wordt opgenomen in de prognose.
  • De applicatie houdt rekening met de indexering vanaf de 1ste uitbetaling van de lonen aan de nieuwe indexering.
    Goed om te weten: bij gebruik van de manuele weddebudgetrapportering worden vanaf bekendmaking rapporten in een aparte map in Cognos voorzien die rekening houden met de nieuwe index.
  • De data zijn afgeschermd per budgetsleutel: slechts enkele beheerders binnen het Agentschap Overheidspersoneel kunnen vanuit hun rol in het toegangsregister alles zien volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Wijzigingen

Werkwijze voor de berekening van provisie vakantiegeld en eindejaarstoelage

Sinds de implementatie van een nieuwe loonmotor (juli 2023) worden de provisies voor eindejaarstoelage en vakantiegeld maandelijks berekend.

In de applicatie

  • Deze provisies worden nu ook al transparant weergegeven bij de detailgegevens van een betaalmaand binnen de salariscomponent met de nieuwe looncodes: 9RE0, 9RE2, 9RV0, 9RV1, 9RV2.
  • Voorlopig zijn deze bedragen puur informatief en worden deze niet meegerekend in het uitgavenbedrag wat als basis dient voor de extrapolatie. Ook de richtlijnen rond het gebruik van de componenten ‘eindejaarstoelage’ en ‘vakantiegeld’ blijven voorlopig ongewijzigd. Op termijn worden deze componenten aangepast om rekening te houden met deze maandelijkse provisiebedragen om de prognoses nog nauwkeuriger te berekenen.

Sectoraal akkoord 2020-2022

Op 8 september 2023 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpbesluit waarbij de recurrente maatregelen van het sectoraal akkoord 2020-2022 worden verankerd. Dit sluit aan bij de reeks beslissingen rond de maaltijdcheques, ecocheques en sport- en cultuurcheques. Lees meer details in het nieuwsbericht op Vlaanderen Intern.

In de applicatie

  • De retroactieve toepassing van dit akkoord zit integraal vervat in de salarisgegevens van oktober 2023. Wees waakzaam voor extrapolaties die zich baseren op deze eenmalige verhoogde betaalmaand.
  • Toekomstige maanden kun je corrigeren binnen de salariscomponent. Bijsturen per looncodes is mogelijk via het gebruik van een toelagescenario (zie handleiding pagina 34) binnen je prognose.
  • Sinds de implementatie van een nieuwe loonmotor in juli 2023 wordt de administratieve kost maaltijdcheques nu ook uiterst nauwkeurig berekend. Het basisbedrag bedraagt 0,0003 euro per digitale maaltijdcheque per persoon. Indien deze bedragen afgerond zouden worden op twee decimalen per persoon, zou er precisieverlies optreden en worden de verschillen met de totale werkelijke kost te groot. Om een antwoord te bieden aan deze problematiek, verrekent de loonmotor deze waarde vanaf nu met een factor 10.000. Wil je als gebruiker de reële kost kennen, dan dien je het bedrage van deze looncode te delen door 10.000.
  • Vanaf 1 december 2023 wordt de retroactieve bijpassing(opent in nieuw venster) (van 1 euro per maaltijdcheque) voor de maanden januari en februari 2023, automatisch opgenomen onder de categorie ‘Andere uitgaven’ met de precieze meerkost van deze bijpassing per budgetsleutel. Hierdoor is het eindsaldo van elke prognose (lichtjes) naar beneden toe bijgesteld. Deze meerkost is te vinden onder looncode 1839 - “Bijpas maaltijdcheques sec. akk.”. Deze kost werd boekhoudkundig al wel aangerekend en toegekend aan de personeelsleden, maar was de afgelopen periode nog niet zichtbaar in elke prognose. Opgelet: heb je de meerkost zelf al in rekening gebracht via een eigen correctie, dan dien je deze ingreep nog ongedaan te maken om een dubbeltelling te vermijden.
Opgelet

De bijkomende middelen om deze verhoogde loonkost te dragen, worden voor het einde van 2023 verdeeld naar alle entiteiten via een herverdelingsbesluit.

