chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Week van de Bij 2019: samen bijen helpen door de stad groener te maken

  Looptijd: 1 apr 2019 tot 9 jun 2019

  Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni 2019 organiseert het Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij.

  Deze week wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven.

  Thema 2019: de stad vergroenen
  In 2019 willen we de bijen helpen door de stad te vergroenen. Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen, door bomen en struiken te planten, door geveltuinen en groendaken aan te leggen, door planten te kweken op een balkon of door een schoolomgeving te vergroenen. De Week van de Bij wordt op zondag 2 juni feestelijk ingezet in Gent.

  Lokale besturen kunnen de cursus 'Wat kunnen openbare besturen doen voor bijen' volgen in Grimminge, Kalmthout en De Panne. Meer informatie vind je hier.

  Peter en meter
  Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, roepen op samen te blijven zorgen voor onze bijen. Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. We kunnen allemaal iets doen, ook in de stad.

  De peter en meter van ‘Week van de Bij’ daagden elkaar uit om de mooiste bijentuin aan te leggen. In mei opent zowel de bijentuin van Dominique Persoone in Damme, als de bijentuin van Britt van Marsenille in Beveren.

  Beknopte agenda
  Zondag 2 juni 2019: Openingsfeest Week van de Bij in samenwerking met de stad Gent aan het Huis van Kina en de Sint-Pietersabdij in Gent. Iedereen welkom tussen 13 uur en 17.30 uur.

  Donderdag 16 mei 2019: Voorstelling van het boek ‘Zakboek voor de bijentuin’.
  Zondag 19 mei 2019: Opening Bijentuin Dominique Persoone in samenwerking met de stad Damme.
  Zondag 26 mei 2019: Opening Bijentuin Britt van Marsenille in samenwerking met de gemeente Beveren.

  Van 1 april tot en met 31 mei 2019 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. We gaan op zoek naar de opvolger van Genk (2018), Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015). U vindt het reglement en het inschrijvingsformulier op www.vvog.info.

  Meer informatie en educatief materiaal
  Op de website www.weekvandebij.be is er voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden. Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

   

  Campagnemateriaal