Bedrijfsfiets verwerken in prognose

De looncode ‘1944 - maandelijks leasebudget’ is toegevoegd aan het toelagenscenario zodat je het bedrag vrij kan aanpassen.

De geraamde eindejaarstoelage in de applicatie houdt ook rekening met het deel ‘flexbudget eindejaarstoelage’ dat personeelsleden hebben ingezet voor hun bedrijfsfiets.
Opgelet: dit is enkel voor de personeelsleden waarvan het maandelijks leasebudget ook al is opgenomen in de werkelijke budgetlast.

Loopbaan- en opleidingscheques verwerken in prognose

Sinds begin juli 2020 kunnen personeelsleden van niveau D en rang C1 de terugbetaling vragen van hun persoonlijke tussenkomst in loopbaan- en/of opleidingscheques. De entiteiten betalen deze kost in eerste instantie zelf, maar kunnen het betaalde bedrag (inclusief WG-bijdrage) nadien terugvorderen van de DAB Overheidspersoneel.

Om het terug te vorderen bedrag te bepalen, kun je het rapport ‘Werkelijke uitbetaalde toelagen en vergoedingen’ gebruiken in onze rapporteringstool Cognos (Vlimpersrapportering > Financieel > 1. Wedderapportering). In het keuzescherm selecteer je, onder de toelagen, de looncodes 1920 ‘Tussenkomst opleidingscheques’ en 1921 ‘Tussenkomst loopbaancheques’.

Deze looncodes stromen ook door naar je prognose, maar mogen dus niet afgehouden worden van je beschikbaar budget.

Aanpassing werkwijze bij overschot op provisie

Vanaf 2020 kan het overschot van de aangelegde provisie vakantiegeld 2020 prestaties 2019 aangewend worden voor de aanrekening van looncomponenten op de huidige kredieten.

De applicatie ‘Weddebudgetrapportering’ is aangepast en houdt rekening met deze aanpassing. Een overschot van de provisie wordt nu als vrijgekomen budget opgenomen in de prognose.

Meer info vind je terug op de webpagina van OraFin in het gepubliceerde pdf-bestand ‘Aanrekeningsregels_versie_juni2020_def.pdf’ onder paragraaf 3.4 ‘Hoe omgaan met boekjaar overschrijdende ramingen’.

Aanpassing index

De applicatie ‘Weddebudgetrapportering’ houdt rekening met de nieuwe index op het moment dat de betalingen van van die maand worden ingeladen.

Wijziging default salarisscenario

De toelagen werden uit het default salarisscenario gehaald.

Hoe je hiermee omgaat, is afhankelijk van de manier waarop je prognose is opgebouwd.

Wat als...

Hulp en ondersteuning

  • Handleiding applicatie Weddebudgetrapportering(PDF bestand opent in nieuw venster)
  • Praktische opleiding over en in de applicatie voor alle geïnteresseerden, georganiseerd per entiteit(en). Interesse? Log een case via het Vlimpers-contactformulier waarin het volgende is opgenomen:
    • Voorkeursperiode: in welke voorkeursperiode (op maandbasis) wensen mijn collega’s en ik een opleiding te volgen. De bedoeling is om meteen na de opleiding aan de slag te gaan.
    • Namen: van collega’s die naast jezelf ook de opleiding zullen volgen:
      • Let op: zie webpagina ‘Toegangsbeheer in Vlimpers’ om toegang voor hen aan te vragen
      • Personen van dezelfde entiteit dienen samen een opleiding te volgen. Hou hier rekening mee in de agenda’s van de betrokken personen.
    • Aanrekeningscodes of basisallocaties: voor welke toegang nodig is (= toegang tot welke dossiers): de aanrekeningscodes of basisallocaties (achter het begrotingsartikel in Vlimpers) kan je terugvinden in de rapportenshop: Vlimpersrapportering > 02. Financieel > Status aanrekeningscodes.